19 / 04 / 2024

Binalarda merkezi sistem geri geliyor!

Binalarda merkezi sistem geri geliyor!

Ali Eren, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin Türkiye'nin çehresini ve yaşam standartlarımızı değiştirecek yeni uygulamalar getirdiğini söyledi.



Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB) Başkanı Ali Eren, T.C. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın hazırladığı `Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nin Türkiye'nin çehresini ve yaşam standartlarımızı değiştirecek yeni uygulamalar getirdiğini söyledi. Ali Eren, yönetmeliğin toplam 1000 metrekare üzerindeki binalarda kombi kullanılmasını yasakladığını, bu binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanılmasının zorunlu hale getirdiğini belirtti.

Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB) Başkanı Ali Eren, Ceylan İntercontinental Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, T.C. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın hazırladığı ve 2009 yılı başında yürürlüğe giren `Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği' (BEP) hakkında önemli açıklamalar yaptı. BEP Yönetmeliği'nin 2007 yılında yürürlüğe giren Enerji Kanunu'nun uygulama yönetmeliği olduğunu hatırlatan Ali Eren, sessiz sedasız kabul edilen bu yönetmeliğin hayatımızı büyük ölçüde değiştireceğini savundu.

Yönetmelik herkesin yaşam tarzını değiştirecek

Ali Eren yaptığı açıklamada 30 maddenin bulunduğu yönetmeliğin en önemli maddesinin 1000 metrekare ve üzerindeki binalarda kombi yerine merkezi ısıtma sistemini zorunlu hale getiren 13'üncü maddesi olduğunu söyledi. Ali Eren şöyle konuştu:

"Binalarda enerji verimliliğini arttıracak bu madde yönetmeliğin devrim niteliği taşıyan maddesidir. Bu yönetmeliğin uygulanmasıyla Türkiye'nin çehresi ve hayatımız tamamen olumlu yönde değişecek. Isınma sistemlerinin seçimi konusunda yapacağımız değişiklik, binaların mimari yapısından, yaşam tarzımıza, ülke ekonomisine yapacağımız katkıdan can güvenliğimize, hatta çevreye kadar pek çok alanı kapsamaktadır. En önemlisi ise son dönemde doğalgaz faturalarından şikâyet edenleri ilgilendiriyor. Merkezi sistem, faturalarda yüzde 30 oranında azalma vaat ediyor."

Merkezi sistemde bireysel fatura imkânı

Merkezi sistem kullanan binalarda dairelerin ısındıkları kadar ödemeye imkan tanıyan sistemlerin geliştirildiğinin altını çizen Ali Eren, pay-ölçer aleti ile daireye giren sıcak su miktarını ölçerek veya radyatörlerin üzerinden ortaya çıkan ısıyı ölçerek doğalgaz giderinin daire başına düşeni kadar ödenmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Ülke ekonomisine 4 milyar dolar katkı

Ali Eren basın toplantısında kombi yerine merkezi ısıtma sistemi kullanmanın ekonomik faydaları hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Merkezi sistemin kombilere oranla yüzde 30 daha tasarruflu olduğunu açıklayan Eren, doğalgaz faturalarının düşeceğini, daha az doğalgaz tüketeceğimiz için yurtdışından satın alınan doğalgaza Türkiye'nin 4 milyar dolar fazladan ödemesinin önüne geçileceğini söyledi. Bu anlamda Türkiye'nin yurtdışından satın aldığı doğalgaza bağımlılığın ise aynı oranda azalacağına dikkat çeken Ali Eren, merkezi sistemlerin uzun süreli olası doğalgaz kesintilerinin ve fiyat artışlarının olduğu dönemlerde küçük bir müdahale ile sıvı ya da katı yakıt kullanmaya imkân sağladığını bildirdi.

Doğalgazdan kaynaklanan can kayıpları sona erecek

Türkiye'de 7 milyon 200 bin doğalgaz abonesi olduğunu sözlerine ekleyen Eren, evlerde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmelerinin en önemli nedenlerinden biri olan kombinin yaşam alanının dışına çıkarılmasıyla can kaybının önüne geçileceğini savundu. Eren konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de son yıllarda yaşanan doğalgazdan kaynaklanan karbon monoksit zehirlenmelerinin en önemli nedeni evlerde kullanılan kombilerin olduğu bilinmektedir. Bir evin içinde belli bir yeri olmayan kombilerin mutfakta, banyoda hatta bazen evlerin salonlarına konduğunu görüyoruz. Yaşam alanımızın içine giren bu kombilerin ve tahliye sistemlerinin yeterince iyi çalışmaması nedeniyle hepimizi üzen can kayıpları meydana gelmektedir. Doğalgazı evin dışında tuttuğumuz takdirde bu can kayıplarını önlemek mümkündür. Binanın belirli bir bölümünde yer alan merkezi sistem ölümleri engellemek için en uygun çözümdür."

KBSB Derneği'nden yetkili kurumlara çağrı
KBSB Derneği Başkanı Ali Eren, BEP yönetmeliğinin doğru bir şekilde uygulanmasının hayati önem taşıdığını belirterek, İçişleri Bakanlığı, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) ve belediye yöneticilerinin denetleme ve uygulama görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini kaydetti. Eren, "Yönetmeliğin gereği olarak EPDK'nın gaz dağıtım şirketlerinin şartnamesinde yer alması amacıyla 1000 metrekare ve üzerindeki binalarda merkezi sistem kurulu olmaması halinde gaz açmaması konusunda yazı yazması gerektiğine inanıyoruz. Aynı şekilde belediyeler merkezi sistem için yer ayrılmayan projelerde inşaat ruhsatı vermemesi konusunda İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili talimatının belediyelere iletilmesi gerekiyor" dedi.
Dönüşüm için hukuki altyapı mevcut

KBSB Derneği Başkanı Ali Eren Türkiye'de yaklaşık 5 milyon 300 bin adet kombinin mevcut olduğunu, merkezi sistem kullanan binaların doğalgazın ülkemize geldiği ilk dönemde kombiye döndüğünü belirtti. Eren, bu binaların tekrar merkezi sisteme dönmesi için gerekli olan fiziki altyapı binalarda mevcut olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bugün hali hazırda kombi kullanan binaların merkezi sisteme dönüşümü için Bayındırlık Bakanlığı Enerji Komisyonu'nun bir çalışma yaparak konunun BEP Yönetmeliği'ne eklenmesini sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu dönüşüm için Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42'inci maddesi gerekli düzenlemeleri ve uygulamaları tarif etmektedir. Binada oturanların yüzde 51'i bireysel sistemden merkezi sisteme geçmek istediğinde o binada dönüşüm gerçekleştirmek mümkün. Örnek olarak 10 daireli bir apartmanda 6 daire merkezi sisteme geçmek istemesi yeterli. Diğer daireler bu karara onay vermek zorunda. Dolayısıyla bireysel ısıtma sisteminden merkezi sisteme geçilmesi için gerekli olan hem fiziki altyapı hem de hukuki altyapı mevcut durumdadır."


Geri Dön