26 / 04 / 2024

Bilirkişi tespiti önemli!

Bilirkişi tespiti önemli!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde Bir işyerinde 11 yıllık kiracıyım. Evsabim aylık kiram 360 TL iken benden 1500 TL istedi. Ben bunu ödeyemeyeceğimi söyleyince önce tahliye davası açtı. Bu davalar normal mi? sorusunu yanıtladı...



Bilirkişi tespiti önemlidir 


Bir işyerinde 11 yıllık kiracıyım. Bu işyeri bir otelin girişinde toplam 13 metrekare bir yer. Evsabim aylık kiram 360 TL iken benden 1500 TL istedi. Ben bunu ödeyemeyeceğimi söyleyince önce tahliye davası açtı sonra kira tespit davası. Bizim çevremizde böyle yüksek bir kira örneği yok. Bu davalar normal mi? 


Nasıl işler? Sonuç ne olur?

Size söyleyeceğim şeyler elbette var. 

Lafı uzatmadan hemen söyleyeceklerime geçeyim. Kiralanan bir yerin, kiralayanı tarafından tahliyesi istenebilir. Ancak bunun için ortada tahliye nedenlerinden biri olmalıdır. Siz kiralannızı muntazam ödüyor iseniz (bu kira kiraya verenin talep ettiği kira değil, her zaman ödemekte olduğunuz kiradır) tahliyeniz için kira yönünden bir neden yoktur. 

Geriye kalır ihtiyaç iddiası. Kiralayan bu yere ihtiyacı bulunduğu iddiası ile tahliye talebinde bulunabilir, bu nedenle tahliye davası açabilir ancak bu davada ihtiyacını ispatlaması lazım. Bu yerde ne iş yapacağını, bu işi yapmaya ehil olduğunu ispatlayacak. Yani zor iş. Sırf kirayı attırmak için bu yola başvuruluyor ise bu yanlış bir düşüncedir. 

Kira tespiti ise her sene, yeni döneme girerken mümkün. Böyle bir davada mahkeme mutlaka kiraya verenin talebini kabul eder anlamı çıkartılmamalı. Mahkeme bilirkişi tayin eder, mahalline gelinir ve rayiç tespit olunmaya çalışılır, rayice uygun bir kira bedeli mahkemece yeni dönem kira parası olarak belirlenir. 

Dolayısı ile işyerinin bulunduğu muhitte 1500 TL civarında kira yok ise endişeye de gerek yok. 

Bu arada bir yanlış düşünceyi de düzeltmek isterim. Bizim toplumumuz bir kimseye dava açmayı, onu cezalandırma gibi algılamaktadır. 

İşte yanlış olan fikir budur. İhtilaflı bir konuda mahkemeye gitmek son derece medeni bir ilişkidir, asla bir cezalandırma yöntemi değildir. 

Davalann nasıl işleyeceğini anlattım, sonucunu söyleme imkanım yok. 

Bunu davalann sonunda göreceksiniz. 

Umarım en adil olan karar çıkar. 


Tamer Heper/ Posta Gazetesi 


Geri Dön