26 / 04 / 2024

Bilirkişi raporuna itiraz edilir mi?

Bilirkişi raporuna itiraz edilir mi?

Mahkemede çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda o konunun uzmanı kişiler olan bilirkişilere başvuruluyor. Bilirkişiler konu hakkında rapor hazırlıyor. Peki, bilirkişi raporuna itiraz edilir mi?



Bilirkişi raporuna itiraz edilir mi?

Hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda o konunun uzmanı kişiler olan bilirkişilere başvuruluyor.


Bilirkişi raporunda, tarafların ad ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği hususlar, gözlem ve inceleme konusu yapılan maddi vakıalar, gerekçe ve varılan sonuçlarla, bilirkişiler arasında görüş ayrılığı varsa, bunun sebebi, düzenlenme tarihi ve bilirkişi ya da bilirkişilerin imzalarının bulunması gerekiyor. 


Azınlıkta kalan bilirkişi, oy ve görüşünü ayrı bir rapor hâlinde de mahkemeye sunabiliyor.


Bilirkişi, raporunu, varsa kendisine incelenmek üzere teslim edilen şeylerle birlikte bir dizi pusulasına bağlı olarak mahkemeye veriyor; verildiği tarih rapora yazılıyor ve duruşma gününden önce birer örneği taraflara tebliğ ediliyor. Peki, bilirkişi raporuna itiraz edilir mi?


Bilirkişi raporuna itiraz..

Taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren iki hafta içinde, raporda eksik gördükleri hususların, bilirkişiye tamamlattırılmasını; belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilirler.


Mahkeme, bilirkişi raporundaki eksiklik yahut belirsizliğin tamamlanması veya açıklığa kavuşturulmasını sağlamak için, bilirkişiden, yeni sorular düzenlemek suretiyle ek rapor alabileceği gibi, tayin edeceği duruşmada, sözlü olarak açıklamalarda bulunmasını da kendiliğinden isteyebilir.


Mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekli görürse, yeni görevlendireceği bilirkişi aracılığıyla, tekrar inceleme de yaptırabilir.


Bilirkişi ücretleri 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön