25 / 04 / 2024

BİOİAŞ ve Suria Holding Halep'e otogar ve AVM yapıyor

BİOİAŞ ve Suria Holding Halep'e otogar ve AVM yapıyor

Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri, Suria Holding'in teklifiyle Halep'te 60 milyon dolara mal olacak otogar, alışveriş merkezi ve otel yapımı için imza attı



Büyük İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. (BİOİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yalamanoğlu, 6 ay önce kendilerine teklif geldiğini belirterek, "Suria Holding'le yüzde 50-50 ortak olduk. Yapımın ardından da otogarın işletmeciliğini 35 yıl süreyle üstleneceğiz" dedi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hareketlendirilmesi çalışmalarından sonra ilk yatırımın kendilerinden geldiğini dile getiren Yalamanoğlu, "Halep'te, 300 bin metrekarelik bir alanda yapılacak olan otogarın içinde alışveriş merkezi ve otel bulunacak. Aleppo Gate Projesi'nin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçiriyoruz. Böylece biz de yurtdışındaki ilk projeimizi gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

40 yıllık deneyim

Otogar yapımı ve işletimi konusunda 40 yıllık deneyimleri olduğunu dile getiren Ahmet Yalamanoğlu, şunları söyledi: "İstanbul Bayrampaşa Otogarı, Samsun, Havza ve Çarşamba Otogarı'nı işletiyoruz. Çanakkale Otogarı'nın ihalesini aldık. Yılda milyonlarca yolcuya hizmet veriyoruz. Halep Otogarı'na yılda bir milyon insan gelip gidiyor. Sözleşmeyi imzaladık. Haziran ayında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla temel atma töreni düzenleyeceğiz."

Bir yıl içinde bitecek

Yalamanoğlu, 60 milyon dolarlık projede kendi paylarının 30 milyon dolar olacağına da işaret ederek, şöyle konuştu: "Şirketin yüzde 50'sini satın almış durumdayız. Türkiye ile Suriye arasında vize kalktıktan sonra, ticari anlaşmalar ve yatırımlar söz konusu oldu. Ama bunlar hep sözde kaldı. İlk somut yatırımı biz yapıyoruz. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da projeyi gerçekleştirmemiz konusunda bize destekte bulundu."

Yüzde 20'lik ciro artışı hedefliyor

AHMET Yalamanoğlu, 2009 yılı cirolarının 99.4 milyon TL, net kârlarının da 12.3 milyon TL olduğu bilgisini vererek, şunları söyledi: "Her yıl ciromuzu yüzde 20 atırmayı hedefliyoruz. Krizden çok fazla etkilenmedik. Geçen yıl vergi rekortmenleri arasında ilk üç arasında yer aldık. Kurumlar Vergisi'nde geçen yıl 20 milyon TL matrah ve 4 milyon TL tahakkuk edilen vergiyle Türkiye genelinde ulaştırma sektöründe ilk dörde girdik."
Hanife Baş/Hürriyet


Geri Dön