29 / 03 / 2024

Beyoğlu'nda tarihi yapılara dokunulmuyor

Beyoğlu'nda tarihi yapılara dokunulmuyor

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan vatandaşların sorularını yanıtladı



İşte öne çıkan soru ve cevaplar:

- TARLABAŞI yıkımıyla ilgili soru sormak istiyorum. Niye inşaat şirketiyle yaptığınız yenileme projesi antlaşmasının metnini kamuoyuna sunmuyorsunuz? Belediyeler Kanunu'nun 18. maddesine göre istediğiniz yeri kamulaştırıyorsunuz. Cihangir'e, Kasımpaşa'ya yaptığınız düzenlemelerin maliyetlerini Tarlabaşı halkından mı almak istiyorsunuz? (Sinan CAN)

BAŞKAN: Cihangir, Kasımpaşa ve Talimhane gibi semtlerimize yapılan yatırımların maliyetini Tarlabaşı halkından karşılama iddianız kesinlikle doğru değil. Tarlabaşı projesi onlarca yıldır kentin merkezinde kaderine terk edilmiş, yıkılma ve yangın tehdidiyle baş başa bırakılmış, değeri sıfıra inmiş 'çöküntü alanı' haline gelmiş bölgeyi ihya projesidir. Buradaki binaların çok büyük bir kısmı tescilli binalardan oluşmaktadır ve ortak kültür mirasımızdır. Tarlabaşı projesinde, mülk sahiplerinin kendi imkanlarıyla dönüşümü yapamayacaklarını ifade etmeleri üzerine bölgeye kat karşılığı mantığıyla yatırım yapacak yatırımcılar davet edildi. Mülk sahiplerinin yüzde 70'iyle uzlaşma sağlandı. Proje alanı içindeki uzlaşma sağlanamayan mülk sahiplerine ait yapılar için açılmış kamulaştırma davaları, tüm proje alanının yüzde 30'unu oluşturuyor. Davalarda kamulaştırmaya esas değerler mahkeme heyetinin tayin ettiği mühendis, mimar ve mülk sahiplerinden oluşan 5-6 kişilik 'bilirkişi heyetleri' tarafından belirleniyor. Bu bedellerin oluşturulmasında Beyoğlu Belediyesi'nin hiçbir şekilde müdahalesi de yok.

- HASKÖY Piripaşa Mahallesi'nde kaldırımlar söküldü. Çalışmalar ne zaman başlayacak? (Taner GÜNSAV)

BAŞKAN: Piripaşa Mahallesi'ne bağlı Şabanderesi Sokak ve Dereiçi Sokak yol yenileme çalışmaları hızla devam etmektedir. Bu sokakları en kısa sürede yenilenmiş yüzüyle hizmete açacağız. Ayrıca Piripaşa Mahallesinde birçok sokağın iyileştirilme çalışmalarının bu yaz döneminde tamamlayacağız.

- ESENLER Belediyesi, sokaklarda çöp toplayıcılığı yapan 45 kişiyi belediye bünyesinde işe almış, maaş bağlamış, sigortalı yapmış ve üniforma vermiş. Bu projenin Beyoğlu'nda da uygulanmasının çok iyi olacağını düşünüyorum. (Mehmet Ali KELEŞ)

BAŞKAN: Belediyemiz yapılan ihalede iki yüklenici firmanın 410 personeliyle
2018 sokağın çöp toplama ve süpürme hizmetini yapmaktadır. İlçemizde günlük 350 ton çöp toplanmaktadır. Ayrıca Belediyemiz ile İŞKUR arasında imzalanan protokol çerçevesinde bölgemizden 250 vatandaşımız istihdam edilmiştir.

Tarihi yapılara dokunamıyoruz
- BAHRİYE Caddesi Tahta Kadı Sokak No 13'te 2 katlı boş bir bina var. Camları kırık, üst katı da çöp içinde. Camlar bez afişle örtülürse görüntü kirliliği ortadan kalkar. (Hacer AYDOĞDU)
BAŞKAN: Beyoğlu, İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biridir ve SİT alanı olarak koruma altına alınmıştır. Bu nedenle tarihi nitelikteki eski yapılara yıkılmaya yüz tutmuş halde olmasına rağmen müdahale edemiyoruz. Bu yapılarla ilgili onay mercii olan Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ile çalışmalarımızı eşgüdüm içinde sürdürmekteyiz. Bahsettiğiniz yapının mülk sahipleriyle görüşüp gerekli tedbirleri en kısa sürede alacağız.

