24 / 04 / 2024

Basmane çukuru Folkart Yapı'nın!

Basmane çukuru Folkart Yapı'nın!

Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için açılan satış ihalesini kazanan üçlü konsorsiyumdan iki şirketin çekilmesi sonrası projenin, Folkart Yapı tarafından hayata geçirileceği bildirildi.



Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, yaptığı açıklamada, 80 milyon dolar bedelle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) satın alınan projenin hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti.


Üçlü konsorsiyumun diğer üyeleri, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar ile verdikleri karar doğrultusunda ortaklığı sonlandırdıklarını aktaran Sancak, Folkart’ın yola tek başına devam edeceğini kaydetti.


Sancak, proje için dünya çapında iddia taşıdıklarını, yeni ve farklı bir mimari anlayışla İzmir’den Türkiye ve Avrupa’ya örnek olacak simge bir proje gerçekleştirmek istediklerini belirterek, şunları ifade etti:


"Uzun yıllardır  İzmir  gibi çok değerli tarihsel mirasa sahip bir şehir için mahcubiyet duygusu yaratan, sonunda halkın söylemiyle 'utanç çukuru' adını alan şehrin kalbindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, ortak akıl ışığında belirleyeceğiz. Tüm projeleri, önce görüşlerini almak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesine sunacağız. Uzmanlardan oluşan kurul ile projeler arasından 3 tanesini seçeceğiz. Bu 3 proje arasından en beğenilen projeye, İzmirliler’in ortak aklının karar vermesini arzuluyoruz."


Proje kapsamında artan kamu menfaatiyle, İzmir’e yeni "Büyükşehir Belediyesi hizmet binası"nın da kazandırılacağını bildiren Sancak, proje için 750 milyon liralık yatırım yapmayı hedeflediklerini, inşa aşamasında 4 bin kişinin çalışacağını, proje hayata geçtiğinde ise 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını kaydetti.


- "Basmane çukuru"nun geçmişi


Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide ticaret merkezi kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi, çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı.


İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı.


Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'ın da ortak olduğu, ihaleye teklif veren tek firma Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ, alanı 80 milyon dolar karşılığında yıl içinde TMSF'den almıştı.


AA



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 80 milyon dolar bedelle TMSF’den satın alınan projenin hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti.


Tek başına devam


Üçlü konsorsiyumun diğer üyeleri Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar ile verdikleri karar doğrultusunda ortaklığı sonlandırdıklarını aktaran Sancak, Folkart’ın yola tek  başına devam edeceğini kaydetti.


İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30’a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı. Rıza Akça ve Tarık Kayar’ın da ortak olduğu, ihaleye teklif veren tek firma Folkart Yapı iştiraki Livamine oldu.


Milliyet 



Haber Star'da şöyle yer aldı;

İzmir'in  kalbi Basmane’de planlanan dev projeyi Folkart hayata geçirecek. Folkart Başkanı Mesut Sancak, Akça Holding Başkanı Rıza Akça ve Namet Başkanı Tarık Kayar’dan oluşan üçlü konsorsiyum, proje ortaklıklarını sona erdirdi. İzmir’in kalbi sayılan Basmane’de, Türkiye’ye ve Avrupa’ya örnek olacak mimari bir anlayışla; İzmirliler ile ortak akıl çizgisinde yapılması hedeflenen büyük projeyi, Folkart artık tek başına gerçekleştirecek. Konsorsiyum üyeleri dostça el sıkıştıklarını belirtirken; gelecekte farklı işbirliklerini hayata geçirmek dileğiyle karşılıklı teşekkür ettiler. Mesut Sancak, 80 milyon dolara TMSF’den satın alınan alanda, yapılması hedeflenen dev proje hazırlıklarının hızla sürdüğünü, Folkart’ın yola tek başına devam edeceğini söyledi. 


