25 / 04 / 2024

Betonda kalite kontrolü yavaşladı!

Betonda kalite kontrolü yavaşladı!

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Paksoy, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"nın uygulamaları ile betondaki kontrollerin eskisinden çok daha geriye gittiğini dile getirdi



1999 depreminden sonra yaşanan felaketin önemli sorumlulardan birinin kalitesiz betonlar ile üretilmiş yapılar olduğunu dile getiren Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayhan Paksoy, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"nın uygulamaları ile betondaki kontrollerin eskisinden çok daha geriye gittiğini dile getirdi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı"nın, başta beton olmak üzere yapı malzemelerinin denetlenmesine yönelik olarak hazırladığı G İşareti Yönetmeliğinin 1 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe girdiğini söyleyen Paksoy, œBu yönetmelikle hazır beton kontrol edildikten sonra piyasaya, güvenli ürün anlamına gelen G işareti ile arz edilmesi mecburi hale gelen bir ürün olacaktı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, betonun nasıl denetleneceğini ve kuruluşların özelliklerini belirledi. Bu amaçla içlerinde KGS"nin de bulunduğu 5 kuruluşu G denetimi yetkisi vererek görevlendirdi dedi.

Bu tür bu olumlu gelişmelere 31 Temmuz 2010 tarihinde yürülüğe giren yeni yönetmelik ile darbe indirildiğinedikkat çeken Pakksoy, œTSE Belgesine sahip olan beton dahil tüm hazır beton üreticilerine otomatik olarak, zahmetsizce G işareti alma hakkı tanındı. Böylece önceden TSE"den belgesi olan hazır betoncular diğer görevlendirilmiş kuruluşların yaptığı gibi yılda 1 sistem denetiminden ve 3 habersiz ürün denetiminden geçmeden Güvenli Beton işareti olan G Belgesini kullanmaya başladılar. G işareti yönetmeliği ile sorunların çözüleceğini beklerken maalesef bu son değişiklikle herşey eskisinden de kötü oldu diye konuştu.

Hazır beton üretiminde Avrupa birincisiyiz
2008"de 69 milyon 600 bin metreküp olan hazır beton üretimi 2009 yılında 66 milyon 430 bin metreküpe gerileyerek yüzde 4.55 oranında düştü. 2009 yılında firma sayısı artarak, 462"den 467"ye yükselirken tesis sayısı da artarak, 825"den 845"e yükseldi. Firma ve tesis sayısı verilerine bakıldığında tablo olumlu gibi görülmesine rağmen 2009 yılında 45 hazır beton tesisi üretime ara vererek kapandı yada el değiştirdi.

Bunlara rağmen beton dayanım sınıflarında ise bazı olumlu gelişmeler yaşananırken Türkiye 2009 yılındaki 66.5 milyon metreküp üretimiyle Avrupa"da birinci oldu. Bu yılki gelişmeler değerlendirildiğindeise bölgeler arasında farklılıklarla birlikte 2010 yılında 2009"a göre üretimde yüzde 15 civarında bir büyüme olacağı öngörülürken genel seçimin yapılacağı 2011 yılında da sektörün beklentisi yaklaşık yüzde 15"lik bir artış.


Geri Dön