19 / 04 / 2024

Basmane Çukuru için proje seçimi başladı!

Basmane Çukuru için proje seçimi başladı!

İzmirliler, ‘kararizmirin.com’ sitesinden tercihini yapacak. Folkart, kanayan bir yara olarak bekleyen bölgede, İzmirlilerin istediği projeyi uygulayacak.



Folkart, TMSF'den 80 milyon dolara tapusunu alıp inşaat çalışmalarını sürdürdüğü Basmane'deki araziyle ilgili proje seçimini başlattı. Dünya çapındaki altı mimarlık ofisi sunumları arasından Tabanlıoğlu, DDG ve Mad Architects'in projeleri seçildi. İzmirliler bu 3 proje için, 'kararizmirin.com' sitesi üzerinden oylamaya katılıp tercihini bildirecek.


Folkart, özel sektörde Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek bu örnek uygulamada, İzmirlilerin en çok beğendiği projeyi seçip, hayata geçirecek. İzmirliler, proje tercihleriyle birlikte, başında Folkart bulunacak şekilde, projenin ismiyle ilgili önerilerini de yazarak iletebilecek.


Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Amacımız ortak akıl platformunda buluşmak, şehrimize büyük bir eser kazandırmaktır" dedi.


İsim de belirlenecek


Folkart'ın 'proje anketi ve oylaması', 31 Aralık 2016 gecesi saat 24.00'e kadar devam edecek. Bu saate kadar 'kararizmirin. com' sitesi aracılığıyla ankete katılan İzmirlilerin çoğunluğunun tercihi dikkate alınarak, projenin seçimi gerçekleştirilecek. Yine aynı eğilim yoklamasında, İzmirlilerin çoğunluğunun önerdiği ve en çok sevdikleri isim, projenin adı olarak seçilecek.


Tanıtımda açıklanacak


Folkart, hangi projenin seçildiğini, 2017 yılında yapılacak lansmanda açıklayacak. Yılbaşına kadar inşaatta zemin çalışması sürecek, proje seçimi sonrasında ise İzmirlilerin yaptığı tercihe göre, seçilen projeye uygun inşaat çalışmaları devam edecek. Seçilen projenin, bütün detaylarıyla 2019 yılı sonunda ya da en geç 2020 yılı başlarında tamamlanması hedefleniyor.


'Türkiye'de örnek gösterilecek bir ilk'


Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Projelerin seçiminde gösterdiğimiz özen, ortaya koyduğumuz bu referandum yaklaşımı, ortak akılda buluşma çabamız, çok sevdiğimiz İzmir'e ve İzmirlilere karşı, nasıl bir sorumluluk duygusu içinde olduğumuzun göstergesidir.


Türkiye'de örnek gösterilecek bir ilktir. Folkart  İzmir  sevgisiyle, bu dev eseri hayata geçirmek için, büyük bir sorumluluk üstlenmiştir" dedi. Sancak, İzmirlilerin utanç çukuru adını verdiği bu alanda, artık İzmir'in gurur duyacağı, güzellik simgesi, sanat eseri özelliğinde bir yapı yükseleceğini dile getirdi.


Sancak, "Folkart'ın İzmirlilerin seçeceği projesi, güzel İzmir'e çok yakışacak. Hepimize mahcubiyet duygusu hissettiren bu çukurdan bir sanat eseri yükselirken, tüm kent bu alanın yaydığı negatif enerjinin etkisinden çıkacak" diye konuştu.


240 milyon dolarlık kamu menfaati


Mesut Sancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Avrupa'nın en modern hizmet binasıyla, bu projede yer aldığını dile getirdi. Sancak, "Büyükşehir için yapmayı öngördüğümüz brüt 40 bin metrekare hizmet binasının değeri, piyasa koşullarında 160 milyon dolardır. Folkart, proje bütününde TMSF'ye ödeyeceğimiz 80 milyon dolar ile birlikte, kamu yararına 240 milyon dolarlık bir artı değer yaratmaktadır" dedi.


