28 / 03 / 2024

Bilecik Tongurlu'daki evler yenileniyor!

Bilecik Tongurlu'daki evler yenileniyor!

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 500 öğrencinin katılımıyla hayata geçirilen "Köyünü Yaşat Projesi" devam ediyor. Bu kapsamda 2013'ten bu yana eski okul binası ve köy evlerini yeniliyor. İşte MSGSÜ'nün o projesi...



Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) yürütücülüğünde, 8 üniversitenin desteği, mimarlık ve güzel sanatlar bölümlerinden yaklaşık 500 öğrencinin katılımıyla hayata geçirilen "Köyünü Yaşat Projesi" devam ediyor. Bu kapsamda 2013'ten bu yana eski okul binası ve köy evinin onarımı sürerken, köy çeşmelerinin yapımı ise tamamlandı.     



MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, yaptığı açıklamada, üniversitenin yürütücülüğünde devam eden projenin, kırsal alanların yeniden nasıl ele alınacağına odaklandığını söyledi.     



Proje yer alan yaklaşık 500 öğrencinin atıl okulun restorasyonu ve bir yapıyı "öğrenci evi"ne dönüştürme çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Arpacıoğlu, "Bu bölgenin, başka bir özelliği de var, topraklarımızdan taş çıkarılıyor ve yurt dışına ihraç ediliyor ama köylü bundan hiç yararlanmamış. O yüzden mevcut köy çeşmeleri, kendi özgün taşı kullanılarak yeniden heykeltıraşlar tarafından yorumlandı" dedi.     


"Köylüyü sanatla buluşturuyoruz"     


Arpacıoğlu, 8 üniversitenin ve akademik personelin desteğiyle gerçekleştirilen projeye, gelecek yıl yurt dışından katılımların da olacağını bildirdi.     


Projeyle köylüye hem düşünsel anlamda destek olmayı hem de onları sanatla buluşturmayı amaçladıklarını vurgulayan Arpacıoğlu, şöyle konuştu:     


"Projenin başka bir özelliği de öğrencilerin inanması. Hem mimarlık hem de sanat öğrencileri aktif şekilde projeye dahil oluyor. İlk uygulama deneyimini proje kapsamında gerçekleştiriyorlar. Böylece kendi yarattıkları o tecrübeyle de  kırsal alandaki köylüye ya da ilçedeki vatandaşa yardımcı oluyorlar. Buradaki heykeller, ilçenin güzelleştirilmesi için yapılıyor. Bu, aslında öğrenciye  inanan bir projenin hayata geçirilmesi. Süreç kırsal alanlara, geleneksel mimarimize ve geleneksel halk dokumuza bir atıfta bulunuyor. Proje kapsamında yapılan bütün çalışmalar, aslında kaybolan değerlerimizi yeniden canlandırmak. Sanat işlerimizi hem işlevsel hem de  geçmişe dönük kaybolan değerlerimizi canlandırmaya yönelik planlamaya çalışıyoruz. Kırsal alanlarda kaybolan değerleri yeniden canlandırarak, kendi özgün hallerine daha modern ve çağdaş şekilde dönmesi yönünde mesajlar vermek istiyoruz."


"Yöre taşından koza heykeli"


MSGSÜ Güzel Sanatlar Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Çınar da 20-30 yıl öncesine kadar önemli bir ekonomik noktada bulunan ipek böcekçiliğini tekrar canlandırmak adına yöre taşını kullanarak koza heykeli tasarladığını söyledi.     


"Bilecik beji" olarak bilinen ve ekonomik değeri yüksek taşın çıkarılıp satıldığını, bunun ilçeye de katkısı olması gerektiğini dile getiren Çınar, şunları söyledi:     


"Şu an ipek böcekçiliği yapılmaması, geçmişte yapılmadığı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla bu çalışma, bence geçmişteki çok önemli etkinliklerin bir belge niteliğinde ortaya konması. Heykelim, 9 kozadan oluşacak. İlçe merkezinde bulunan, yöre taşından tarihi Taşhan yanında sergilenecek. Bir anlamda ilçenin kendi taşını, kendine tanıtmış oluyoruz. Bu, sıra dışı bir proje. Kırsal alanda ve dünyada da çok fazla örneği görülebilen proje değil. Proje tamamlandığında heykelleri yerlerine yerleştirmeyi düşünüyoruz. Bir kısmı yerleşti. Çeşmelere sular bağlandı, su akmaya başladı."   











Hürriyet



Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;


MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, "Bu aslında öğrenciye inanan bir projenin hayata geçirilmesi. Süreç kırsal alanlara, geleneksel mimarimize ve geleneksel halk dokumuza bir atıfta bulunuyor. Proje kapsamında yapılan bütün çalışmalar, aslında kaybolan değerlerimizi yeniden canlandırmak.''dedi.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) yürütücülüğünde, 8 üniversitenin desteği, mimarlık ve güzel sanatlar bölümlerinden yaklaşık 500 öğrencinin katılımıyla hayata geçirilen "Köyünü Yaşat Projesi" devam ediyor. Bu kapsamda 200'den bu yana eski okul binası ve köy evinin onarımı sürerken, köy çeşmelerinin yapımı ise tamamlandı. Bilecik'in Gölpazarı ilçesi Tongurlar köyündeki sivil mimari yapılar da. güzel sanatlar ve mimarlık fakültesi öğrencilerinin çalışmalarıyla yenileniyor. MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Arpacıoğlu, "Bu aslında öğrenciye inanan bir projenin hayata geçirilmesi. Süreç kırsal alanlara, geleneksel mimarimize ve geleneksel halk dokumuza bir atıfta bulunuyor. Proje kapsamında yapılan bütün çalışmalar, aslında kaybolan değerlerimizi yeniden canlandırmak. Sanat işyerimizi hem işlevsel hem de geçmişe dönük kaybolan değerlerimizi canlandırmaya yönelik planlamaya çalışıyoruz. Kırsal alanlarda kaybolan değerleri yeniden canlandırarak, kendi özgün hallerine daha modern ve çağdaş şekilde dönmesi yönünde mesajlar vermek istiyoruz" dedi. 



YÖRE TAŞINDAN KOZA HEYKELİ MSGSÜ 



Güzel Sanatlar Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Çınar da 20-30 yıl öncesine kadar önemli bir ekonomik noktada bulunan ipek böcekçiliğini tekrar canlandırmak adına yöre taşını kullanarak koza heykeli tasarladığın söyledi. "Bilecikbeji" olarak bilinen ve ekonomik değeri yüksek taşın çıkarılıp satıldığını, bunun ilçeye de katkısı olması gerektiğini dile getiren Çınar, "Şu an ipek böcekçiliği yapılmaması, geçmişte yapılmadığı anlamına gelmiyor. Dolayısıyla bu çalışma, bence geçmişteki çok önemli etkinliklerin bir belge niteliğinde ortaya konması. Heykelim. 9 kozadan oluşacak, ilçe merkezinde bulunan, yöre taşından tarihi Taşhan yanında sergilenecek. Bir anlamda ilçenin kendi taşını, kendine tanıtmış oluyoruz. Bu. sıra dışı bir proje. Kırsal alanda ve dünyaya da çok fazla örneği görülebilen proje değil. Proje tamamlandığında heykelleri yerlerine yerleştirmeyi düşünüyoruz. Bir kısmı yerleşti. Çeşmelere sula- bağlandı. su akmaya başladı" diye konuştu. 


Yeni Akit


Geri Dön