24 / 04 / 2024

Basmane Çukuru 80 milyon dolara satışa çıkıyor!

Basmane Çukuru 80 milyon dolara satışa çıkıyor!

17 yıldır satılamayan Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi alanının 80 milyon dolar tahmini bedelle ihalesi bugün gerçekleştirilecek. Satış yapılırsa Basmane Çukuru olarak anılan alanın yılan hikayesi son bulacak




17 yıldır satılamayan Basmane'deki Dünya Ticaret Merkezi alanının 80 milyon dolar tahmini bedelle ihalesi bugün gerçekleştirilecek. Satış yapılırsa Basmane Çukuru olarak anılan alanın yılan hikayesi son bulacak. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun 117 ve 90 milyon dolar tahmini bedellerle yaptığı iki ihalede taliplisi çıkmadığı için satılamayan,  İzmir  kamuoyunun "Basmane Çukuru" olarak bildiği alandaki Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü, bugün bu kez 80 milyon dolardan satışa çıkarılacak.  


Akça, Sancak ve Kayar 


İhaleye, proje ve tekliflerini hazırladıkları belirtilen işadamları Rıza Akça, Mesut Sancak ve Tarık Kayar'dan oluşan grubun girmesi bekleniyor. Satışın yapılması ve bu grubun hazırladığı projelerin uygulanması halinde İzmir'in "çukur" ayıbından kurtulacağı belirtiliyor. Alana bir ticaret merkezi yapılacak. Büyükşehir Belediyesi de yüzde 30'luk hissesi kapsamında projenin içinde yeni bir binaya kavuşacak.  


Davalar açıldı 


İzmir'de inşaatı Eylül 1999'da durdurulan, imar planları, açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi, 17 yılda yapılamadı. TMSF buradaki hisselere el koydu. Satışa ilişkin Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında çıkan anlaşmazlık da yapılan görüşmeler sonucu uzlaşmayla noktalandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 12 olan hissesi yüzde 30'a çıktı.



Yeni Asır


Haber, Habertürk Egeli'de şu şekilde yer aldı;


Basmane Çukuru olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi bugün üçüncü kez satışa çıkıyor. Güçbirliği Holding ve EGS'nin borçları nedeniyle 2012 yılında TMSF tarafından el konulan Dünya Ticaret Merkezi arsası için saat 11:00'de TMSF'nin İstanbul merkezinde ihale yapılacak. Kapalı zarf ve açık arttırma şeklinde yapılacak ihalenin muammen bedeli 80 milyon dolar (yaklaşık 242 milyon TL) olarak belirlendi. 

İhaleye Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak'ın önderliğini yaptığı ve Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ile Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'ın bulunduğu konsorsiyum da katılacak. 

Bölge ilk kez 9 Eylül 2014'de 117 milyon dolarla ihaleye çıkarıldı. 3 Aralık 2014'te ise fiyat 90 milyon dolara düşürüldü. Ancak iki satışta da teklif veren çıkmayınca satış bugüne kaldı. 


Habertürk Egeli


Haber Ticaret Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


 İzmir'de 1999 yılından itibaren yapımı durdurulan ve kentin merkezinde Basmane çukuru adıyla bilinen Dtinya Ticaret Merkezi'nin satış ihalesi bugün yapılıyor. 

2015 yılında projeye talip olan Rıza Akça, Mesut Sancak, Mustafa Kiirkar ve Tarık Kayar'dan oluşan grubun bu yıl da talip olması bekleniyor. 2013 yılında 117 milyon dolar, 2015 yılında 90 milyon dolar tahmini bedelle yapılan iki ihalede talipli çıkmamıştı. 

TMSF'nin İstanbul'da bulunan merkez binasında yapılacak ihalede bu kez muhammen bedel 80 milyon dolara düşürülmesiyle birlikte gözler yeniden Dünya Ticaret Merkezi satışına çevrilecek. 

İzmir'de inşaatı Eylül 1999'da durdurulan, imar planları, açılan davalarda sürekli iptal edilen Dünya Ticaret Merkezi, 17 yıldır çözüm bekliyor. 

Bu süreç içinde EGS Bank'ın iflas etmesi, Giiçbirliği Holding'iıı de borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF hisselere el koymuştu. 2013 yılında ise, Dünya Ticaret Merkezi'nin yeni imar planları Konak ve Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. 


Ticaret Gazetesi


Haber Milliyet Ege'de şu şekilde yer aldı;


Basmane Çukuru sorununun bugün İstanbul'da gerçekleşecek ihalede çözülmesi bekleniyor. 

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 117 ve 90 milyon dolar tahmini bedellerle yaptığı iki ihalede taliplisi çıkmadığı için satılamayan, 'Basmane Çukuru' olarak bilinen alandaki Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü, bugün 80 milyon dolardan satışa çıkarılacak. 

İhaleye, işadamları Rıza Akça, Mesut Sancak, Mustafa Kürkar ve Tarık Mesut Sancak Kayar'dan oluşan grubun girmesi bekleniyor.

 

4 işadamı talip 

17 yılda yapılamayan Dünya Ticaret Merkezi'nin proje ortaklarından EGS Bank'm iflas etmesi, Güçbirliği Holding'in de borçlarını ödeyememesi üzerine TMSF hisselere el koy- ' Rıza Akça du. 2013 te ise imar planları Konak ve Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandı. Hisse ve satış konusunda uzlaşıldıktan sonra TMSF, satışa çıkardı. 

İlk ihalede 117 milyon TL bedel belirlenen satış, talipli çıkmayınca gerçekleşmedi. Fiyatı 90 milyon dolara düşen 2. ihalede de talipli çıkmadı. Üçüncü ihele ise yarın yapılacak. İstanbul'da yapılacak ihalede bu kez muhammen bedel 80 milyon dolara düşürüldü. İhalede, satışın yapılması bekleniyor. 

Daha önceki ihalelerde hazırlıklarını yapan ancak teklif vermeyen işadamları Rıza Akça, Mesut Sancak, Mustafa Kürkar ve Tarık Kayar'm bu kez teklif vermesi bekleniyor. 

Satışın gerçekleşmesiyle, İzmir'in 'Basmane Çukuru' sorunundan kurtulması bekleniyor. 


Milliyet Ege


Geri Dön