27 / 04 / 2024

Beyşehir hükümet konağı restore edildi!

Beyşehir hükümet konağı restore edildi!

Konya Büyükşehir Belediyesi KUDEB, restorasyon çalışmalarına yönelik ilk uygulama işine Beyşehir'de yok olmaya yüz tutmuş Eski Hükümet Konağı'nın restorasyonu ile başladı.



Beyşehir Eşrefoğlu Bedesteni ve İsmail Ağa Medresesi restorasyonu için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile protokol imzalanarak; yapıya ilişkin restorasyon projeleri hazırlatılıyor. İçerişehir Mahallesinde bulunan Ahmet Şahin Evi, Yenidoğan (Derebağ) Mahallesi'nde yer alan Büyük Cami, Üzümlü Mahallesi Kalfaoğlu Konağı'nın projeleri de KUDEB tarafından hazırlatılıyor. Ayrıca Doğan bey Mahallesi Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları da yapılıyor. Kubadabad Sarayı Arkeolojik kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanda Çevre Düzenleme Projeleri ön çalışmalarına başlanıldığı, Kubadabad Sarayı ve Kız Kalesi çevresi su altı sonar taraması yapılarak gelecek yıllarda yapılacak olan su altı kazı çalışmalarına altlık oluşturulduğu belirtildi.

 

HÜKÜMET KONAĞI AYAĞA KALKTI

Konya Büyükşehir Belediyesi KUDEB, restorasyon çalışmalarına yönelik ilk uygulama işine Beyşehir'de yok olmaya yüz tutmuş Eski Hükümet Konağı'nın restorasyonu ile başladı. İçerişehir Mahallesi, 230 ada, 14 parselde yer alan yapı; Kocagüllük Sokak ile Balıkhane Sokağı birbirine bağlayan sokağın köşesinde bulunuyor. 

Taşınmaza ait Konya Büyükşehir Belediye tarafından hazırlatılan rölöve projesi 21.12.2005 gün ve 685 sayılı kurul kararıyla, Restorasyon ve Restitüsyon Projeleri de 11.12.2006-1353 sayılı Kurul Kararı ile onaylandı. 

Günümüze kadar Hükümet Hizmet Binası ve konut olarak kullanılan yapının restorasyon bütçesi Konya Büyükşehir Belediyesi ve MEVKA tarafından karşılandı. İhalesi yapılan eski Hükümet Konağı'nın restorasyon çalışmalarına 18.02.2015 tarihinde başlanıldı. 120 gün olarak planlanan iş; yan parselin kamulaştırılıp bina çevre düzenleme projelerine dahil edilmesi ve proje tadilatları sebebiyle 17.10.2015 tarihinde tamamlandı. Hükümet Konağı, kütlesel ve mekânsal özelliklerini bozacak eklerden ve değişimlerden kaçınılarak orijinaline uygun olarak restore edildi. 

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu çalışmaların, Beyşehir'in turizmde yükselen bir değer olma yolunda ilerlemesine katkı sağlayacağı belirtildi. 


Beyşehir'in Sesi






Bu haber Konya Postası'nda şöyle yer aldı:



Tarihi eserlerin restore edilerek günümüze kazandırılması çalışmalarına büyük önem veren Konya Büyükşehir Belediyesi, Beyşehir’de bulunan eski hükümet konağını restore ederek ilçeye kazandırdı.



Konya Büyükşehir Belediyesi, Beyşehir’de bulunan eski Hükümet Konağı’nı restore ederek ilçeye kazandırdı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya merkezde gerçekleştirdikleri ve Yeni Büyükşehir Yasası ile şehir genelinde sürdürdükleri tarihi eserlerin restorasyonu konusunda büyük önem verdiklerini söyledi. Yaptıkları yatırımlarla ilçelerin çehresini değiştirdiklerini, şehir genelinde tarihi eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusuna ise ayrıca önem verdiklerini belirten Başkan Akyürek, Beyşehir’de bulunan ve tarihi değeri olan eski Hükümet Konağı’nın restoresinin tamamlandığını ifade etti. Konya genelinde 50’den fazla cami, medrese, han, hamam ve türbenin restorasyonu ile Bedesten, Mengüç Sokak ve Akçeşme mahallesinde 3 bine yakın tarihi eseri restore ettiklerini hatırlatan Başkan Akyürek, “Beyşehir Eşrefoğlu bölgesinde İçerişehir’deki tarihi yarım adanın tamamının bir bedesten gibi yenilenmesi için Eşrefoğlu Cami, Taş Medrese, Bedesten, bölgedeki yeşil alan, göl kenarındaki gezinti alanları, tüm tescilli yapılar, görüntüyü bozan yapılar kaldırılarak, o mahallenin tamamı granit ve andezitle kaplanacak. Beyşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz bu projenin en kısa zamanda tamamlanması ve Beyşehir’in Konya’nın cazibe merkezlerinden birisi olabilecek bu alanı bu dönemde şehrimize kazandırmak istiyoruz” dedi.

BEYŞEHİR HÜKÜMET KONAĞI

Türk evi planı özellikleri taşıyan Beyşehir Hükümet Konağı’nın restorasyonunda binaya sağlamlaştırma, temizleme, yenileme ve tamamlama çalışmaları ile yapının korunmasına ve kullanılabilmesine yönelik müdahaleler yapıldı. Ana bina ve bahçe müştemilat cephelerinde ve temel taş duvar yüzeylerinde sağlamlaştırma, dış duvarlarda yenileme, çatı örtüsü ve yağmur olukları ile bacalarda yenileme yapılırken; sonradan kapatılan pencere ve kapılar açılarak, iç mekanda özgün ahşap döşemeleri yapılan binanın elektrik tesisatı olası yangınları önlemek için yanmaz kablolarla sıva altına ve tavan ve döşeme kenarlarına döşendi.


Konya Postası



Geri Dön