İşgal edilen kaldırımı '444 0 160'a bildirin
- KASIMPAŞA'DA oturuyorum, çalışan bir kadınım. Hafta sonu çocuğumu pusetine koyup alışverişe çıktığımda bu bir işkence oluyor. Çünkü kaldırımdan yürüyemiyorum. Dükkanların hemen hemen hepsi sattıkları ürünleri, kapıların önünde sergiliyorlar. (Tuğba ERTEN KAYRAKÇI)
BAŞKAN: İstanbul'un en önemli sorunlarından biri olan kaldırım işgalleri ilçemizin de sorunlarından biridir. Göreve geldiğim günden beri bu sorunun üzerinde durmaktayım. Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz kaldırımların gerek esnaf ve gerekse araç sahiplerince işgaline karşı kapsamlı bir çalışma yapmaktadır. Taleplerinizi iletişim merkezimizin 444 0 160 nolu telefona bildirdiğiniz taktirde sizinle irtibat kurulacaktır.

- HASKÖY'DE oturuyorum. Evimiz bir yokuşun üzerinde ve burada yapılan kazılardan sonra yolun durumu içler acısı. Bu kaygan yolda bebek arabasıyla yürümek tam bir kabus. (Cenk BOZ)
BAŞKAN: Mevcut konu İSKİ, BEDAŞ gibi altyapı kurumlarının arıza kazıları neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bakım ve onarım ekiplerimiz bölgeyi  tarayıp tüm olumsuzlukları giderecekler.

Örnektepe'ye sağlık ocağı ve aşevi çok yakında
- ÖRNEKTEPE'NİN trafik sorunu nasıl çözülecek? Semtimizde çocuk parkı yok. Sağlık ocağı sorunumuz var. 2 çocukla Çıksalın'a gitmek zor oluyor.
BAŞKAN: Beyoğlu Belediyesi'nin 2010 yılı yatırım bütçesinin önemli bir kısmını Örnektepe Mahallesi'ne ayırdık. Bu doğrultuda mahallede yol yenileme ve iyileştirme çalışmaları 20 Haziran 2010 tarihi itibarıyla başladı. Yol çalışması sona erdiğinde trafik sıkıntısı ortadan kalkacak. Sağlık ocağı, konferans salonu, sosyal market ve aşevi gibi hizmet unsurlarını hizmetinize sunacağımız bir projeyi de Mimar Sinan Caddesi sonundaki Şahadet Camii yanındaki yapıda tamamlamak üzereyiz. Çok yakında hizmete açacağız.

Gürültüyle mücadelede geri adım yok
- SIRASELVİLER Caddesi'nin kaldırımları otomobiller tarafından işgal ediliyor. Ayrıca caddedeki iki gece kulübü 23.59 yönetmeliğine uymayarak sabahın erken saatlerine kadar gürültülü müzik yayınına devam ediyor. (Ahmet ALKAN)
BAŞKAN: Zabıta ekiplerimiz kaldırımlara park eden araçlarla ilgili çalışmaları yapıyor. Ancak, araç çekme yetkimiz olmadığından sadece Kabahatler Kanunu'nun 38/1. maddesine istinaden cezai işlem uyguluyoruz. 'Tek Yön' adlı işletmeye 18 Temmuz'da 1451 TL'lik gürültü cezası kestik. Gürültüyle mücadele çalışmalarımız sürüyor.

- 13 yıldır Asmalımescit'teki Müeyyet Sokak'ta oturuyorum. Bölgedeki işletmelerin yola attığı çöpler yüzünden kokudan duramıyoruz. (Nuray ADA)
BAŞKAN: Akşam başlayan ve gece geç saatlere kadar devam eden yoğunluktan saat 20.00, 00.00, 02.00 ve 06.00 ring seferleriyle çöp toplama hizmeti verilmektedir. Her ring 20 dakikada bitmektedir.

- FINDIKLI Parkı'ndaki çay bahçeleri, açık artırma yoluyla mı ihale edildi? (Şuayip CAN)
BAŞKAN: Bahsettiğiniz çay bahçeleri ana arter ve kıyı şeridinde kaldığından Beyoğlu Belediyesi'nin bu konuda bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Akşam


Geri Dön