19 / 04 / 2024

Benzin fiyatları tekrar değişecek mi? 17 Ekim akaryakıt fiyat listesi

Benzin fiyatları tekrar değişecek mi? 17 Ekim akaryakıt fiyat listesi

Geçtiğimiz hafta dünyanın önemli petrol üreticisi olan ülkelerin 2 yılın en büyük üretim kesintisine gitme kararı sonrası petrol fiyatlarında sert yükselişler görülmüştü. Bu hafta itibarıyla ise piyasada rüzgar tersine döndü.



Rusya ile Ukrayna savaşıyla beraber mart ayı itibarıyla emtia piyasasında sert yükselişler görülmüştü. Rusya’nın dünya petrol ihracatında önemli bir yüzdeye sahip olması, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının etkisiyle beraber brent petrol 139 dolar seviyesini görmüştü.

RESESYON ENDİŞESİ PİYASAYI BASKILADI

Ancak Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin hafiflemesi ve mart ayında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına başlaması petrol, altın gibi emtiaların düşüşe geçmesine yol açtı. Özellikle yükselen enflasyon karşı merkez bankalarının faiz artırımına gitmesiyle birlikte küresel çapta ekonomilerde resesyon görülebileceğine yönelik endişelerin körüklenmesi petrol fiyatlarını düşüren en önemli etken oldu. Eylül ayının sonlarına doğru 82 dolar seviyesine kadar gerileyen brent petrol 9 ayın dibini görmüştü.

OPEC+’IN ÜRETİM KESİNTİSİ KARARIYLA PETROL FİYATLARI YÜKSELMİŞTİ

Dünyanın en büyük petrol ihraç eden ülkelerinin yer aldığı OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı petrol fiyatlarının yeniden yükselmesine yol açmıştı. OPEC+’ın 2 yılın en büyük üretim kesintisi kararını almasıyla birlikte brent petrol geçtiğimiz hafta 98 doları aşarken, ham petrol ise 93 doların üzerine çıkmıştı. Brent petrol haftalık bazda ise yüzde 11’den fazla değer kazanmıştı.

BU HAFTA İSE PETROLDE RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

Benzin fiyatları tekrar değişecek mi? 17 Ekim akaryakıt fiyat listesi

Hafta başından bu yana ise petrol fiyatlarında rüzgar tersine döndü. Özellikle küresel çapta artan enflasyon ve merkez bankalarının faiz artırımlarını sürdürmesiyle birlikte ekonomilerin resesyona girebileceğine yönelik endişelerin petrol talebini düşüreceği beklentisi fiyatın gerilemesine neden oluyor.

Haftaya 98.75 dolardan başlayan brent petrol perşembe günü 91.08 dolara kadar geriledi. Perşembe günü ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kasım ayında yapılacak olan toplantıda politika faizini 75 baz puan artıracağı piyasalarda fiyatlanmaya başladı.

PETROL FİYATLARINDA SERT KAYIP!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön