24 / 04 / 2024

Bilirkişi raporlarına TMMOB denetimi geliyor!

Bilirkişi raporlarına TMMOB denetimi geliyor!

Torun Center’da asansör kazasının ardından hiç bir tutukla kalmaması üzerine TMMOB bünyesinde bundan sonra iş kazalarının ardından hazırlanacak bilirkişi raporları, oluşturacakları bir kurulda ele alınacak.



Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Zafer Güzey, Torun Center’da asansör kazasının ardından hiç bir tutukla kalmaması üzerine Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) olarak bundan sonra yaşanacak iş kazalarının ardından hazırlanacak bilirkişi raporlarının oluşturacakları bir kurulda ele alınacağını vurgulayarak raporlardaki yanlış tarafların ortaya çıkartılacağını söyledi.


Güzey düzenlediği toplantıda Torunlar’ın avukatının herkese, Torunlar’ın inşaat yapma yetkisine sahip bir firma olmadığını, yatırım ortaklığı olduğunu, Torunlar’ın bu işi başkalarına yaptırdığını ve sorumluluğun başkalarında olduğunu daha ilk günden söylediğini hatırlattı. “Herhalde çok iyi anlatılmış ki savcı da mütalaasını verirken Torunlar’ın bu konuda bir sorumluluğu olmadığını kabul etti” diyen Güzey Torunlar’da neden diğer sorumluların yargılanmayıp 4 kişinin 162 gün içerde tutulduğunu sordu.


Güzey şöyle konuştu: “Bilirkişi için 11 kişilik heyet oluşturuyorsunuz. Bilirkişilerden 5 tanesi üniversiteden, diğerleri meslek odalarından. Sizin bilirkişi heyetiniz diyor ki, Torunlar suçludur bu konuda. Siz bunun üzerine Torunlar hakkında bir mütalaa hazırlamadığınızda zaten kamu vicdanı açısından sorun yaratıyorsunuz. Sonradan alacağınız yetersiz, yetkin olmayan bilirkişi raporlarıyla bunu süslerseniz, bu dava işçi aileleri açısından baştan kaybedilmiş bir dava özelliği kazanmış olur. O işçinin tazminat ödemesine bile sebep olabilir. Benim projemin adını kirlettin diye dava bile açabilirler. Bu kadar aymaz bir sistemin içindeyiz biz.”


Bundan sonra TMMOB olarak, bilirkişi raporlarında kararsızlık varsa, tarafsız olarak bu mesleğin kurallarını bilen, yasal mevzuatta nasıl olmasını bilen bir meslek kuruluşu olarak çatılarını oluşturup yanlış taraflarını ortaya çıkaracaklarını açıkladı. Güzey “Temizlik işçisi kadın camdan düştükten sonra bilirkişi raporu şuydu: ‘Temizlik işçisi suçludur. Cama çıktığında aşağı düşeceğini biliyordu.’ Ona dışarıdan o camı temizlemesi gerektiğini söyleyen kişiyi değil de işçiyi suçlu bulan bir bilirkişi raporuyla karşı karşıya kaldık. Bu da gösteriyor ki, yarın öbür gün şunları da yaşayacağız. Madene giriyorsanız madenin çökme ihtimalini de biliyorsunuz. İnşaat sahasına giriyorsanız başınıza bir moloz düşmesi ihtimalini de biliyorsunuz. Bilirkişi raporu bile böyle geliyorsa artık bunun sessiz kalınacak bir konu olmadığı aşikardır. Hükümet de yasayı çıkartırken işçiyi göz önüne almamıştır. Yargı da yargılarken bağımsız olarak sorumluları yargılama gücünden uzaktır.”


Eyüp Serbest / Hürriyet




Geri Dön