19 / 04 / 2024

Bedesten Çarşısı'nın çalışmalarında sona gelindi.

Bedesten Çarşısı'nın çalışmalarında sona gelindi.

Fransız bir mimara çizdirilerek yaptırılan Bedesten Çarşısı, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore ediliyor. Osmanlı dönemi eserlerinden olan çarşıda restorasyon çalışmaları son aşamaya geld



 AFYONKARAHİSAR Belediyesi tarafından geçen yıl restorasyona başlanan tarihi Bedesten Çarşısı'nda çalışmalarda sona gelindi. 


Afyonkarahisar'da 1914 yılında Hacı Bekir Tiryaki tarafından projesi Fransız bir mimara çizdirilerek yaptırılan Bedesten Çarşısı, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore ediliyor. Osmanlı dönemi eserlerinden olan çarşıda restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi. Afyonkarahisar Belediyesi'nden yapılan açıklamada, mimarisiyle göz kamaştıran Bedesten Çarşısı'nın tamamlandığında kent kültürüne büyük zenginlik katacağı belirtilirken, restore çalışmalarının ilk etapta çatıdan başlayıp, dış cephe onarımlarıyla devam ettiği ifade edildi. 


Çalışmalar kapsamında iç ve dış dükkanların doğramaları yenilendi, eskiyen demir kepenkleri sökülerek yerine otomatik ahşap görünümlü kepenkler takıldı. Dış dükkanların taşıyıcı sistemleri yenilenirken, üst kattaki pencere ve demir parmaklıklar tamamen değiştirildi. Daha önce açıkta olan ve büyük tehlike arz eden elektrik sistemi yer altına alınarak günümüz şartlarına uygun revize edildi. Esnafın internet ihtiyacı için fiber internet hattı çekildi. Kırılan ve çürüyen sütun başlıkları ile kaideleri tamamlandı. Zemin taşları tek tek sökülerek numaralandıktan sonra zemini düzeltilip aynı yerlerine yerleştirildi. Çatı sistemi tamamen yenilendi ve koridor alanlarındaki ışıklık camları değiştirildi. Dış dükkânların bina kotları projeye uygun olarak aynı seviyeye çekildi, böylelikle tarihi yapının beden duvarları açığa çıkartıldı.


GÖRÜNTÜYÜ BOZAN BİNALARDA KAT YIKIMINA GİDİLDİ

Restoreyle birlikte çarşıdaki tüm dükkânların vitrinlerinin de tek tip ahşap vitrin haline geldiği ifade edilen açıklamada, ayrıca çarşı etrafında konuşlanmış, görüntüyü bozan binalarda kat yıkımına gidildiği ve restorasyon çalışmalarında sona gelindiği 64 dükkânın bulunduğu Bedesten Çarşısı'nda faaliyet gösteren esnafın restorasyon süresince taşınmadan hizmet vermeyi sürdürdüğü bildirildi.


Hürriyet 



Haber Anayurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ; 



Afyonkarahisar Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl yenileme çalışmalarına başlanan tarihi Bedesten Çarşısı yeniden hayat buluyor. 1914 yılında Hacı Bekir Tiryaki tarafından projesi Fransız mimara çizdirilerek Ermeni bir ustaya yaptırılan çarşı, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore ediliyor. Osmanlı dönemi eserlerinden olan ve günümüze kadar zamanla yıpranan ve bazı yerlerinde yıkıntılar oluşan çarşıda restorasyon çalışmaları son aşamaya geldi. Hatırlanacağı üzere tarihi Bedesten Çarşısının restore edileceği haberi,  çarşı esnafı tarafından sevinçle karşılanmış yıllardır yıpranmaya maruz kalmış bu yapının yeniden hayat bulması tüm kesimlerin takdirini toplamıştı. Mimarisiyle göz kamaştıran Bedesten Çarşısı tamamlandığında kent kültürüne büyük zenginlik katacak. Restore çalışmaları ilk etapta çatıdan başlayıp, dış cephe onarımlarıyla devam etti. Daha sonra zemindeki taşlar tek tek sökülerek aynı taşların onarımı ve tamiratı yapıldı ve düzenlenmesiyle çalışmalar sona erdi. 



Anayurt


Geri Dön