PROJE DEVAM EDİYOR

Mesut Sancak, proje için dünya çapında iddia taşıdıklarını, yeni ve farklı mimari anlayışla, İzmir’den Türkiye’ye ve Avrupa’ya örnek olacak, simge bir proje gerçekleştirmek istediklerini vurguladı. Geçen ay, proje için ülke içi ve dışından, dünya çapında 6 mimarlık ofisi ile anlaşıldığını anımsatan Sancak, bünyelerinde çok ünlü mimarlar barındıran, evrensel referansları bulunan bu mimarlık ofislerinin proje üzerinde çalışmayı sürdürdüklerini bildirdi. Sancak, İzmir’in kalbinin atacağı görkemli proje için, İzmirliler’in çok beğeneceği çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirtti. “Uzun yıllardır İzmir gibi çok değerli tarihsel mirasa sahip bir şehir için, mahcubiyet duygusu yaratan, sonunda ‘utanç çukuru’ adını alan şehrin kalbindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, ‘ortak akıl’ ışığında belirleyeceğiz” diyen Sancak, mimari ekiplerin, önümüzdeki günlerde projelerini Folkart’a teslim edeceklerini söyledi. Sancak, tüm projeleri, önce Büyükşehir Belediyesi’ne sunacaklarını; 3’ünü seçeceklerini açıkladı. Sancak, bu 3 proje arasından, en beğenilen projeye İzmirliler’in karar vermesini istediklerini kaydetti. 


AVRUPA’YA ÖRNEK OLACAK

Sancak, proje sonuçlandığında, İzmir turizmine değer katmak istediklerini, projenin Avrupa’ya örnek, Türkiye’nin önemli bir cazibe merkezi olacağını belirtti. ‘Yeşil’ özellikli projede; konut ve ofislerle birlikte, farklı işlevlerin, aynı anda buluşacağını belirten Sancak, proje kapsamında artan kamu menfaati ile İzmir’e yeni bir İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının da kazandırılacağına dikkat çekti. Proje için 750 milyon TL’lik yatırım yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Sancak, inşa aşamasında projede 4 bin kişinin çalışacağını, proje hayata geçtiğinde ise şehre 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını da söyledi.


Star




Bu haber Akşam'da şöyle yer aldı:


İzmir'de 'Basmane çukuru' ihalesini alan üçlü konsorsiyumdan iki şirketin çekilmesiyle Folkart Yapı, yoluna tek devam edecek. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Projeye 750 milyon TL yatırım yapacağız" dedi.  


Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için açılan satış ihalesini kazanan üçlü konsorsiyumdan iki şirketin çekilmesi sonrası projenin, Folkart Yapı tarafından hayata geçirileceği bildirildi. Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, yaptığı açıklamada, 80 milyon dolar bedelle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) satın alınan projenin hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Üçlü konsorsiyumun diğer üyeleri, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar ile verdikleri karar doğrultusunda ortaklığı sonlandırdıklarını aktaran Sancak, Folkart’ın yola tek başına devam edeceğini kaydetti. 


AVRUPA'YA ÖRNEK OLACAK 


Sancak, proje için dünya çapında iddia taşıdıklarını, farklı bir mimari anlayışla İzmir’den Türkiye ve Avrupa’ya örnek olacak simge bir proje gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "Proje için 750 milyon liralık yatırım yapmayı hedefliyoruz. Proje hayata geçtiğinde 5 bin kişiye istihdam sağlayacak" diye konuştu. 



Akşam



Haber Yenigün İzmir Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir’in yıllardır çözülemeyen Basmane Çukuru’na yepyeni proje yapacak olan proje ortağı üç firma ortaklığını sonlandırdı. Sancak ailesi, 80 milyon dolara TMSF’den satın alınan alanda yapılması hedeflenen dev projeyi tek başına hayata geçirecek.


Mesut Sancak, İzmir’de 17 yıldan bu yana çözülemeyen, ’Basmane Çukuru’ olarak bilinen ve 80 milyon dolara TMSF’den satın alınan alanda, yapılması hedeflenen dev proje hazırlıklarının hızla sürdüğünü, üçlü konsorsiyum üyeleriyle birlikte verilen kararla ortaklığı sonlandırdıklarını, Folkart’ın yola tek başına devam edeceğini söyledi.


Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, ortakları Rıza Akça, Tarık Kayar'dan oluşan üçlü konsorsiyum geçtiğimiz aylarda 80 milyon dolarlık teklifle, kamuoyunda Basmane Çukuru olarak bilinen alanı TMSF’den satın almış, projenin hazırlıkları başlamıştı.


