20 / 04 / 2024

Beyaz Saray'dan çağrı: Evlerinizi beyaza boyayın

Beyaz Saray'dan çağrı: Evlerinizi beyaza boyayın

Beyaz çatılı binalarda, açık renkli arabalarda klimalar daha az çalışacak, daha az enerji kullanılacak



Beyaz Saray'ın çağrısını duyanlar önce şaşırdı. Ama nedenini duyunca, bu fikir ABD'de olduğu kadar Avrupa'da da destek buldu.

Bu şekilde küresel ısınmayla mücadele edileceği, koyu renkli çatıların fazla ısındığı ve bu nedenle koyu renkli binalarda klimaların fazla çalıştığına dikkat çeken Beyaz Saray'dan gelen çağrıya göre "Beyaz çatılı binalarda, açık renkli arabalarda klimalar daha az çalışacak, daha az enerji kullanılacak".

Başkan Obama'nın "enerji gurusu" olarak da anılan Nobel fizik ödülü sahibi Enerji Bakanı Dr. Steven Chu'nun "beyaz çatılı evler" tezi, İngiltere hükümeti tarafından da benimsendi ve vatandaşlara, evlerinin en azından çatılarını beyaza boyalamaları yolunda çağrı yapıldı. Benzer bir çağrı İtalya'da da yapıldı. Bilim adamları, bu uygulamanın faydalarını medya aracılığıyla anlatmaya başladı.

Küresel ısınmanın önüne geçmek için, dünyadaki tüm evlerin çatılarının beyaza boyanması durumunda, iklim değişikliğinin önüne geçilebileceği belirtiliyor. Küresel ısınmaya karşı "beyaz evler" tezi, birçok bilim adamının desteğni aldı.
 
Dr. Chu "Evlerin çatıları, yollar ve hatta arabalar beyaz ya da açık pastel renklerde olsa, güneş ısısının büyük bir kısmı atmosfere geri yansıtılacaktır. Ancak koyu renk ısıyı emiyor. Örneğin siyah bir arabayı soğutmak için klimalarınızı uzun süre sonuna kadar açıyorsanız, açık renkli bir arabada bu süre daha kısa olacaktır. Bu yöntemi uyguladığımızda, 11 yıl boyunca dünyanın tüm arabalarını yollardan çekmiş gibi küresel ısınmayı azaltmış olacağız" dedi. Çin asıllı nükleer fizikçi Dr. Chu, 1997'de Nobel ödülünü kazandıktan sonra ilgisini enerji konularına yöneltmişti.
Hürriyet


Geri Dön