19 / 04 / 2024

Binada ortak masraf giderleri hangi durumda uygulanır

Binada ortak masraf giderleri hangi durumda uygulanır

Bir binada bacalar ortak tesislerdendir. Dolayısı ile bacada oluşan bir problemin giderilmesi için yapılacak    masraf ile ortak giderlerden karşılanması gerekir  



20 daireli aparmanımızda bacalar çekmiyor. Bacaların çekmeyişinin nedeni dairelerden birinin hizasındaki problem. Bacanın bu katta kırılıp onarılması gerekiyor. Ancak daire sahibi masrafı karşılamıyor, bu nedenle dairesine girilmesine izin vermiyor, ortak giderlerden karşılarsanız izin veririm diyor. Bu konuda nasıl davranmalıyız ¢ Y.Ö.

Önce genel kuraldan söz edeyim sonra ufak bir ihtimal de olsa özel bir duruma geleyim. Genel kural şu: Bacalar ortak tesislerdendir. Dolayısı ile bacada oluşan bir problemin giderilmesi için yapılacak masraf ortak giderlerden karşılanır. Dolayısı ile sizin bacanın onarımı için yapılacak masrafa herkes katılacak. Bu genel kural. Geleyim özel duruma. Bacalar artık her dairenin müstakil bacası şeklinde kullanılmıyor. şžönt baca denilen bir yöntemle bacalar yapılıyor. Yani genişçe bir tek baca aşağıdan yukarı kadar çıkıyor, her daireden belli bir yükseklikte daire bacası bu ana bacaya bağlanıyor. Bazı daireler herhangi bir nedenle, çoğunlukla da kendi dairelerinde alan kazanmak için baca boşluğunu delip buraya dolap, raf falan konduruyorlar. Elbette bu da bacanın tıkanmasına neden oluyor. Bunu korkunç bir hata yapıp kolon kırarak yapanlar da var. İşte sizin olayınızda böyle bir durum varsa eski hale getirme masrafı artık ortak gider değildir, o kat malikinin karşılaması gereken giderdir.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön