28 / 03 / 2024

Belediye projesi, 300 yıllık evi ortaya çıkardı!

Belediye projesi, 300 yıllık evi ortaya çıkardı!

Erzurum merkez Yakutiye Belediyesi’nin, 'Tarihi Üç Kümbetler Cazibe Merkezi Projesi’ kapsamında yapılan yıkımlar ardından gün yüzüne çıkan 300 yıllık tarihi evin sahipleri Akgül kardeşler, bir anda milyoner oldu



Emirşeyh Mahallesi’ndeki baba yadigarı konağa ’Paşa Bey’ adını veren evli ve 3 çocuk babası 49 yaşındaki Hakem Akgül, 435 metrekarelik 2 katlı evin alt katının Ermeni üst katının ise Osmanlı mimarisi olarak yapıldığını söyledi. Babası Paşa Akgül’ün evi 1968 yılında satın aldığını vurgulayan Hakem Akgül, 4’ü kız 5’i erkek toplam 9 kardeş olduklarını belirterek, şöyle dedi:


"Babam bu evi aldığında biz çok küçüktük. Bazı kardeşlerim yoktu bile. Ben ailenin en büyük çocuğuyum. 5 kardeş bu eve gelin getirdik ve hep birlikte yaşadık. Muhteşem bir mimariye sahip. Tam bir eski Erzurum evi. Bitişiğinde gecekondu türü ev ve binalar vardı. Böyle muhteşem bir konak arada sıkışıp kalmıştı. Belediyenin gecekonduları temizlemesiyle birlikte konak gün yüzüne çıktı. Tarihi konak şu anda milyonlarca lira değerinde. Tarihi üç kümbetlerin tam karşısındaki konağa iyi bir teklif veren olursa satabiliriz. Ya da cazibe merkezi içinde kalan bu konağı lokantaya çevirebiliriz. İstanbul’daki bir işadamının 2.5 milyon liralık teklifine sıcak bakmadık. Babamız sağolsun. Ailesinin başını sokmak için satın aldığı ev bugün bize bir miras olarak kaldı."


Yakutiye Belediye Başkanı AK Partili Ali Korkut, açık hava müzesi formunda planlanan 50 bin metrekare alan içerisinde Üç Kümbetler’in çevresinde Paşabey Konağı gibi 15 tescilli, 10’u da tescili gerekiren 25 bina bulunduğunu söyledi. Başkan Korkut, bölgede 400 civarında konutun yıkıldığını ve bir bu kadarda yıkılmayı beklediğini ifade ederek, "Yaklaşık 50 milyon liralık projenin sonunda Erzurum’a içerisinde tarihi Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi, Ulu Cami ve Çifte Minareli Medresi’nin bulunduğu muhteşem bir açık hava müzesi kazandıracağız" diye konuştu.


MİLLİYET


Geri Dön