27 / 04 / 2024

Belediyeye bağışlanan arsa nasıl geri alınır?

Belediyeye bağışlanan arsa nasıl geri alınır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Belediyeye 1200 metrekarelik arsamı bağışladım. Belediye şartını yerine getirmeyince, arsamın iadesini istedim. Yetkililer sadece 600 metrekarelik bölümü iade edeceklerini söyledi. Bu konuda dava açabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  Bir belediyeye 1200 metrekarelik arsamı bağışladım. Bağış yaparken bir sözleşme imzaladık ve bağışı şartlı gerçekleştirdim. Ancak belediye şartını yerine getirmeyince, arsamın iadesini istedim. Belediye yetkilileri bana sadece 600 metrekarelik bölümü iade edeceklerini söyledi.

Oysa ben şartlarını yerine getirmedikleri için arsanın tamamının iadesini istiyorum. Bu konuda dava açabilir miyim? Bir meslektaşınızın görüşünü almam söylenecektir ama sizin görüşünüzü aldıktan sonra bunu yapacağım?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 

Belediyeye bağışlanan arsa nasıl geri alınır?


Bir belediyeye 1200 metrekarelik arsamı bağışladım. Bağış yaparken bir sözleşme imzaladık ve bağışı şartlı gerçekleştirdim. Ancak belediye şartını yerine getirmeyince, arsamın iadesini istedim. Belediye yetkilileri bana sadece 600 metrekarelik bölümü iade edeceklerini söyledi.

Oysa ben şartlarını yerine getirmedikleri için arsanın tamamının iadesini istiyorum. Bu konuda dava açabilir miyim? Bir meslektaşınızın görüşünü almam söylenecektir ama sizin görüşünüzü aldıktan sonra bunu yapacağım? ● A.A.

Okuyucum sorusunda çok haklı. Şarta bağlı bir bağış yaptıysa, elbette şartın yerine getirilmesini isteyebilir. Şart yerine getirilmeyecekse de şartlı bağışın hükümleri yerine getirilecektir. ‘Şartlı bağışın hükümleri’ diyorum ve buna bilerek dikkat çekmek istiyorum. Zira şartın ne olduğu, bu konuda çok önemlidir.

Bu öneme dikkat çekmemin nedeni de 1200 metrekare olarak yapılan bağışta, 600 metrekare iadenin kabul edilmiş olmasıdır. Benim söyleyeceğim genel kavram olarak; şartlı bağış yapılan hallerde şart yerine getirilmezse, bağıştan dönmek mümkündür ve bunun için de dava açmak gerekiyorsa dava açılacaktır, bu net.

Ancak okuyucumun olayında şartların ne olduğunu bilmeden, okuyucuma dava açması yönünde bir öneride bulunmam mümkün değil. Zira bir hukukçu, karşısına gelen olayı inceler ve bunun hukuki temelini tespit eder. Sonra hukuki girişimde bulunur.

Yoksa her olay için ‘git dava aç’ demek uygun bir tavsiye değildir. Bugün davalar artık pahalıdır. Yani vatandaş boşuna masrafa sokulmuş olur. Onun için ben hukuken bir dava açmanın mümkün olabileceğini söyleyeceğim ama sonuçta şartlı sözleşmenin incelenmeden bir girişimde bulunulmamasını tavsiye edeceğim.


Geri Dön