19 / 04 / 2024

Beylikdüzü markalaştıkça kazandırıyor!

Beylikdüzü markalaştıkça kazandırıyor!

1999 Marmara Depreminden sonra yıldızı parlamaya başlayan Beylikdözü aradan geçen 15 yıl içinde hâlâ hem gayrimenkul üreticileri için hem de yatırımcılar açısından cazibe merkezi halinde geldi...




1999 Marmara Depreminden sonra yıldızı parlamaya başlayan Beylikdözü aradan geçen 15 yıl içinde hâlâ hem gayrimenkul üreticileri için hem de yatırımcılar açısından cazibe merkez haline geldi...


Ulaşım kolaylığı başta olmak üzere birçok avantaja sahip olan bölgeden metrobüs hattının geçmesi gayrimenkullerin değerine doping etkisi yaptı. Bölgede site tarzı konut amaçlı yapılar ile ticaret amaçlı iş merkezi ve AVM tarzı yapıların yanı sıra sanayi fonksiyonlu olarak da gelişme devam ediyor, ilçede 25'in üzerinde yeni konut projesi mevcut 4 l"-20 yıl önce geniş arazileriyle dikA Jkat çeken BeylikdüzG'nde artık boş arsa bulmak mümkün değil. Önce belde ardından ilçe olan Beylikdüzü, istanbul'un göç alan ilk 10 ilçesi arasında yer alıyor, ilçede ilk nitelikli konut projelerinin yükseldiği Büyükşehir ve Marmara Mahallesinin ardından onlarca inşaat firması benzer projeleriyle görücüye çıktı. Geniş yaşam alanları ve sosyal İmkânlar kadar metrekare ve kira fiyatlarının İstanbul gayrimenkul piyasası ortalamasının altında seyretmesi Beylikdüzü'nü hem oturum hem de yatırım merkezi haline getirdi. 


Şehre uzaklığının verdiği dezavantajı yeni metro ve metrobüs hatları, yeni karayolu bağlantıları ile avantaja çeviren ilçede son 4 yıl içinde yükselen projeler yatırımcısına lansman ile anahtar teslim arasındaki zamanda bazen yüzde 40 bazen yüzde 60 oranında kazanç getirdi. Bitişiğindeki Esenyurt'ta emsal kaynaklı imar sorunları yaşanırken Beylikdüzü aldı başını gidiyor. EVA Gayrimenkul Değerlemenin İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler Raporu, bu görüşlerimizi destekler nitelikte, iki gün önce açıklanan raporda istanbul'da yer alan "markalı" diye nitelendirebileceğimiz 855 adet projenin anlık detaylı pazar araştırması yapıldı. Bölgede markalı konut piyasası 2004 yılında başladı ve 9 yılda 46 firmanın projesi hayat buldu. 


Ortalama 4 günde bir konutun satıldığı bölgenin 2013 yılında minimum yüzde 30 değerlendiğini söyleyebiliriz. ilçedeki markalı konut stokunun toplam konut stokuna oranı ise yüzde 30'un üzerinde. Bölge uzun yıllar arsa arzını karşılamış ve projelerin yoğunlaştığı bir bölge haline dönüşmüş. 


-Gürpınar Bölgesindeki konut projelerinde daire birim fiyatları 1.182 7.445 lira/m2 (KDVden arındırılmış fiyatlardır.) aralığında değişiyor. Bölgede mevcut 2013 yılı ağırlıklı bölge ortalaması ise 2.802 lira/m1 olarak tespit edildi. Fiyat değişimindeki en önemli faktör konut projelerinin niteliği olarak karşımıza çıkıyor. 


-İlçenin en gelişmiş bölgeleri olan Beykent ve Yakuplu'da 10 yıllık konutların metrekare değeri 2.000- 2300 lira aralığında seyrederken, yeni konutlarda bu değer 3.000 - 3300 lira seviyesine kadar çıkıyor. 


-Sıra sıra AVM'lerin yer aldığı ilçenin gayrimenkul fiyatlandırmasında en geride kalan bölgesi geçen yıla kadar Gürpınar'dı. Bir dönem belde olan Gürpınar'da denize bakan cephelerdeki yeni konutlar (100 metrekare) geçen yıl 120150 bin liradan alıcı bulurken şimdi bu değerler minimum 180 bin lira seviyesine çıktı, ikinci el piyasasında bu değerler 120-130 bin liraya kadar geriliyor. 


-Beykent bölgesinde ortalama 100 metrekare büyüklüğündeki dairelerde satış fiyatlarının 175 bin liradan başlayıp, 450 bin liraya kadar çıkıyor. 


-Kiralıklarda ise fiyatlar bahçe katı niteliğinde daireler için 750-1500 lira aralığında seyrediyor. Metrobüs hattının Beylikdüzü'ne uzanması sonrası kiralık daire bulmak oldukça zorlaştı. Yeni projelerde öne çıkan 1+1,1+0 tipi daireler yatırım amaçlı tercih edilirken bunlardan aylık ortalama 550- 850 lira kira geliri elde ediliyor.( 50- 70 metrekare) 


-Ambarlı Limanı'nın devamında İstanbul Marina adıyla istanbul'un en büyük yat limanı projesi büyük önem taşıyor. Sahil bölgesindeki düzenlemenin tamamen bitirilmesiyle birlikte Yakuplu bölgesindeki emlak fiyatlarının daha da artacağı tahmin ediliyor. 


-Bölgede Marmara Mahallesi ve Hürriyet Bulvarı öne çıkan muhitler arasında. Bu muhitte son nitelikli konut projesi olarak ihlas Marmara 3 hayat buldu. Belediyenin yıllar önce vaat ettiği Yeşil Vadi projesi de hayat buluyor. Proje ile bölge ilk eğitim ve araştırma hastanesine kavuşuyor. 


-Beylikdüzü Belediyesi'nin yer aldığı Büyükşehir'de 2012'de oluşturulan "Kent Meydanı" da bölgenin talep edilmesinde etkili olan bir başka faktör. 


-D-100 karayolu yanyoluna cepheli konumdaki konutlarda 3 yıl öncesine göre yüzde 50 ile 70 oranında değer kazandı. Eğitim, sağlık, alışveriş merkezi, sosyal donatılara yakınlık, yatırımcıların bu bölgede konuta yatırım yapmalarında etkili oluyor. Deprem sonrası 20 binTL'den alıcı bulamayan 85-100 metrekarelik dairelerin 130 bin lira sınırını aştığı ilçeye yatırım yapanlar oldukça kazançlı çıktı. 


-Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun Metrobüs projesi sürecinde ilçede emlak fiyatları kademe kademe arttı. Yeni yatırımlarla daha fazla değer kazanacak" mesajı veriyor. 



Mehmet Canıtatlı/Yeni Akit


Geri Dön