26 / 04 / 2024

Binalara Enerji Kimlik Belgesi yasallaştı!

Binalara Enerji Kimlik Belgesi yasallaştı!

Bina Enerji Performans Yönetmeliği önceki gün yürürlüğe girdi



Ancak, Bayındırlık Bakanlığı, enerji verimliliği konusunda binaları sınıflandıracak belgenin verilmesi için gerekli hesaplama yazılımını yetiştiremedi.

5 Aralık 2008'de yayımlanan Bina Enerji Performans Yönetmeliği, dün yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, yeni yapılacak her binada enerji kimlik belgesi ve ısı yalıtımı zorunlu oluyor. Enerji Kimlik Belgesi, her binanın enerji kullanımını sınıflandıracak bir uygulama. Yani, binaların yıllık enerji tüketimi belgelenecek. Ancak, belgenin verilebilmesi için gerekli hesaplamayı yapmaya yarayacak yazılım, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihe yetişmedi.

  Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (ÎZODER) Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, Bayındırlık ve iskân Bakanlığı'nın yazılımı henüz hazırlayamadığmı belirterek, 'Yasa kadük çıkmış oldu. Uygulamanın başlaması için en az 1 yıl daha gerekecek; yazılım hazirandan önce bitmez" dedi. Bu durumun uygulamada soruna neden olabileceğini aktaran Şen, mevcut binaların da 2017'ye kadar bu belgeyi alması  gerektiğini kaydetti.

YÜZDE 50 TASARRUF

 Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Şen, şunları söyledi: "Enerjinin 3'te l'i binalarda harcanıyor ve bunun da yarısı israf ediliyor. 10 milyar TL fatura çıkıyor. Yeni yaptırımlarla yüzde 50'ye varan tasarruf sağlanacak."

 Enerji Kimlik Belgesi'nin binaları elektronik aletler gibi A'dan F'ye kadar verimlilik konusunda sınıflandıracağını kaydeden Şen, "Örneğin, F sınıfı bir bina çok enerji tüketiyor demektir. Ona göre değeri düşecek" dedi.

ENERJİ PERFORMANS YÖNETMELİĞİ NELERİ DEĞİŞTİRECEK?
 
1- Bin metrekareden büyük binalarda merkezi ısınma sistemi olacak.

2- Merkezi sistemde daire başına düşen ödeme miktarının belirlenmesi için her dairede ısı pay ölçeri bulunacak.

3- Kazan sistemlerinin güçlü olması için eski yöntemlerle değil, yeni otomatik sistemlerle kurulacak.

4- 100 metrekareden büyük her binaya yalıtım yapılacak.

5- AVM, spor merkezi gibi ticari yapılar ve hizmet binaları 2 bin metrekareden büyükse, soğutma klimalarla değil, merkezi sistemle yapılacak.

6- Bin metrekareden büyük ticari yapılarda ve yurt, hastane, otel kullanımlı binalarda sıcak su kullanımı merkezi olarak sağlanacak. Ayrıca mutlaka yenilenebilir bir enerji kaynağıyla (güneş, rüzgâr, vb.) desteklenecek.

Kurallara uymayan kaçak olacak

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü de, yürütmelikle gelen diğer zorunluluklara dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: "Isıtma, soğutma, yalıtım gibi konularda zorunluluklar getirildi. İnşa edilen yeni binalar bu zorunluluklara uymazsa, iskân alamayacaklar ve kaçak kabul edilecekler."
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk


Geri Dön