25 / 04 / 2024

Batman Hasankeyf nasıl tahliye edilecek?

Batman Hasankeyf nasıl tahliye edilecek?

Belediye Başkanı; "Vatandaşları tahliye edecek yer yok" DSİ'den Hasankeyf Kaymakamlığına Hasankeyfin birçok mahallesinin boşaltılması için resmi yazı gönderildi.



Belediye Başkanı; "Vatandaşları tahliye edecek yer yok" DSİ'den Hasankeyf Kaymakamlığına Hasankeyfin birçok mahallesinin boşaltılması için resmi yazı gönderildi. 


Yetkililer, vatandaşların mağdur olmaması için her hangi bir uygulamanın yapılmayacağını söylerken, Belediye Başkanı A.VahapKusen, "Kamulaştırma iskanında sıkıntı var. Vatandaşı iskan etmeden tahliye talebi nasıl olacak?" diyerek boşaltma kararına tepki gösterdi. 


ALTERNATİF YER YAPILMADI 


Tarihi ilçemiz Hasankeyf'in birçok mahallesinin boşaltılması için Kaymakamlığa yazı gönderilirken mahalle sakinleri kalacak yerleri olmadığından evlerini boşaltmayacaklarını duyurdu. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Hasankeyf 'te kamulaştırılan parsellerle alakalı tahliye talep etti. Tahliye talep edilen yerlerde birçok vatandaş ikamet ederken, vatandaşlara alternatif yer yapılmadı. Eğer karar uygulanırsa vatandaşlar sokakta kalmakla karşı karşıya kalacak. 


NASIL TAHLİYE OLACAKLAR? 


"Vatandaşı iskan etmeden tahliye talebi nasıl olacak?" diyen Hasankeyf Belediye Başkanı A.Vahap Kuşen: "Vatandaş ikna edilmedi. Nastl tahliye olacak. Vatandaşlara bu konuda 15 gündür yazı gelmiş. Tahliye talep ediliyor. Vatandaşın nereye tahliye edilecek henüz yer yok. Mümkün olamayacağı ortada, kamulaştırılmış mekanlar DSI'nin tapulu malıdır. DSİ talepte bulunabilir. Ama bunun sosyal yönü de var. Henüz çalışma bitmemiş. Kamulaştırma iskanında sıkıntı var. Vatandaşı iskan etmeden tahliye talebi nasıl olacak"? Dedi. 


"MAĞDURİYET OLMAYACAK"


Hasankeyf Kaymakamlığında ki bazı yetkililer ise şunları söylediler; "Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmayacak. Vatandaşlarımızla istişare ederek, rtüm çalışmalar tamamlandıktan sonra yeni yerleşim ve yaşam alanlarının faaliyete girmesiyle taşınma yapılacak. Bütün çabamız yaşanabilecek mağduriyetlerin giderilmesidir. TOKI vatandaşlar için gereken evleri yaptıktan sonra ve gereken yaşam alanları tamamıyla hazır olduktan sonra tahliyeler yapılacak."



Batman Postası


Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dünyanın ilk yerleşim  yeri olduğuna dair bulgular olan Hasankeyf, ömrü 5060 yıl sürecek llısu Barajı'na kurban ediliyor. Yaklaşık 20 uygarlığı bünyesinde barındıran Hasankeyf, yapılan son araştırmalara göre Göbeklitepe ile çağdaş bir yerleşim.


Hükümet, llısu Barajı ve HES projesi nedeniyle sular altında kalacak Hasankeyf in taşınmasına yönelik yasal düzenleme yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da '99 baraj ve HES açılışı'nda yaptığı konuşmada, llısu Barajı'nın bu sene biteceğini söyledi. Bu gelişmeler, 60 yıl sonra atıl duruma gelecek baraj yüzünden 7 bin yıllık tarihin yok olacağı anlamına geliyor. Uzun süren tepkilere ramen Dicle Nehri üzerinde kurulacak llısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'nde sona yaklaşılırken hükümet, sular altında kalacak Hasankeyf in taşınmasına yönelik yasal düzenleme yaptı. 


Kentsel dönüşüm meselesi değil 

TBMM'de görüşülen torba yasaya muhalefetten itiraz geldi. CHP ve HDP, torba yasaya yazdıkları muhalefet şerhlerinde 7 bin yıllık tarihin yok olacağı vurgusu yaptı. Hasankeyf in taşınmasının gelişi güzel bir kentsel dönüşüm meselesi değil. Bu tür uygulamalar, imzalanan uluslararası sözleşmeler ile Anayasa'nın 63/1. maddesi ve 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası düzenlemelerini yok saymak anlamına geliyor. 


Hangi tarih yok olacak? 

 -llısu Baraj gölünün 6 bin hektarlık tarım alanını sular altında kalacak 

-5 binden fazla mağara ile çevresindeki 300'ün üzerindeki henüz altında ne olduğu dahi bilinmeyen höyük yok olacak. 

-55 bin kadar insanın evlerini bırakarak göç etmesi gerekecek. 

- Dünyanın ilk yerleşim yeri olduğuna dair bulgular olan bir alanın yok olması, insanlık için büyük bir kayıp olacak. 


İki mahalleye tahliye yazısı 

BATMAN Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü, llısu Barajı'nın altında kalacak olan Hasankeyf in 600 haneli Bahçelievler ve Kale mahallelerinin boşaltılması için Hasankeyf Kaymakamlığı'na yazı gönderdi. Kararın uygulanmasıyla sokakta kalacaklarını belirten mahalle sakinleri evlerini boşaltmayacaklarını duyurdu. Tahliyeden etkilenecek 3 bin 200 yurttaşa alternatif yer gösterilmedi. Hasankeyf Belediye Başkanı Vahap Kuşen, "Vatandaş tahliye edilecek ama yer yok" demişti. 


Yurt Gazetesi


Geri Dön