DOSTÇA EL SIKIŞTILAR


Proje için süreç hızla ilerlerken, yeni bir gelişme yaşandı. İzmir’in kalbi sayılan Basmane’de, Türkiye’ye ve Avrupa’ya örnek olacak mimari bir anlayışla İzmirliler ile ortak akıl çizgisinde yapılması hedeflenen büyük projeyi, Folkart artık tek başına gerçekleştirecek.Konsorsiyum üyeleri dostça el sıkıştıklarını belirtirken, gelecekte farklı işbirliklerini hayata geçirmek dileğiyle karşılıklı teşekkür etti.


Folkart Yapı Başkanı Mesut Sancak da konsorsiyum ortaklığını saygı ve sevgi ilişkisi içinde anlaşarak, beraber verilen bir kararla sona erdirdiklerini açıkladı.


Sancak, proje için dünya çapında iddia taşıdıklarını, yeni ve farklı mimari anlayışla, İzmir’den Türkiye’ye ve Avrupa’ya örnek olacak, simge bir proje gerçekleştirmek istediklerini vurguladı.


ALTI OFİS ÇALIŞIYOR


Geçtiğimiz ay proje için ülke içi ve dışından, dünya çapında işler başarmış 6 mimarlık ofisi ile anlaşıldığını anımsatan Sancak, bünyelerinde çok ünlü mimarlar barındıran, evrensel referansları bulunan bu mimarlık ofislerinin, proje üzerinde çalışmayı sürdürdüklerini bildirdi.


Sancak, İzmir'in kalbinin atacağı geleceğin görkemli projesi için, İzmirlilerin çok beğeneceği çalışmalarda son aşamaya gelindiğini belirtti. Sancak, 6 mimarlık ofisinin birbirinden farklı mimari konsept projeleri oluşturduğunu ve çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.


İZMİRLİLER SEÇECEK


“Uzun yıllardır İzmir gibi çok değerli tarihsel mirasa sahip bir şehir için, mahçubiyet duygusu yaratan, sonunda halkın söylemiyle 'utanç çukuru' adını alan şehrin kalbindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, ‘ortak akıl’ ışığında belirleyeceğiz." diyen Mesut Sancak, seçilen bu mimari ekiplerin, önümüzdeki günlerde projelerini Folkart’a teslim edeceklerini söyledi. Sancak, tüm projeleri, önce görüşlerini almak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunacaklarını, uzmanlardan oluşan bir kurul ile projeler arasından 3 tanesini seçeceklerini açıkladı.Sancak, bu 3 proje arasından, en beğenilen projeye İzmirliler’in ‘ortak aklının’ karar vermesini arzuladıklarını kaydetti.


AVRUPA’YA ÖRNEK


Sancak, proje sonuçlandığında, İzmir turizmine değer katmak istediklerini, projeninAvrupa’ya örnek, Türkiye’nin önemli bir cazibe merkezi olacağına işaret etti. ‘Yeşil’ özellikli projede;konut ve ofislerle birlikte, birbirinden farklı, zengin işlevlerin, aynı andabuluşacağını belirten Sancak, proje kapsamında artan kamu menfaati ile İzmir’e yeni bir İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının da kazandırılacağını dikkat çekti.


Proje için 750 milyon TL'lik yatırım yapmayı hedeflediklerini vurgulayan Sancak, inşa aşamasında projede 4 bin kişinin çalışacağını, proje hayata geçtiğinde ise şehre 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını da sözlerine ekledi.


PROJE TAKVİMİ


Folkart Yapı Başkanı Mesut Sancak’ın verdiği bilgiye göre, proje takvimi şöyle ilerleyecek:


“Haziran/Temmuz aylarında sırasıyla, önce mimari konsept projeler, 6 mimarlık ofisi tarafından Folkart’a teslim edilecek; sonra uzman kurulun belirlediği üç proje arasından, en beğenilen projeyi, İzmirliler seçecek. Folkart, bu yaz sonunda dev projenin temelini atmayı hedefliyor. Avrupa’da ve dünya çapında örnek gösterilmesi amaçlanan, İzmir için Türkiye’nin cazibe merkezi olması hayal edilen simge projenin lansmanının, Kasım ayında yapılması gündemde. Proje için tüm Türkiye’de ses getirecek, iz bırakacak bir lansman yapılması da hedefler arasında yer alıyor.”  


