23 / 04 / 2024

Bayraklı'da 1 ay içerisinde tüm riskli binalar yıkılacak!

Bayraklı'da 1 ay içerisinde tüm riskli binalar yıkılacak!

İzmir Depremi'nde sonra çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyen Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 1 ay içerisinde Bayraklı'da tüm riskli binaların yıkılacağını söyledi.



30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında kent genelinde hasarlı binaların yıkım çalışmaları hızla devam ediyor. Milliyet'te yer alan habere göre; Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal kent genelinde binaların bir ay içerisinde yıkılacağını dile getirerek şunları söyledi:

“30 Ekim’de yaşadığımız depremde 117 canımızı kaybettik. 28’i çocuklarımızdı. 7 binamız yıkıldı. Çevrede 71 bina yıkıldı. İlçemizde ağır ve orta hasarlı binalarda mevcut çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. 1 ay içinde ağır hasarlı binalar yıkılmış olacak. Bayraklı Belediyesi olarak enkaz kaldırma, arama kurtarma çadırların kurulması, konutlara yerleştirme sürecinde üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyorum” dedi.

 Bayraklı da 1 ay içerisinde tüm riskli binalar yıkılacak!

Depremzedelerin problemlerinin çözüme kavuşması için çalışmaların devam edildiğini söyleyen  “Tüm kamu kurumları, bakanlıkla istişare içindeyiz. Depremzedeler verilen kredilerin faiz oranının yüksek olması nedeniyle zor durumda. Asıl sıkıntı mevcut kredinin yüksekliğiyle ilgili. Ortalama yüzde 1 oranla vatandaş geri ödemesini yapabilecek durumda değil. Bu bir sorun. Biz bunun çağrısını yapıyoruz. Böyle bir mağduriyetimiz var. Bankaların ve bizim bu meseleyi çözebilme şansımız yok. Sayın cumhurbaşkanımızdan gerekli destekleri bekliyoruz. Riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde 2 yılı ödemesiz 18 yıl sıfır faizli kredi uygulamasının deprem bölgesindeki riskli tüm binaları kapsayacak şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz”

Sandal konuşmasının devamında şunları ifade etti:

“Görevimizi hiçbir siyasi amaç gütmeden, kamu görevi neyse o sorumlulukla yerine getirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bizden istediklerini eksiksiz ve hızlı yapmaya çalıştık. Mevcut imar haklarının korunması ve ada bazlı işlemlerde yüzde 10 artışı büyükşehir meclisinde değerlendirdik. Usul ve esaslar yönünden ve bu notun yeni taslak üzerinde geçmesi istendi. Büyükşehir usul ve esasları içeren plan notunu meclisten geçirdi. Bu ‘k sınırlarının belirlenmesinde 8 gün içinde üzerimize düşeni yaptık. Hem kendi hem de büyükşehir meclisinden geçirdi ve aynı gün askıya çıkardı. Bu çalışma mevcut metrekarelerin korunması, kooperatif haklarının korunması, kat sıkışıklığından gelen hakların korunması gibi çalışmaları içeriyor. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi çalışmaları var. Biz deprem yönetmeliği öncesi yapılan tüm riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyoruz.”

İzmir Bayraklı'daki dönüşümde son durum ne?


Geri Dön