29 / 03 / 2024

Beşiktaş Kulübü, Fulya projesi için Acıbadem Grubu'na bina kiraladı

Beşiktaş Kulübü, Fulya projesi için Acıbadem Grubu'na bina kiraladı

Acıbadem 30 milyon dolarlık yatırımı heba olunca, soluğu mahkemede aldı



Beşiktaş Spor Kulübü, Acıbadem Hastaneler Grubu'na 25 yıllığına aylık 300 bin dolara kiraladığı binanın birkaç adım ötesindeki akaryakıt istasyonunu kaldırma sözünü tutamadı. Sağlık Bakanlığı da bu nedenle hastane ruhsatı vermeyince Acıbadem'in 30 milyon dolarlık yatırımı çürümeye başladı. Şirket, oluşan zararı için yüklü bir tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Süleyman Seba Projesi'nden yılda 10 milyon TL gelir bekleyen Beşiktaş Kulübü, şimdi 50 milyon TL tazminat riskiyle karşı karşıya kaldı. Hastane projesinin hikayesi, 2007'ye uzanıyor. Fenerbahçe yönetiminde yer alan Mehmet Ali Aydınlar'ın Başkanı olduğu Acıbadem Sağlık Grubu ile Beşiktaş Kulübü o tarihte lüks bir hastane yatırımı için anlaşmıştı. Bu süreçte kulüp yöneticileri, projeye bitişik konumdaki akaryakıt istasyonunun da kısa sürede kaldırılacağı sözünü vermişti. Anlaşmanın ardından hastane binası 2009'da tamamlandı. Hatta hastane personeli belirlendi ve bu kişilerin sigortaları ödenmeye başlandı. Ancak kulüp, istasyonu kaldırma sözünü bir türlü yerine getiremedi. Gelişmelerden kulüp yönetimini sorumlu tutan Acıbadem Grubu, yüklü bir tazminat talebi için kolları sıvadı. Beşiktaş Kulübü de bu bilgiyi doğruladı. "Kulüp kendi parası ile rezil oldu" diyen Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Metin Keçeli, Acıbadem Grubu'nun kendilerine ihtar çektiğini ifade etti. Akaryakıt istasyonunun sahibi Ferhat Kalsın ise kulüp yönetiminin açıklamalarının doğru olmadığını öne sürdü. Kalsın, "Biz pompa ve depoları taşıyacaktık. Ancak baktık ki, amaç bizi tamamen tasfiye ederek burayı hastanenin bahçesi yapmak. Beşiktaş Belediyesi'nin yıkım kararı mahkemeden döndü. 2025'e kadar kontratımız var ve bir yere gitmeyi de düşünmüyoruz" dedi.

TRANSFERLER TEHLİKEDE
Yaptığı yıldız transferler ile dikkatleri üzerine çeken Beşiktaş, aynı başarıyı mali alanda gösteremedi. Kira gelirinden olduğu gibi, yüklü tazminatla karşılaşan Beşiktaş'ın bu durumda yeni transfer yapması da tehlikeye girdi. Kulübün borçlarını ödeyemeyeceği de konuşuluyor.
Metin CAN/Takvim

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Robinho istasyonda kaldı

Quaresma ve Guti'yi transfer eden, Robinho için 26 milyon sterlini gözden çıkaran Beşiktaş aynı başarıyı mali alanda gösteremedi

Yaptığı yıldız transferler ile dikkatleri üzerine çeken Beşiktaş aynı başarıyı mali alanda gösteremedi. Şubat 2009'da görkemli bir törenle açılan Beşiktaş Süleyman Seba Projesi'nde yer alan Acıbadem Hastanesi, bitişiğindeki benzinci nedeniyle ruhsat alamayınca planlar alt üst oldu. Projeden yılda 10 milyon TL gelir bekleyen kulüp 50 milyon TL tazminat riski ile karşı karşıya. Sezon öncesinde Quaresma ve Guti'yi transfer eden, Robinho için 26 milyon sterlini gözden çıkaran Beşiktaş'ta transferler durabilir.

