25 / 04 / 2024

Beyoğlu'ndaki Botter Han'ın miras davası 18 yıldır sürüyor!

Beyoğlu'ndaki Botter Han'ın miras davası 18 yıldır sürüyor!

İstiklal Caddesi 'nin en önemli yapılarından Botter Han 'da dün polisler vardı. Sebep mirasçıların yıllardır devam eden anlaşmazlığıydı...



Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa 'nın değeri milyar dolarla ölçülen mirası için tam 18 yıldır adeta hukuk savaşı yaşanıyor. Hasan Hüsnü Paşa 'nın oğlu Mehmet Nedim Oyvar ile gelini Zeynep Oyvar 'a intikal eden yüzlerce mülkten biri olan Botter Han da bu hukuk savaşında anlaşmazlığa konu olan gayrimenkullerden biri.

Anlaşmazlık, bu Ramazan Bayramı tatili sırasında yeni bir safhaya geldi.
Botter Han 'la ilgili hukuk mücadelesi, Zeynep Oyvar 'ın 1993 yılında vefatından önce Emine Resa Selbes 'i evlatlık edinmesi ile başladı. Miras sözleşmesinde Selbes 'in tek hak sahibi olması nedeniyle Zeynep Oyvar 'ın eşi Mehmet Nedim Oyvar 'ın erkek kardeşlerinin mirasçıları yargıya gitti. Zeynep Oyvar 'ın akıl sağlığına ilişkin verilen raporun geçersiz olduğu iddiasıyla başlayan süreçte taraflar birbirleri aleyhine onlarca dava açtı.

Sağlık raporunun geçersiz olduğu ve Zeynep Oyvar 'ın işlem tarihinde hukuki yeterliliğe sahip olmadığının Adli Tıp raporuyla tespitinin ardından da Mehmet Nedim Oyvar 'ın kardeşlerinin mirasçıları verasetin iptali davalarını açtı.

Yıllık kira 432 bin TL

Davalar sürerken tek varis olarak görünen Emine Resa Selbes, hanın bir kısmını Kamhi ailesine sattı. Hanın tapusu şu anda Tüli Kamhi ve Emine Resa Selbes üzerine kayıtlı.

Ancak Botter Han 'da bayram tatili sırasında ciddi bir hareketlilik yaşandı. Mehmet Nedim Oyvar 'ın kardeşinin mirasçıları, hanın kilidini açarak binada temizlik yapmaya başladı. Hanın giriş katını 1 yıllığına 432 bin TL bedelle kiraya veren mirasçılar cama da kira sözleşmesini astı. Selbes 'ten handaki miras payının bir kısmını satın alan ünlü Kamhi ailesi de bunun üzerine binanın işgal edildiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunup durumu polise bildirdi.

Polisler dün, hanın içindeki mirasçıların ifadesini aldıktan sonra herhangi bir işlem yapmadan binadan ayrıldı.

Ülkenin ilk modaeviydi

Tünel 'de İsveç Büyükelçiliği 'nin hemen yanında yükselen Botter Apartmanı, II. Abdülhamid tarafından, sarayın resmi terzisi Hollandalı Jean Botter için yaptırıldı. Bina 1890 'da İtalyan mimar Raimondo d 'Aronco tarafından “art nouveau ” (yeni sanat) stilinde inşa edildi. Yedi katlı apartmanın ilk iki katı modaevi, diğer katlarıysa Botter ailesinin yaşam alanları olarak planlandı. Ülkenin ilk modaevi olarak bilinen bu yapı, İstanbul 'un en güzel apartmanlarından biri olarak biliniyor.
Milliyet/GÜRKAN AKGÜNEşž


Geri Dön