29 / 03 / 2024

Bina yıkımlarında yeni dönem!

Bina yıkımlarında yeni dönem!

Kentsel dönüşüm ve diğer yıkımları gerçekleştirebilmek için "yıkım işleri müteahhitliği” altyapısı oluşturulacak. Söz konusu altyapı için şu anda taslak oluşturuldu. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ülke genelinde yıkımları gerçekleştirebilmek için "yıkım işleri müteahhitliği” altyapısı oluşturuldu. Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre; söz konusu yıkım işleri “Y1”, “Y2” ve “Y3” şeklinde sınıflandırılacak. Yıkım işleri için yetkilendirilecek uzmanların son 5 yıl içerisindeki yıkım işlerine bakılacak.

Teminat ile yapılacak 

Yıkım işlerinde yetkilendirilecek müteahhitlerden yetki belgesi verilmesi sürecinde teminat istenecek. Teminat miktarı, yapı sınır bedelinin birim maliyeti üzerinden müteahhitin sınıfına göre belirlenecek. “Y1” grubu müteahhitler, iş deneyimi 150 bin metrekare yapı inşaat alanını geçenler arasından olacak. Bu grupların iş makinası kullanması ve inşaat mühendisi çalıştırması gerekecek. “Y2” grubu müteahhitlerde ise 50 bin metrekare inşaat alanı ekipman ve bir inşaat mühendisi şart koşulurken "Y3” grubu yıkım müteahhitlerinde yalnızca ekipman şartı aranacak. 

Bina yıkımlarında yeni dönem!

Patlayıcı izinleri 

“Y3” grubundaki yıkım müteahhitleri bina yüksekliği 17.50 metre ve yapı yüksekliği (bodrum kat, asma kat ve çatı arası piyesler dahil uzunluk) 21,50 metreye kadar binalarda, “Y2” grubu bina yüksekliği 51.50 metreye kadarki binalarda, Y1 grubundakiler ise her türlü binada yıkım yapabilecek. 

“Y1” grubu yıkım sırasında patlayıcı kullanmakta serbest olabilecek “Y2” ve “Y3” grubundakilere ise patlayıcıyla yıkım yapma için yetki verilmeyecek. Yıkım ve yapım işleri müteahhitliği için yetki belgesi numaraları ayrı ayrı düzenlenecek.
 

Bina yıkımlarında yeni dönem başlıyor!


Geri Dön