En yüksek 315 metre


İzmirlilerin tercihine sunulan 3 özel projenin, birbirinden ayrı, en yüksek noktalarının 248, 270 ve 315 metre dolaylarında olduğu bildirildi. Projelerde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası da yer alıyor. Projelerde ağırlıklı olarak 'konut ve ofis' konumlanması öne çıkıyor. Kamusal alanlar ile bütünleşen, halka açık bu alanlara tamamen serbest 'geçiş' özelliği taşıyan simge projede; 'dinlence, eğlence, marka yeme-içme, kültür-sanat, spor, seçkin alışveriş noktaları' da bulunuyor.


Yeni Asır



Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Folkart, Basmane projesini izmirlilerin oylarına sundu Folkart, TMSF'den (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) tapusunu alıp inşaat çalışmalarını sürdürdüğü alanla ilgili, proje seçimini başlattı. 6 mimarlık ofisi sunumları arasından, Tabanlıoğlu, DDG ve Mad Architects'in projeleri seçildi. Oylama 31 Aralık 2016 tarihinde sona erecek. Proje ve belirlenecek isim 2017'de yapılacak lansmanda açıklanacak. 


İzmirliler, proje tercihleriyle birlikte, başında Folkart bulunacak şekilde, projenin ismiyle ilgili önerilerini de yazarak iletebilecekler. İzmir'in kalbindeki alan için TMSF'nin açtığı ihaleyi 80 milyon dolar bedelle kazanan Folkart, dünya çapında 6 mimarlık ofisi ile anlaşmıştı. Uzman bir kurulun bu ofisler arasından Tabanlıoğlu, DDG ve Mad Architects'in projelerini seçtiğini belirten Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak; "Üç projeyi inceleyerek, İzmirliler hangi projeyi tercih ettiklerini belirleyecek. Biz de bu tercihi büyük bir heyecanla hayata geçireceğiz. Amacımız ortak akıl platformunda buluşmak, şehrimize büyük bir eser kazandırmak" diyekonuştu.


Dünya



Haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Folkart, İzmir’de Türkiye’deki tüm şehir projelerinde katılımcılıkta özgün ve örnek bir ilk olarak gösterilen proje oylamasını başlattı. Basmane’de ‘utanç çukuru’ adı verilen araziyi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun açtığı ihalede 80 milyon dolara satın alan  Folkart, oylama sonucu Tabanlıoğlu, DDG ve Mad Architects projelerinden birini inşa edecek. İlk oyu Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın verdiği oylama ‘kararizmirin.com’  web sitesi üzerinden 31 Aralık 2016 saat 00.00’a kadar devam edecek. En çok oyu alan proje daha sonra Folkart tarafından ilan edilecek. Öte yandan aynı eğilim yoklamasında, İzmirlilerin çoğunluğunun önerdiği ve en çok sevdikleri isim, projenin adı olarak seçilecek ve inşaat 2019 sonunda tamamlanacak. 


240 MİLYON DOLARLIK DEĞER

Yükseklikleri 248, 270 ve 315 metre olan projelerden birini İzmirlilerin seçeceğini belirten Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak “Üç projeyi inceleyerek, İzmirliler hangi projeyi tercih ettiklerini belirleyecek. Biz de bu tercihi büyük bir heyecanla hayata geçireceğiz. Amacımız ortak akıl platformunda buluşmak, şehrimize büyük bir eser kazandırmaktır” dedi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, Avrupa’nın en modern hizmet binasıyla projede yer alacağını da belirten Mesut Sancak “İzmir Büyükşehir Belediyesi için yapmayı öngördüğümüz brüt 40 bin metrekare hizmet binasının değeri, piyasa koşullarında 160 milyon dolardır. Bu durumda Folkart, proje bütününde TMSF’ye ödeyeceğimiz 80 milyon dolar ile birlikte, kamu yararına 240 milyon dolarlık bir artı değer yaratmaktadır” diye konuştu. 


AVM YERİNE BUTİK ÇARŞI

Basmane çukuruna yapılacak projelerde ağırlıklı olarak konut ve ofis öne çıkıyor. Esnafın göreceği zarar ve çok aşırı artan trafik yükü faktörleri değerlendirilerek, kent lehine alışveriş merkezi yapılmasından vazgeçilen projede; butik çarşı yer alacak. Basmane çukurundan yükselecek eserle, Avrupa’nın en önemli, dünyanın ilk 20 projesi arasına girecek bir projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor.


Star Gazetesi 


Geri Dön