18 / 04 / 2024

Battal İlgezdi: İmar sorununu kökten çözeceğiz!

Battal İlgezdi: İmar sorununu kökten çözeceğiz!

CHP Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Büyükşehir’in kentsel dönüşüm adı altında ‘insanları, yerinden yurdundan edip, her birini başka yerlere dağıttığını’ vurgulayarak, kendilerinin ise dönüşümü yerinde yaptıklarını belirtti.



CHP’den Ataşehir Belediyesi için yeniden aday olan İlgezdi, şunları söyledi: “CHP, kentsel yenilemeden yanadır. Biz de partimizin ilkelerine uygun olarak Ataşehir’de vatandaşlarımızı komşularından ayırmadan, çocuklarımızı arkadaşlarından koparmadan yenilemeyi yerinde sağlıyoruz. Biz gördük ki AKP hükümeti Tarlabaşı, Başıbüyük, Sulukule ve benzeri örneklerde insanları evlerinden yurtlarından etti. Kentsel dönüşüm adeta kanayan bir yaraya dönüştü.”


İmar ve ulaşım gibi konularda yetkinin Büyükşehir’de olduğunu söyleyen İlgezdi, şöyle konuştu: “Bunlar çözülemediyse Büyükşehir yapmadı. Planları ben hazırladım yine de yapmadı. Meclis’ten büyük kararlar geçti artık. Büyükşehir’e bir planı veriyorsunuz yapmıyorsa 6 ay içinde Çevre ve Şehircilik Bakanı onaylayıp vermek zorunda. Artık Büyükşehir’i beklemek zorunda değiliz. Zaten onlarla devam etmeyeceği için de sorun yok. İkinci dönemimizde AKP’li belediyelerin yara haline getirdiği imar sorununu da kökten çözeceğiz.”

“Ataşehir’de daha önce tapu sorunu bile çözülmemiş” diyen İlgezdi, başkanlığı süresince 5 bin 100 kişinin tapusunu verdiğini söyledi.


‘Ferhatpaşa’ya haksızlık’

İlgezdi, imar sorunlu alanların Ataşehir kurulmadan önce Ak Partili belediyeler tarafından yönetilen bölgeler olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“İmar sorunu olan mahalle neresi biliyor musunuz? Adalet ve Kalkınma Partisi belediyeleri tarafından yönetilmiş yerler. Yeni Çamlıca’da büyük yolsuzluklar vardı, olay çözülme noktasına geldi. Belli bir noktaya getirdim, önümüzdeki dönem imar iskanı çözüyorum. Kadir Bey geldi ‘ben çözeyim’ diyor, 20 yıldır niye çözmedin? Hep seçime beş kala geliyor bunlar. Ben Ataşehir halkına güveniyorum her şeyi görüyorlar.”

Ferhatpaşa’nın imar planlarının Ak Partili Samandıra Belde Belediyesi döneminde yapıldığını belirten İlgezdi, Ömerli ve Elmalı barajı su havzalarının uzak koruma kuşağında kalan bölgeye sadece 3 kat imar verildiğini söyledi.

İlgezdi, şunları belirtti: “Oysa Samandıra ve Yenidoğan Mahalleleri, Ömerli Barajı’nın orta ve yakın koruma kuşağında olmalarına rağmen, 2.5 emsal ile yapılaşabiliyor. Üstelik Sayın Topbaş Ataşehir’in bazı mahallelerinin imar planlarını yapsa bile Ferhatpaşa’nın su  havzasında kaldığı gerekçesiyle imar planlarının kendisi görevde kaldığı sürece kesinlikle değişmeyeceğini açıkça söylemiştir.”

İlgezdi, 20 yıldır İstanbul’u yönetenlerin İçerenköy’ün imar planlarıyla ilgilenmediğini söyleyerek, yeni bir imar planı yapıp, mülkü sosyal donatı ve yeşil alanlarda kalan vatandaşların tüm haklarının korunacağını dile getirdi. İlgezdi, şöyle konuştu:

“Şimdi seçimler yaklaşırken AKP’li yöneticiler bir kez daha imar ile ilgili vaatlerde bulunuyorlar. Ancak vatandaşlarımızın itibar etmediklerini görmek bizleri mutlu ediyor. İçerenköy’de bu parsellerin imar haklarının korunması ve vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için yeni bir imar planı yapacağız. Bu planda sosyal donatı ve yeşil alanda kalan vatandaşlarımıza ait parsellerin bölgedeki imar adasına aynı emsal değeri üzerinden imar transferini yaparak, hak kayıplarının önüne geçeceğiz.  Yeni imar planında sosyal donatı ve yeşil alanları kamuya ait olan hal arazisi gibi alanlardan karşılayacağız.”



BATTAL İLGEZDİ KİMDİR?