9 AYDIR RUHSAT ALAMIYOR
Beşiktaş Spor Kulübü, Acıbadem Hastaneler Grubu'na 25 yıllığına aylık 300 bin dolara kiraladığı binanın birkaç adım ötesindeki akaryakıt istasyonunu kaldırma sözünü tutamadı. Sağlık Bakanlığı da bu nedenle hastane ruhsatı vermeyince Acıbadem'in Fulya Süleyman Seba Projesi içerisindeki 30 milyon dolarlık yatırımı kullanılmadan çürümeye başladı. Şirket oluşan zararı için yüklü bir tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Kulüp yönetimi de tazminat çalışmalarını doğrularken, "Paramızla rezil olduk" açıklaması yaptı. Beşiktaş Kulübü'nü ciddi zarara uğratan hastane projesinin hikâyesi 2007 yılına uzanıyor. Acıbadem Grubu ile Beşiktaş yönetimi o tarihte Fulya Süleyman Seba Projesi içerisinde lüks bir hastane yatırımı için yazılı bir anlaşma yapmıştı. Bu süreçte kulüp yöneticileri projeye bitişik konumdaki akaryakıt istasyonun da kısa sürede başka yere taşıma sözünü vermişti. Anlaşmanın ardından inşaata başlayan Acıbadem Grubu, hastane binasını 2009'da tamamladı. Ancak kulübün akaryakıt istasyonunu kaldırma sözü gerçekleşmedi. Kulüp yöneticilerinden tekrar istasyonu kaldırma sözü alan Acıbadem Grubu ise 30 milyon TL yatırım yaparak Aralık 2009'da hastaneyi açılışa hazır hale getirdi. Hatta şirket yöneticileri ve hastane personeli belirlendi ve bu kişilerin sigortaları ödenmeye başlandı. Ancak akaryakıt istasyonu kalkmadığı için Acıbadem Sağlık Grubu da Sağlık Bakanlığı'ndan beklediği ruhsatı 9 aydır alamadı.

DEL BOSQEU 15 MİLYON TL KAZANMIŞTI
2004-2005 sezonunda 17 lig maçı oynandıktan sonra görevine son verilen İspanyol Teknik Direktör Vicente Del Bosqeu, Beşiktaş yönetimi ile tazminat savaşına girişmişti. Bu mücadeleden 7 milyon 961 bin euro kazanan Bosqeu daha sonra bu paranın önemli bir kısmını hayır kuruluşlarına bağışladı.

Yıkım kararı mahkemeden döndü
Opet markası altında faaliyet gösteren akaryakıt istasyonunun sahibi Ferhat Kalsın ise kulüp yönetiminin açıklamalarının doğru olmadığını öne sürdü. 2007'de kısmi tadil anlaşması yapıldığını ancak bu anlaşmanın yerine getirilmesi için kulübün gerekli tadilatlar için ayrıca onay vermesi gerektiğini belirten Kalsın, "Biz pompa ve depoları taşıyacaktık. Ancak buradaki amaç, bizi tamamen tasfiye ederek burayı hastanenin bahçesi yapmak. Biz uzlaşmak için çaba sarf ettik. Ama iyi niyetten uzak bir yaklaşım gördük. Beşiktaş Belediyesi'nden yıkım kararı çıkardılar, karar mahkemeden döndü. Şu an 2025 yılına kadar kontratımız var. Bir yere gitmeyi de düşünmüyoruz. Kontrat iptali olursa 40 milyon TL tazminat ödemeleri gerekecek" dedi.

'Hukuki mücadele başlatıyoruz'
Sabah'ın edindiği bilgiye göre, gelişmelerden kulüp yönetimini sorumlu tutan Acıbadem Grubu, yüklü bir tazminat talebi için kolları sıvadı. Beşiktaş Kulübü de bu bilgiyi doğruladı. "Kulüp kendi parası ile rezil oldu" diyen Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Metin Keçeli, Acıbadem Grubu'nun geçtiğimiz haftalarda kendilerine ihtar çektiğini ifade etti. Çözüm için zamanın daraldığını da kaydeden Keçeli kulübünü şu sözler ile savundu: "Burada asıl sorumluluk akaryakıt istasyonunda. Kulübün kiracısı olan istasyon ile 2007'de anlaşma yaptık. Hastaneyi anlattık, istasyon altındaki depoların başka yere taşınmasını önerdik. Jest olarak da 2015'te bitecek kontratlarını 2025'e uzattık. Ancak istasyon sözünü yerine getirmedi. Kontratımızı iptal ettik, hukuki mücadele başlatıyoruz. Biz de 9 ayda 2.7 milyon dolar kira gelirinden olduk" diye konuştu.
Metin Can/Sabah


Geri Dön