19 / 04 / 2024

"Binaların prestijini peyzaj belirliyor"


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Doygun peyzajın, bir binanın prestijini ve imajını belirleyen en önemli unsur olduğuna dikkat çekti.



Hızlı betonlaşmanın küresel ısınmaya yol açan önemli nedenlerden biri olduğunu söyleyen Hakan Doygun, "Rastgele yapılan çevre düzenlemeleri bahçelerimizi, kentlerimizi bizler için yaşanmaz yerler haline getiriyor ve bir o kadar da binamızın imajını zedeliyor" diye konuştu.

Doygun, yaptığı açıklamada, kentler oluşturulurken beton, kilit taşı, parke gibi sert yüzeylerle kaplı alanlar ile bitkilendirilecek alanlar arasındaki kritik dengenin kurulmasına önem verilmesi gerektiğini belirtti. Günümüzde kırdan kente göç ve nüfus artışı nedeniyle kentlerin hızla büyüdüğünü ve yapılaşmanın hızlı bir biçimde sürdüğünü kaydeden Doygun, şöyle konuştu: "Kentlerimizdeki en büyük yanlışımız beton, kilit taşı, parke gibi sert yüzeylerle kaplı alanlar ile bitkilendirilmiş alanlar arasındaki kritik dengeyi gözetmemek. Hızlı kentleşmek hızla betonlaşma demek değildir. Bilinmeli ki betonla kapladığımız her santimetrekare kent içinde beton yüzeylerin yaydığı ısıyı biraz daha artırıyor. Beton yüzeylerden yayılan ısı nedeniyle kentlerimiz yazın yaşanılmaz hale getiriyor.

Bilimsel çalışmalar da göstermiştir ki kentlerin hızla büyümesi, böylece ortaya çıkan hızlı betonlaşma küresel ısınmanın önemli nedenleri arasında yerini alıyor. Bu noktada kentlerimizdeki yeşil alanların sağlığımız için hayati değerde olduğunu göz önünde bulundurmalıyız." Doygun, bir bina yapılırken mimari proje kadar binanın peyzaj projesinin de önemli olduğunu vurgulayarak, peyzaj projesinin de mutlaka peyzaj mimar tarafından uygulanması gerektiğine dikkati çekti.

Geri Dön