28 / 03 / 2024

Bilge Mimar Turgut Cansever Sempozyumu 7 Mart'ta düzenlenecek!

Bilge Mimar Turgut Cansever Sempozyumu 7 Mart'ta düzenlenecek!

İslam kültürünü başarıyla yorumlayan, dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülen tek isim olan, Cumhuriyet döneminin özgün, çağdaş mimarı Turgut Cansever, kendi adına düzenlenen bir sempozyumla anılıyor.



İslam kültürünü başarıyla yorumlayan, dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülen tek isim olan, Cumhuriyet döneminin özgün, çağdaş mimarı Turgut Cansever, kendi adına düzenlenen bir sempozyumla anılıyor. İstanbul’da, alanında uzman çok sayıda akademisyen, tarihçi ve yazarın katılacağı sempozyumda Bilge Mimar’ın düşünce dünyası, modern Türk mimarisi içerisindeki yeri ve yeni şehirler üzerine yaptığı özgün çalışmalar ile günümüz dünyasına uyarlanması tartışılacak.


Çevre duyarlılığının geliştirilmesi ve arttırılması için kurulan ve bu yıl 40. kuruluş yılını kutlayan Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Şehir Politikaları Merkezi, Bilge Mimar Turgut Cansever Sempozyumu düzenliyor.


İstanbul Deniz Müzesi’nde 7 Mart Cumartesi günü saat 09:00’da başlayacak sempozyuma Türkiye’de İslamcılık denince ilk akla gelen isimlerden Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, Beşir Ayvazoğlu, Mustafa Armağan, Korhan Gümüş gibi isimlerin yanı sıra Cansev’in kızı mimar Emine Öğün de katılacak.


21’İNCİ YÜZYIL TÜRKİYE ŞEHİRLERİ

MBB Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek sempozyum üç oturumda gerçekleştirilecek. Prof. Dr. İsmail Kara’nın açılış konferansı ile başlayacak sempozyumun “Turgut Cansever’in Düşünce Dünyası” konulu ilk oturumun başkanlığını İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Korkut Tuna yapacak. Oturumda gazeteci yazar ve şair Beşir Ayvazoğlu, gazeteci Mustafa Armağan ile İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç, Dr. Murat Şentürk Bilge Mimar’ın düşünce dünyasını tartışacak.

Sempozyumun öğleden sonraki bölümünün ilk oturumun başlığı ise; “Cumhuriyet Dönemi Mimarisi’nde Turgut Cansever”. İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alim Arlı’nın başkanlığını yapacağı oturumda İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Tansel Kormaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Civelek ve Mimar Aykut Köksal tebliğ sunacak.


Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozloğan’ın başkanlığını yapacağı “Turgut Cansever Vizyonundan 21. Yüzyıl Türkiye Şehirleri” konulu 3. oturum, sempozyumun son oturumu olacak. Bu oturumda gazeteci Korhan Gümüş, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Halil İbrahim Düzenli ile Turgut Cansever’in kızı mimar Emine Öğün, Bilge Mimar’ın 21. Yüzyıla bakış vizyonunu tartışacak.


AĞA HAN MİMARLIK VE CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜ

Sempozyum hakkında bilgi veren MBB Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Turgut Cansever’in Cumhuriyet dönemi mimarları arasındaki özgün duruşu ile hem mimari hem de düşünce alanında pek çok konuya değini söyledi.


2009’da hayatını kaybeden Cansever’in dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü alan tek mimar olduğuna dikkat çeken Altepe, 2008’de de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldüğünü hatırlattı.


Başkan Altepe, “Bir düşünce adamı Turgut Cansever’i anlamak, anlatmak; günümüzün kentleşme yapısını ve algısını Cansever’in fikri ve mimari dünyası üzerinden anlamlandırmayı amaçladık. Sempozyum şehir plancısı, akademisyen, yerel ve merkezi yöneticiler ile uygulamacıları ve öğrencileri bira araya getirecek” dedi.


AĞA HAN MİMARLIK ÖDÜLÜ

Ağa Han Mimarlık Ödülü, 1977 yılından beri her üç yılda bir, İslam kültürünü başarıyla yorumlayan çağdaş tasarım, sosyal konut, toplumsal gelişim, restorasyon,yeniden kullanım ve bölgesel koruma projelerini kapsayan mimarlık ürünleri Ağa Han Geliştirme Ağı tarafından Ağa Han Mimarlık Ödülleri ile ödüllendirmektedir. 1977’den beri 8 dönem geçiren mimarlık ödülleri, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan 7 binden fazla yapı projesini içeren bir belgeliğe sahiptir. Şimdiye kadar yüzden fazla proje ödüllendirilirken, bu ödülü 3. kez alan tek mimar ise Turgut Cansever’dir.


Milliyet


Geri Dön