18 / 04 / 2024

Bendevi Palandöken: Elektrik faturalarındaki ek bedeller kaldırılmalı!

Bendevi Palandöken: Elektrik faturalarındaki ek bedeller kaldırılmalı!

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ( TESK ) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Elektrik faturalarındaki ek bedeller ile TRT payı gibi yükler bir an evvel kaldırılmalı” dedi...




Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Elektrik faturalarındaki ek bedeller ile TRT payı gibi yükler bir an evvel kaldırılmalı” dedi.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Palandöken, esnaf ve sanatkârın giderlerinin içinde önemli bir yer tutan elektrik giderlerinin en yüksek tarifeden uygulandığını belirterek, “Esnaf ve sanatkarın ödediği elektrik faturaları en yüksek tarifeden hesaplanıyor. Yetkililerimiz elektrik faturalarına yansıtılan dağıtım bedeli, satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli ve TRT payı gibi kalemlerin yasal olarak alındığını açıklıyorlar. Kayıp-kaçak oranı kalktı diyorlar ama elektrik dağıtım şirketleri kayıp-kaçak arttığı için fiyat artışı istiyorlar. Esnafın beklentisi her kesime uygulanan indirimlerin bir an evvel esnafa da uygulanarak, faturaların hafifletilmesi” dedi.


Günümüzün yoğun yaşam temposundan dikkat etmediğimiz giderlere dikkatle bakıldığında bilgimiz olmadan haksız hukuksuz pek çok uygulamayla karşılaşıldığını ifade eden Palandöken, “Her ay artan elektrik faturalarımız dikkatle incelendiğinde kayıp-kaçak, sayaç okuma, dağıtım, perakende satış, iletim sistemi kullanma bedeli adı altında tahsilât yapıldığını görüyoruz. Yine faturaya yansıyan ‘Elektrik Tüketim Vergisi’ alınmakta sonrasında da KDV’si alınmaktadır. Yani verginin vergisi alınmaktadır. Haksız uygulamalar kaldırıldığında faturalarımız yüzde 40 azalacaktır. Yetkililerimizden bir an evvel zam yerine düzenleme yapılarak faturaların düşürülmesini istiyoruz” dedi.


Türkiye genelinde yaklaşık 33 milyon abonenin bulunduğuna dikkat çeken Palandöken, “Kullanılan elektriğin yüzde 16’sını aşan kısmını esnafımız kullanmaktadır. 2014 yılında tek zamanlı tarifeye göre esnaf 28,559 kuruş, sanayici 24,626 kuruş ve meskende 28,386 kuruştan elektrik tarifesi uygulanmaktadır. Yapılan denetimlerde kaçak elektrik kullanımının devam ettiği tespit edilmiştir. En az 2 milyar liralık zararı ise faturalarını düzenli ödeyen aboneler ödemektedir. Dağıtım şirketleri kayıp-kaçağın yüksekliğini bahane ederek elektrik fiyatlarına zam talep etmektedirler. Ama azaltılması için bir çaba göstermiyorlar. Serbest tüketici hakkı vermek için limitlerin daha da düşürülmesi gerekli. Dayatmalarla abone sözleşmesi yapılmasından vazgeçilmeli” dedi.




Milliyet


Geri Dön