25 / 04 / 2024

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

Kamu bankalarının faiz kararı indirimi sonrasında konut sektöründe hareketlilik bekleniyor. Konut satışlarının artacağını düşünen temsilciler birinci el konutlar için kampanya yapılmasını talep ediyor.



Kamu bankaları bugünden itibaren konut kredisi faiz oranlarında indirim yapacak. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut kredisi faiz oranlarında 1 milyon lira altı tutarlarda yüzde 1.29, 1 milyon lira üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1.34 faiz oranlarını uygulayacak. Konut kredisi faizlerindeki aşağı yönlü her hareketin sektöre olumlu etki yapması tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, kamu bankalarının sağladığı yeni oranlar ile 2 milyon liranın altındaki tüm konutlarda hareket bekliyor.

Daha önce kamu bankalarında yüzde 1.37 oranından başlayan konut kredisi faiz oranlarında genel ortalama ise yüzde 1.43’ün üstündeydi.Özel bankalarda bu oran yüzde 1.45’in üzerinde yer alıyor.

‘Firmalar da destekler’

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, bu oranları şu anki piyasa açısından ‘iyi’ olarak yorumlarken şunları söyledi:

“Konutta zaten maliyet baskısıyla fiyatlarda ufak artışlar sürüyor. Girdi maliyetleri dolar bazında ikiye katlandı. Yani konut alımı için çok doğru bir zaman. Faiz yükünü azaltmak bu dönemde doğru bir adım; biz firmalar da buna biraz destek verip, biraz daha cazip hale getirip bunu daha geniş bir kitleye yöneltebiliriz. Döviz mevduatı da bir miktar çözülecektir.”

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

2. ele zam uyarısı

Kamu bankaları konuta alımının kolaylaştırılması için Haziran 2020’de de 750 bin liraya kadar kredide birinci el konutta yüzde 0.64, ikinci el konutta ise yüzde 0.74 faiz sunmuştu. Kampanya ile aylık oranda en yüksek satışlara ulaşılmıştı. Fakat bu dönemde özellikle ikinci elde fiyat yükselişleri dikkat çekmişti. Gayrimenkul danışmanları yeni dönemde de ikinci el konutta yüzde 10 artış olabileceği uyarısında bulunuyor. 

Birinci el konutlar için kampanya talebi!

Sıfır konut atağı

Ocak-eylül dönemi ipotekli konut satışları önceki seneye göre yüzde 64.3 azalmıştı. Kamu bankalarının bu adımının piyasaya olumlu yansıyacağını ifade eden İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ilk etapta ikinci el konutta alım dalgası beklediklerini söyledi. Durbakayım, “Birinci el konuta yansıması için kampanya gerekli. Oran yüzde 0.99’a kadar çekilebilir. Özel bankalardan da destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Faiz indirimi sonrasında konut piyasası hareketlenecek!

Konut kredisi faizlerindeki indirim ev fiyatlarını etkiler mi?

Faizlerdeki indirim konut satışlarına yansıyacak!


Geri Dön