18 / 04 / 2024

Bir Hayalim Var!

Bir Hayalim Var!

Herkese merhaba,Uzun zamandır ben de fırsat buldukça gayrimenkule yönelik olarak pazarlama konusundaki görüşlerimi paylaşmak istiyordum, sağolsun Tebernüş Bey benim de sesimi duydu ve bu köşeyi açtı bana!:)



Bu yazım gayrimenkul profesyonellerine ama çok yakında küçük yatırımcılara yönelik bir yazıyı da hazırlıyor olacağım...

Aslında pazarlama, projenin yapılacağı arsanın ilk görüldüğü anda ortaya çıkan düşüncedir. Eğer arsa ilk gezildiğinde firma sahibi veya yöneticisi ortaya çıkacak yaşamı œhayal edebilme becerisi gösterebilirse, ortaya kimliği ve bir hikayesi olan yaşam noktası çıkabilir. Geriye mimari projede ve satış/pazarlama süreçlerindeki uygulama başarıları kalır, ki Ağaoğlu başarısı da tam olarak burada ortaya çıkar.
Bunun yanında, eğer arsa sadece kullanılabilecek maksimum inşaat alanı, maksimum satılabilir alan ve oluşturulabilecek maksimum kar üzerinden hesaplanır ve mimari proje buna göre ortaya çıkarılırsa, hayal kurmakla projenin istenen performansla satılması genel olarak mümkün olamamaktadır. Bunu söylerken, tabiiki önceden yapılacak fizibilitelerde istenen ölçekte kar göstermeyen projelerin yapılmasına da karşı olduğumu veya emsalin verdiği iznin mimari proje elverdiği ölçüde kullanılması gereğini düşündüğümü de belirtmeliyim. Zaten İstanbul"da, arsa maliyetinden dolayı, emsalin maksimum seviyede kullanılmadığı projelerin yapılacak projeksiyonlarda fizibl çıkma ihtimali de pek mümkün görünmemektedir. Ancak bu da, hayal edebilmeye ve bu hayale uygun proje geliştirmeye engel değildir.
Arsa üzerinden nitelikli yaşamlar hayal edebilmek ile çizilmiş projelere hayal kurmak arasındaki bir diğer fark da uygulamada ortaya çıkmaktadır. Herşeyden önce pazarlama, sadece gazetelere verilen ilanlar veya son dönemdeki moda haliyle İstanbul"un en lüks mekanlarında yapılan şatafatlı basın toplantıları veya lansmanlardan ibaret değildir. Doğru bir stratejiyle oluşturulacak pazarlama kampanyaları; basınla ilişkilerden reklama, özel organizasyonlardan interaktif pazarlama ve kurumsal pazarlama faaliyetlerine kadar çok farklı aktivitelerden oluşur. Ancak bu aktiviteleri uygularken de potansiyel müşteriye dokunacak faaliyetlerin planlanması gerekmektedir.      
Ağaoğlu"nun œherkesin havuzlu bir sitede yaşamaya hakkı var diyerek ortaya çıktığı ve başarılı bir uygulama süreci olan projesi aslında œhayal edebilmeye en güzel örnektir. Bunun yanında, sahiplerine güzel/kaliteli yaşamlar sunan, bir kimliği olan başka projeler de bulunmaktadır. Ancak, 10 emsalle yapılan projeleri œyeşil diye sunanlar, güzelim mimari projeleri kocaman bir apartman gibi gösterenler veya müşteriye yönelik herhangi bir teklife yer vermeden “ neden yayınlandığı belli olmayan reklamlar mı pazarlama harikası, bilemedim. Üstelik bu reklamların her birisi gazetesine göre 10 “ 50 bin TL arasında bedel ödenerek yayınlatılmış.
Bu yazımı bitirmeden önce sizinle, bir yaşam projesinin nasıl ortaya çıkması gerektiğini anlatan   video paylaşmak istiyorum.
Herkese keyifli bir yaşam diliyorum.
Vedat Arslan
[email protected]


Geri Dön