11 Mart 1959 tarihinde Malatya’da doğan Battal İlgezdi, ilkokulu Malatya’da okudu. Daha sonra ailesi ile birlikte İstanbul’a taşındı ve ortaöğrenimini burada tamamladı. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olan Battal İlgezdi, aile şirketlerinde görev alarak ticaret hayatına atıldı.  

Öğrencilik yıllarında başlayan siyaset yaşamını 1984 yılında SODEP’de sürdürmeye başladı. Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) saflarına katıldı ve 7 yıl İstanbul Ümraniye İlçe Başkanlığı görevini sürdürdü. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyeliği, İstanbul İl Sekreterliği görevlerinde aktif siyaset yaptı ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunda da görev aldı.  

29 Mart 2009 yerel seçimlerine CHP’den Ataşehir Belediye Başkan Adayı olarak katılan Battal İlgezdi, seçimi kazanarak yeni ilçe olan Ataşehir’in ilk belediye başkanı oldu. Evli olan Battal İlgezdi Fransızca biliyor.


‘Kültür, sanat ve sporun belediyesi olduk’

İlgezdi, beş yıllık başkanlık döneminde kültür-sanat organizasyonlarına, spor alanındaki hizmetlere önem verdiklerini belirterek, ilçeye yeni kültür ve spor merkezleri kazandıracaklarını söyledi. İlgezdi, şu bilgileri verdi:

“16 projem var, ayağı yere basan, tapusu, adası belli. Yapımı bu yıl tamamlanacak olan Kemal Sunal Kültür Merkezi, ücretsiz film, tiyatro ve dans gösterilerine ev sahipliği yapacak. Klasik kütüphanelerin yanısıra görme engelliler için sesli kütüphane de olacak. Örnek Mahallesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi çok yakında hizmete girecek. İçerenköy’deki ikinci kültür merkezi projemiz ünlü ozanımız Neşet Ertaş’ın adını taşıyor. Bunlar gibi pek çok çalışma daha yapıyoruz, yapacağız.”


‘Ataşehir’de engel yok’

New York’un Central Park’ı, Londra’nın Hyde Park’ı gibi İstanbul’un da Ataşehir’de bir kent parkı yapacaklarını söyleyen İlgezdi, Ferhatpaşa’da bir kongre ve fuar merkezi inşa edeceklerini vurguladı. Küçükbakkalköy’de ilk spor kompleksinin hayata geçirileceğini dile getiren İlgezdi, “Amacımız Ataşehir’de yaşayan herkese ücretsiz spor yapma olanakları sağlamak ve genç sporcuların yetişeceği koşulları sağlamak” dedi.

Yeni belediye binasının ‘engelsiz’ olduğuna dikkat çeken ilgezdi, ilçede engelleri kaldırmaya, engelli vatandaşlara her zaman destek olmaya uğraştıklarını belirtti. İlgezdi, şöyle konuştu:

“Başta çocuklar olmak üzere, işitme engelli vatandaşlarımızın sosyal ve işitsel eğitim almalarını sağlamak amacıyla Batı Ataşehir’de bir bina inşa ettik. Bu binada Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı (TİV) ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Engelli ve sosyal dezavantajlı vatandaşlarımızın sanat yoluyla yaşama katılmalarını sağlamak amacıyla Düşler Akademisi ile işbirliği yaptık. Türkiye Vodafone Vakfı, Birleşmiş Milletler ve DPT tarafından desteklenen projeler yürütüyoruz.” 


‘Plastiğe hayır, çöpler yer altına’

Battal İlgezdi, 1 Mayıs 2013 itibariyle Ataşehir’de plastik torba kullanımına son verdiklerini dile getirerek, Ataşehir’deki tüm işletmelerin yeniden kullanılabilir nitelikte file, bez torba, kese kağıdı ile çevre dostu poşet kullandıklarını söyledi.

Ataşehir’de daha temiz, sağlıklı bir çevre için pek çok noktaya, kapalı ve sağlam mekanizmasıyla koku ve çöp sızıntısını önleyen yeraltı konteynırları yerleştirdiklerini ifade eden İlgezdi, “2 yıl içerisinde tüm Ataşehir’de bu sisteme geçeceğiz” dedi.


3 bin kişiye iş imkânı

Belediyelerin görevi olmayan istihdam konusunda da vatandaştan talep geldiğini belirten İlgezdi, şöyle devam etti:

“Özellikle yeni kuruluşlardan, ruhsat alırlarken rica ediyoruz ve gençlerimizi bu işlere yerleştiriyoruz. Her sabah insanlar geliyor, elimizden geleni yapıyoruz. Bu şekilde 3 bin vatandaşımıza iş bulduk.”


