25 / 04 / 2024

BBK Turizm, Kisebükü'ne turizm tesisi yapacak

BBK Turizm, Kisebükü'ne turizm tesisi yapacak

Bodrum'da bakmaya doyulamayan koylar tehdit altında. "Turizm" maskesi altında yapılan imar yağmasını ne arkeolojik ve doğal koruma kararları, ne de sit koruması durdurabiliyor



Paranın rengi, bir anda binlerce yıllık turkuvaz koyları, betonun grisiyle değiştiriyor. Bu vandallığın son örneğ, Bodrum-Kisebükü'nde 35 dönümlük tapulu arazi, Nurol İnşaat tarafından Azeri BBK Şirketi'ne satıldı. Emlak uzmanları ise arazinin değerinin en az 25 milyar dolar olduğunu vurguluyor. Azeri şirket, bugüne kadar tek bir çivi bile çakmanın yasaklandığı, Bill Gates, Abramoviç gibi dünyanın ünlü zengin insanlarının yatlarıyla uğradığı, çam ormanlarıyla örülü Kisebükü'nde turistik tesis yapmak için, 18 Haziran 2009'da Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurdu. Kurul, "jet hızı"yla talebi inceledi ve 4 gün sonra kararını açıkladı: "Turistik tesis yapabilirsiniz."

Birtakım adamların kapalı kapılar ardında aldığı karar
Bodrum'da tüplü dalışın bile yasak olduği kıyılarda tarihin her çağına ait eserler yer alıyor. Yemyeşil çam ormanı örtüsüyle hayranlık uyandıran Kisebükü, uzun yıllardır birtakım insanların iştahını kabartıyordu. İlk olarak 2005 yılında tesisleşmeyla karşı karşıya kaldı. Turizm Bakanlığı, Kisebükü'nde üç ayrı araziyi 2500 yataklı turizm tesisi yapılması için 3 farklı yatırımcıya tahsisle kiraladı. Bu, Bodrumluları adeta ayağa kaldırdı, yapılan protestolar ses getirdi. Deniz ticaret odası Bodrum Şubesi'nin hukuki mücadelesi sonucunda yargı, arkeolojik ve sit alanı Kisebükü koylarının tahsisini durdurdu.

Deniz Ticaret Odası Üyesi Arif Yılmaz, Kisebükü'nde yaşanan son gelişmeleri Habertürk'e şöyle anlattı: "13 Temmuz 2002'de 1602 Sayılı Kurul Kararı'yla Kisebükü, 'Doğal Park İlanı' ilan edildi. 22 Ağustos 2003'te ise Kisebükü'nan 'turizm alanı' ilan edilmesiyle kaderi değişmeye başladı. 2005'te Kisebükü için tahsis şartnamesi çıktı. 29 Aralık 2008'de ise Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş'nin Kisebükü'ndeki 141 ada, 34 parsel olan 35 bin 371 metrekarelik tapulu arazisi, BBK Turizm Yatçılık ve Galrimenkul Yatırım İnşaat A.Ş'ye satıldı. 2. deree doğal sit ve 3. derece arkeolojik sit alanı olan koy, 4 liyon 500 bin TL bedelle BBK'ya satıldı."

"Bu tapulu bir arazi, satılabilir" diyen Yılmaz, cümlesine kocaman bir "ama" ile devam ediyor: "BBK, satıştan 6 ay sonra 18 Haziran 2009 tarihinde Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na Plan Tadilatı'nda değişiklik yapılması için başvurdu. Tam 4 gün sonra 22 Haziran 2009'da rapor karara bağlandı. Jet hızıyla alınan kararda, tesis yapılabileceği belirtiliyordu."

BBK Turizm Şirketi'nin ortakları arasında ünlü Azeri işadamı ve Azeybaycan'ın en güçlü futbol takımlarından Bakü FK'nın başkanlığını yapan Hafız Mammadov ile Anar Mammadov ve Ahmet Çolakoğlu bulunuyor.
Alper URUŞ-Bülent GÜNAL/Gazete Habertürk


Geri Dön