25 / 04 / 2024

Binlerce üniversite öğrencisi ev arayışına başladı!

Binlerce üniversite öğrencisi ev arayışına başladı!

Üniversite sonuçlarının açıklanmasından sonra binlerce öğrenci ev arayışına başladı. Okula, toplu taşımaya yakın ve aynı zamanda öğrenci bütçesine uygun ev arayan üniversiteliler ve aileleri emlak ofislerinin yolunu tutmaya başladı.



Üniversite sonuçlarının açıklanmasından sonra binlerce öğrenci ev arayışına başladı. Okula, toplu taşımaya yakın ve aynı zamanda öğrenci bütçesine uygun ev arayan üniversiteliler ve aileleri emlak ofislerinin yolunu tutmaya başladı. Eylül başında kayıt işlemlerini yaptıran öğrenciler Eylül'ün 2. ve 3. haftalarında yeni evlerinde yaşama başlayacak. Üniversitelilerin ev kirası olarak ayıracakları bütçe ortalama 100 metrekare bir daire baz alındığında 350 lira ile 2 bin 750 lira arasında değişiyor. En fazla kirayı İstanbul ve Ankara’da eğitim görecek öğrenciler ödeyecek. Karadeniz ve Doğu illerinde ise azalan kira bedelleri 350 liraya kadar gerileyecek.


Üniversitelere yakın evler öğrenciler tarafından olduğu kadar yatırıcılar tarafından da tercih ediliyor. Eve yatırım yapmak isteyenler kolay kiraya verilmesi ve kendini daha çabuk amorti etmesi nedeniyle bu daireleri seçiyor. Kiralık konut piyasasındaki fiyat artışını incelediğimizde ise fiyatlar sonbir yılda İstanbul’da yüzde 18 - 40, Antalya yüzde 10 , İzmir’de 8 - 13,  Ankara  yüzde 6 - 10, Gaziantep yüzde 26,  Adana’da yüzde 15, Hatay’da yüzde 13, Mersin’de  yüzde 16, Kahramanmaraş’da  yüzde 11, Trabzon’da  yüzde 8-11, Eskişehir’de yüzde 10, Konya’da yüzde 5-10 Bursa’da yüzde 9-40 ve Denizli 28 - 33 oranın da arttı. 


EN PAHALISI İSTANBUL’DA


TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin Hürriyet’e özel hazırladığı rapora göre, İstanbul’daki konut kira fiyatlarındaki artış yıllık ortalama yüzde 10 olsa da bazı bölgelerde bu oran yüzde 30- 40’lara kadar çıktı.  TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kira rakamlarındanki yükselişte en büyük etkenin yeni gelen öğrencilerin kiralama talepleri ve son yıllarda inşaat sektörünün gelişme konusu haline gelen kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu söyledi. 


Konut kiralama piyasasında talebinin dengesiz bir şekilde dönemlik olarak arttığını ve arzında bu yükselişe yavaş kaldığı belirten Maya, “Avrupa yakasında özellikle üniversitelerin yoğun olarak bulunduğu Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer ilçeleri ile Bakırköy ilçesininde kira fiyatlarında yüzde10 ila 20 oranında artışların olduğu görülüyor. Fiyatların artması, ev talebinin şehir merkezinde yüksek kalmasından dolayı öğrenciler tarafından toplu taşıma imkanlarının bulunduğu şehir merkezi dışında kalan ilçelerinde talep gördüğü bilinmektedir. Örneğin Metrobüs hattı aksında bulunan Cevizlibağ-Bakırköy-Avcılar ilçeleri üniversite öğrencileri tarafından fiyatların düşük olması nedeni ile tercih ediyor. Anadolu yakasında Sabancı ve Okan üniversitelerinin bulunduğu Pendik-Tuzla  aksında,  Kurtköy bölgesindeki 1+1 veya 2+1 konutların üniversite öğrencileri tarafından tercih ediliyor” dedi. 


2012 yılı başından başlayarak 2013 ve 2014 yılına ait bazı ilçelerdeki 100 metrekare alana sahip aynı apartman dairesinin ortalama kira değerlerine bakacak olursak 3 yılda gerçekleşen en yüksek artışın Beşiktaş, Kadıköy ve Kartal’da yaşandığı görüldü.


DOĞU’NUN LİDERİGAZİANTEP OLDU


Gaziantep konut kira fiyatlarınındaki artışla güneydoğu ve doğu bölgelerindeki illerde ilk sırayı aldı. Markalı konut üreticilerinin son yıllarda ilgisini çeken ilde Şahinbey, Şehitkamil bölgeleri öne çıkarken 1+1 ve 2+1 dairelerde kira fiyatı 950 lirayı buldu. Adana’da ortalama fiyatı 750 lirayken, Mersin’de öğrencilere yönelik apatlarda fiyatlar 700 lirayı buldu. Hatay’da ise içinde sinema salonundan, bowling oynama alanına kadar geniş sosyal alanların yer aldığı 1+1 ve 2+1 daireler için 725 lira kira bedeli isteniyor.  Türkiye genelide en uygun fiyatlı evlerin olduğu illerden biri olan Kahramanmaraş’ta ise kiralık ev fiyatı 500 TL.


Hürriyet


Geri Dön