23 / 04 / 2024

Bekara ev vermeyene 15 bin TL ceza!

Bekara ev vermeyene 15 bin TL ceza!

“Vizesiz Avrupa” için AB’nin talep ettiği düzenlemeler arasında yer alan “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu” Kanunu Meclis’ten geçti. Yasa uyarınca,“Bekara ev yok” demek ayrımcılık sayılıp, 15 bin TL’ye kadar para cezasıyla cezalandırılabilecek.



“Vizesiz Avrupa” için AB’nin talep ettiği düzenlemeler arasında yer alan “Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu” Kanunu Meclis’ten geçti. 


Yasa uyarınca, “Bekara ev yok” demek, annelik ve gebelik gerekçesiyle bir kadının iş başvurusunu reddetmek ayrımcılık sayılıp, 15 bin TL’ye kadar idari para cezasıyla cezalandırılabilecek. Yasa kapsamında Türkiye İnsan Hakları Kurumu da, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu adıyla yeniden yapılandırılıyor. 


Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, düzenlemenin İnsan Hakları Kurumu’nu daha etkin hale getirmek, ayrımcılıkla mücadele, işkence ve kötü muameleye karşı ulusal önleme mekanizmasının oluşturulması amacıyla yapıldığını söyledi. Elvan, “Ayrımcılıkla mücadeleye yönelik ilk kez bir kurum oluşturuyoruz. Öngördüğümüz kurum Avrupa’daki benzerlerinden çok daha etkin ve güçlü yapıya sahiptir” dedi.

 


Milliyet


Bekara ev vermeyene 15 bin TL ceza geliyor!






Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


“Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu” Kanunu Meclis’ten geçti.

"Vizesiz Avrupa" için AB'nin talep ettiği düzenlemeler arasında yer alan "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu" Kanunu Meclis'ten geçti.


Yasa uyarınca, "Bekara ev yok" demek, annelik ve gebelik gerekçesiyle bir kadının iş başvurusunu reddetmek ayrımcılık sayılıp, 15 bin TL'ye kadar idari para cezasıyla cezalandırılabilecek. Yasa kapsamında Türkiye İnsan Hakları Kurumu da, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu adıyla yeniden yapılandırılıyor.


Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, düzenlemenin İnsan Hakları Kurumu'nu daha etkin hale getirmek, ayrımcılıkla mücadele, işkence ve kötü muameleye karşı ulusal önleme mekanizmasının oluşturulması amacıyla yapıldını söyledi. Elvan, "Ayrımcılıkla mücadeleye yönelik ilk kez bir kurum oluşturuyoruz. Öngördüğümüz kurum Avrupa'daki benzerlerinden çok daha etkin ve güçlü yapıya sahiptir" dedi.


Sabah


Haber Yeni Akit'te şöyle yer aldı;


"Vizesiz Avrupa" için AB'nin talep ettiği düzenlemeler arasında yer alan "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu" Kanunu Meclis'ten geçti.


Yasa uyarınca, "Bekara ev yok" demek, annelik ve gebelik gerekçesiyle bir kadının iş başvurusunu reddetmek ayrımcılık sayılıp, 15 bin TL'ye kadar idari para cezasıyla cezalandırılabilecek. Yasa kapsamında Türkiye İnsan Hakları Kurumu da, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu adıyla yeniden yapılandırılıyor.


Yeni Akit 



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TBMM'de kabul edilerek yasalaşan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı, hem iş hem de sosyal hayatta ayrımcılığa son verecek. İşveren istihdam başvurusunu gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedemeyecek. Ev sahibi de 'Bekara ev yok' diyemeyecek...


Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaştı. Buna göre kuruma verilen görevler, insan hakları ve eşitlik uzmanları, uzman yardımcıları ve başkan tarafından görevlendirilen diğer personel tarafından yerine getirilecek. Bu görevliler, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden bilgi ve belgeleri isteyebilecek, özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin bulundukları yerleri ziyaret edebilecek, kötü muameleye maruz kaldığı iddia edilen kişilerle görüşebilecek.


İSPAT EDİLMESİ ŞART


Yasağın ihlali iddiasıyla kuruma yapılan başvurularda, başvuranın iddiasının gerçekliğine ilişkin kuvvetli emarelerin ve olguların varlığını ortaya koyması halinde, karşı tarafın ayrımcılık yasağını ve eşit muamele ilkesini ihlal etmediğini ispat etmesi gerekecek. Yasayla, 'cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep,  felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı' ayrımcılık yasak olacak. Ayrıca, taşınır ve taşınmazların kamuya açık satışa veya kiralamaya sunulmasıyla dernek, vakıf, sendika, parti ve meslek örgütü üyeliklerinde de bir ayrımcılık yapılamayacak. 


İSTİHDAM İÇİN ÖNEMLİ 


İşveren istihdam başvurusunu gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedemeyecek ve serbest mesleğe kabul, ruhsat, kayıt, disiplin ve benzeri hususlar bakımından ayrımcılık uygulanamayacak. Yasayla ayrımcılık iddiasının ileri sürülemeyeceği haller ve istisnalar da düzenlenirken, sadece belli bir cinsiyetin istihdamını zorunlu kılan durumlarda ve belirlenen başka bazı durumlarda ayrımcılık iddiası ileri sürülemeyecek. Öte yandan ev sahipleri de artık 'Bekara ev vermiyorum' diyemeyecek.  


Tekrarı halinde yüzde 50 artırılabilir


KURUL, verdiği idari para cezasını bir defaya mahsus olmak üzere uyarı cezasına dönüştürebilecek. Hakkında uyarı cezası verilen kişi veya kurumun, ayrımcı fiilinin tekrarı halinde alacağı ceza yüzde 50 artırılacak. İnsan hakkı ihlalleri ve ayrımcılıkla mücadele eğitimini, kurum personeli ile insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele eğiticileri verecek. Yasayla, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu yürürlükten kaldırılacak.


Yasağı ihlal eden yandı


Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, ihlalden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıyla kişiler hakkında bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. İdari para cezasının kamu kurum ve kuruluşlarıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hakkında uygulanması halinde, ödenen idari para cezası, cezaya esas ayrımcı uygulamaya kusuruyla sebebiyet veren memurlar ile meslek kuruluşlarında görev yapanlara rücu edilecek.


Akşam


Geri Dön