29 / 03 / 2024

Belediyeler 2013 kuraklığına hazırlanacak!

Belediyeler 2013 kuraklığına hazırlanacak!

Devlet Su İşleri ve Meteoroloji İşleri'nin hesaplamalarına göre 2012 yılı, su bakımından bereketli olacak. Ancak uzmanlar, 2013 sonrası için 'kurak yılların başlangıcı' uyarısında bulunuyor



 Son yıllarda yağan yağmurlar, elektrik, sulama ve içme suyu barajlarını doldurdu. Resmî hesaplamalar, 2012'nin su bakımından 'verimli yıl' olacağını gösteriyor. Ancak 2013'ten itibaren kurak yıllar başlayacak. Devlet Su İşleri (DSİ) ve Devlet Meteoroloji İşleri, yaşanacak muhtemel kurak dönemler için önemli uyarılarda bulundu: "Beklenilen kurak dönem, 3 ila 7 yıl sürebilir. Özellikle belediyeler, içme suyu barajlarını yakın takibe almalı, optimum işletme ve kullanma yönünde azami dikkat göstermeli. Enerji ve sulama barajları da bu döneme şimdiden hazırlanmalı. Mevcut su rezervleri daha da artırılmalı. Halk su kullanımı konusunda bilinçlendirilmeli."
 
Resmi değerlendirmeler, su bolluğunun 2013'te sona erebileceğini gösteriyor. Uzmanlar, şimdiden tedbir alınmasını öneriyor. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye'de yağışlar son dönemde ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Yağışlardaki fazlalık, bu yıl içme suyu barajlarında su bereketi ve enerji barajlarında da bol miktarda hidroelektrik enerji biriktirdi. Buna göre, önümüzdeki sene için 'ıslak (verimli) yıl' tahmini yapılıyor. 2012'de de yağış ve su miktarları ortalamaların bir miktar üzerinde gerçekleşecek.

 Gelecek yıldan sonra Türkiye için kurak yıllar dönemi başlıyor. Zaman'ın DSİ ve DMİ kaynaklarından aldığı bilgiye göre son kurak yıl periyodu olan 2008'de başlayan 'ıslak yıl dönemi' 2009 ve 2010'da devam etti. 2011'de de etkili olan verimli yıl periyodunun 2012'de de süreceği tahmin ediliyor. Ancak aynı kaynaklar, önemli bir hatırlatma yapıyor: "2013 yılından sonra hidrolojik döngünün bir kuralı olarak kurak yıllar dönemine girme ihtimali çok yüksek. Bu kuraklaşmanın geçmiş kurak dönemlere göre daha şiddetli geçeceği üzerinde meteorolojistlerin endişeleri var. Kuraklık döneminin 3-7 yıl arasında sürmesi beklenmektedir."

 Kurak yılların başlaması, susuzluğu da beraberinde getirecek. Bu nedenle özellikle belediyelerin içme suyu barajlarını yakın takibe almaları, tasarruflu işletme ve kullanma yönünde azami dikkat göstermeleri gerekiyor. Mevcut depolanmış suların daha dikkatli kullanılması yönünde tedbir almalı, halk su kullanıma konusunda bilinçlendirilmeli. Mevcut su rezervleri kurak döneme hazırlık maksadıyla daha da artırılmalı. Aynı şekilde hidrolik enerji barajlarının işletilmesinde de kurak dönem dikkate alınarak değerlendirme yapılmalı.
Zaman


Geri Dön