‘Ücretsiz yemek’

Aşevinde her gün 2 bin 500 kişiye ücretsiz öğlen ve akşam yemeği verdiklerini belirten İlgezdi, 5 bin kişiye de ücretsiz içme suyu dağıttıklarını söyledi. İlgezdi, “Belediyenin logosu olmayan araçlarıyla yapıyoruz, yardımda bir elin verdiğini diğer el görmemeli. 11 araçla ücretsiz taşıma yapıyoruz. Cami, cemevi ve okulları temizliyoruz, tadilat yapıyoruz. İhtiyacı olanlara gda, giyim, ev eşyası gibi konularda destek oluyoruz” dedi.


İmar İskan Blokları ve Emekevler’de mutlu son...

Battal İlgezdi, belediye başkanı seçildiğinde İmar İskan Blokları’nı ‘kangren’ halinde bulduklarını, şu anda ise net 100 metrekareden vatandaşların tüm hakları korunarak gerekli protokolleri imzaladıklarını kaydetti. İlgezdi, şöyle devam etti:

“Geldim, önümde bir yazı, buraların istimlak edilmesi ve kentsel dönüşüme sokulması diye... O zaman onları frenledim. 5 yılın sonunda 60 metrekare olan daireler için 100 metrekare net olmak kaydıyla devletle protokol yaptım. Başbakanlık var,  TOKİ  var, Bakanlık var, şimdi onların teknik şartnamelerini hazırlıyorum. Bir hafta, 10 gün sonra tüm vatandaşlara teklif mektubu yazıp belediyelere göndereceğim.”

Emekevler’de 1500 konutluk, yerinde dönüşüm yaptıklarını kaydeden İlgezdi, şöyle konuştu:

“Emekevler’de insanlar ayda 80-180 TL taksit ve 20 yıl vadeyle konut sahibi oldu. Ben Ataşehir’in sigortasıyım, onların aldığı hiçbir kentsel dönüşüm kararını meclisten onaylamadıktan sonra hiçbir şey yapamıyorlar. Biz olmasaydık Yenisahra, Mustafa Kemal, Aşık Veysel, Yeni Çamlıca, Barbaros bunların hepsi kentsel dönüşüme girmiş, Sulukule gibi hepsi başka yerlere dağıtılmıştı.”


‘İlçemizde 1 metrekare yeşil alanı bile imara açmadım’

Battal İlgezdi, belediye başkanlığına gelirken yeşil alanı imara açmayacağına dair söz verdiğini belirterek, “İstanbul’da en fazla yeşil alan yapan başkanım. Sayın Topbaş hal’i imara açtı, mahkemeye gittim iptal ettirdim. Adayı da diyor ki ‘Kent meydanı yapacağım.’ Kendisi ise satacağım diyor. Aralarında karar versinler ne yapacaklarına. Bizim Mustafa Sarıgül’le kararımız belli, halka açık kent meydanı yapacağız, Sarıgül projesini de açıkladı” dedi.


‘Akıllı belediye’

Göreve geldiklerinde ‘nerdeyse bir barakaydı’ dediği belediye yerine teknolojik, engelli dostu bir belediye binası yaptıklarını belirten İlgezdi, şunları söyledi:

“Akıllı binamız kullandığı elektriğin yüzde 8’ini güneş enerjisinden üretiyor ve arıtma sistemiyle atık suyun dönüşümünü sağlıyor. Teknolojik altyapımızla, e-belediye uygulamalarına 24 saat kesintisiz ulaşabilirsiniz. Meclis salonunda üyeler oturdukları yerden konuşma yapabiliyor ve oylarını elektronik ortamda kullanabiliyor. Vatandaşlarımız muhtarlıklardan saat başı kalkan ücretsiz araçlarla belediyemize gelip işlerini kolaylıkla yapabiliyor.”


‘Acil yardım ve hasta nakil ambulansı sistemi kurduk’

SGK’yla anlaşmalı Türkan Saylan Tıp Merkezi’nde birinci sınıf sağlık hizmeti sunduklarını vurgulayan İlgezdi, Ferhatpaşa Sağlık Polikliniği’nde de tüm Ataşehir’in sağlık hizmetlerini karşıladıklarını ifade etti.

Doç. Dr. Bahriye Üçok Hasta Konukevinde ise Ataşehir’e İstanbul dışından gelen hasta ve hasta yakınlarına hizmet verdiklerini belirten İlgezdi, hasta nakil ambulansı ile acil yardım ambulansı sistemi kurduklarını söyledi. İlgezdi, “Örnek Mahallesi Sağlık Merkezini kurarak tam donanımlı 103 hasta yataklı merkezle sağlık hizmetlerini daha da geliştireceğiz. İlk hizmet dönemimizde Ferhatpaşa’ya bir de Tıp Merkezi kurma kararı aldık. Hızla uygulanacak” dedi.

İlgezdi, tüm canlıları önemsediklerini belirterek, hayvanlar için de su istasyonları, ‘can dostum nakil ambulansı’ ve kedi evleri kurduklarını, Ferhatpaşa’da bir hayvan barınağı yapılacağını söyledi.



Milliyet / Duygu Erdoğan


Geri Dön