19 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: Bir AVM’nin açılması 150 esnafı batırıyor!

 Bendevi Palandöken: Bir AVM’nin açılması 150 esnafı batırıyor!

150 esnafın iflasıyla birlikte yaklaşık 200 kişi de işsiz kalıyor. TESK ise,”Perakenda Yasası artık çıkmalı. Yoksa iflaslar patlar”diyor



Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederesyonu Başkanı Bendevi Palandöken esnafın zorlu günler geçirdiğini belirtip, “Yıllardır Perakende Yasası’nın çıkması için yoğun çaba sarfediyoruz. Bu konuda çalışmaların olduğunu duyuyoruz. Ancak bu çalışmalar artık yaşama geçirilsin. Çünkü yaklaşık 2 milyon esnafın Perakende Yasası’nı bekleyecek gücü artık  kalmadı. Bu yasa çıkmadığı için esnaf adeta bitkisel hayatta. Yasa kısa zamanda çıkmazsa çoğunluğu son günlerini yaşayacak” dedi.  

NEFES ALAMIYOR!

Başkan Palandöken,  Türkiye’de en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirtip, “İşsizliğin ise en büyük ilaçlarından birisi Perakende Yasası’dır.”Şu anda kayıtlı olarak 2.2 milyon esnaf var. Bunlardan 1.5 milyonu biraz nefes almaya başlasa hemen yanına elaman alacak. Yani Perakende Yasası sadece esnafa değil işsiz gençlere de hayat verecektir. Bu esnafın mal aldığı yerlere de hareket getirecektir”diye konuştu. Bir AVM’nin yaklaşık 150 esnafı yuttuğunu belirten TESK Başkanı, “Bir bölgeye kurulan bir AVM çevresindeki nereden bakarsanız bakın 150 esnafı 200 çalışanı işinden ediyor. Ülkemizde işsizilk birinci sorunsa bu rakamlara dikkat edilmesi gerekir. Bir kere AVM ile küçük esnaf kesinlikle rekabet edemiyor. Rekabet olmayınca kepenge kilit vuruluyor. Bu yasanın çıkması için daha kaç bin esnafın iflas etmesi bekleniyor”diye sordu. 

ZİYNET EŞYASINI SATTI 

Borç batağına giren esnafın  bitkisel hayattan çıkmasının en büyük ilacının  Perakende Yasası olduğuna dikkat çeken Palandöken, “ Biz AVM’lerin kapanmasını değil küçük esnafın yaşatılmasını istiyoruz. Çünkü bu şartlarda yaşaması zor. Geçtiğimiz yıllarda esnaf hayatta kalabilmek için eşinin ziynet eşyalarını, aracını satıp borcunu ödeyip vitrinine mal koyuyordu. Ancak dev marketler esnafla birlikte ziynet eşyasını ve kenarına koyduğu birkaç kuruş parasını da bitirdi. Esnaf senedini , faturasını ödeyebilmek için yüzde 60-70’lere varan indirime gidiyor. Bu bile yetşimiyor  Onun için hükümet mutlaka esnafın sesine kulak vermeli. Onları tekrardar eski hareketli günlerine kavuşturmalı” dedi.  

Güneş


Geri Dön