Yenigün İzmir



Bu haber Son An'da şöyle yer aldı:



Ege Dünya Ticaret Merkezi'nin ticari ve iktisadi bütünlüğü için açılan satış ihalesini kazanan üçlü konsorsiyumdan iki şirketin çekilmesi sonrası projenin, Folkart Yapı tarafından hayata geçirileceği bildirildi. 

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, yaptığı açıklamada, 80 milyon dolar bedelle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) satın alınan projenin hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 

Üçlü konsorsiyumun diğer üyeleri, Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Nam et Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Kayar ile verdikleri karar doğrultusunda ortaklığı sonlandırdıklarını aktaran Sancak, Folkart'ın yola tek başına devam edeceğini kaydetti. 

Sancak, proje için dünya çapında iddia taşıdıklarını, yeni ve farklı bir mimari anlayışla İzmir'den Türkiye ve Avrupa'ya örnek olacak simge bir proje gerçekleştirmek istediklerini belirterek, şunları ifade etti: "Uzun yıllardır İzmir gibi çok değerli tarihsel mirasa sahip bir şehir için mahcubiyet duygusu yaratan, sonunda halkın söylemiyle 'utanç çukuru' adını alan şehrin kalbindeki bu alanın geleceğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile mutabakatla, ortak akıl ışığında belirleyeceğiz. Tüm projeleri, önce görüşlerini almak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesine sunacağız. Uzmanlardan oluşan kurul ile projeler arasından 3 tanesini seçeceğiz. Bu 3 proje arasından en beğenilen projeye. İzmirlilerin ortak aklının karar vermesini arzuluyoruz." Proje kapsamında artan kamu menfaatiyle, İzmir'e yeni "Büyükşehir Belediyesi hizmet binasf'nın da kazandırılacağını bildiren Sancak, proje için 750 milyon liralık yatırım yapmayı hedeflediklerini, inşa aşamasında 4 bin kişinin çalışacağını, proje hayata geçtiğinde ise 5 bin kişilik istihdam sağlayacağını kaydetti. 

"Basmane çukuru"nun geçmişi Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide ticaret merkezi kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi, çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı. 

İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından iki kez ihaleye çıkan proje, teklif gelmemesi nedeniyle satılamamıştı. 

Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Namet Genel Müdürü Tarık Kayar'ın da ortak olduğu, ihaleye teklif veren tek firma Folkart Yapı iştiraki Livamine Madencilik AŞ, alanı 80 milyon dolar karşılığında yıl içinde TMSF'den almıştı. 


Son An


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı


 TMSF'nin açtığı ihaleyi kazanarak Basmane'de bulunan eski ESHOT arazisini alan konsorsiyum bozuldu. Folkart Yapı'dan yapılan yazılı açıklamada diğer ortaklar Akça Holding Yönetim Kurulu Başkam Rıza Akça ve Namet Başkam Tarık Kayar'ın konsorsiyumdan ayrıldığı duyuruldu. 


Konsorsiyumun ortakların verdiği kararla sonlandırıldığını belirten Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkam Mesut Sancak, 80 milyon dolara TMSF'den satın alınaş alanda, yapılması hedeflenen projeyi Folkart'ın tek başınagerçekleştireceğini açıkladı. Mesut Sancak, proje için dünya çapında iddia taşıdıklarını, yeni ve farklı mimari anlayışla, İzmir'den Türkiye'ye ve Avrupa'ya örnek olacak, simge bir proje gerçekleştirmek istediklerini vurguladı. Proje için ulusal ve uluslar arası 6 mimarlık ofisi ile anlaşmaya varıldığını hatırlatan Sancak," Bünyelerinde çok ünlü mimarlar barındıran, evrensel referansları bulunan bu mimarlık ofisleri, proje üzerinde çalışmalarını sürdürüyor"dedi.


Dünya


Haber YeniBirlik Gazetesi'de şöyle yer aldı


İzmir'deki 'Basmane çukuru' ihalesini üçlü konsorsiyumla alan Folkart Yapı, iki şirketin çekilmesiyle projede yoluna tek devam etme kararı aldı. 


Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 80 milyon dolar bedelle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan satın alman projede Akça Holding ve Namet'in ortaklığı sonlandırdıklarmı açıkladı. Projenin hazırlık çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Sancak, "Proje için 750 milyon liralık yatırım yapmayı hedefliyoruz" dedi. 


YeniBirlik



Geri Dön