19 / 04 / 2024

Birlikten 'Başkent' doğar!

Birlikten 'Başkent' doğar!

2010 Avrupa Kültür Başkenti paketinde hedefler büyük. Oysa kulislerde, vaat edilen her projenin 2010'a yetişmesinin zor olacağı inancı hâkim.



Nuri Çolakoğlu ise, 'Ancak birlikte bu işin üstesinden geliriz' diyor..

İstanbul tarihi bir fırsatın eşiğinde. 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesiyle, koskoca kentin tarihi ve çok kültürlülüğüne yakışır şekilde 'kültür'le dönüştürülmesi hedefleniyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu da, önceki gün Swissotel'de düzenlenen tanıtım toplantısında "Şimdi bizlere düşen, bu fırsatı değerlendirip, yeni bir başlangıç yaparak, bu görkemli kenti, silkinip kendine getirecek çalışmaları başlatmaktı. Daha da önemlisi, tarih boyunca farklı dinlerden, milliyetlerden, kültürlerden insanların bağrında barış ve huzur içinde yaşayabilmesini sağlayan, kendine özgü bir birlikte yaşama kültürü geliştiren İstanbul'un bu özelliğini kendi iç dengelerini ve barışını arayan uluslararası topluma bir örnek olarak sunmak," diyerek bu duruma vurgu yaptı. Ajans yönetmen ve direktörleri daha önce SABAH'ın duyurduğu projeleri tek tek anlattı ve katılımcıları 2010 sürecine destek olmaya çağırdı. Projede 805 milyon YTL'lik 2010 Avrupa Başkenti Projesi bütçesinin yüzde 70'i kentsel dönüşüm ve onarım için harcanacak yüzde 10'u ise kültür sanat projelerine ayrılacak. Nuri Çolakoğlu, 2010 yılının İstanbul'u için, pek çok farklı alanda çalışmanın yürütüldüğünü belirterek, böylesine kapsamlı bir projenin ancak sivil toplum kuruluşları, yerel yönetim, merkezi hükümet, özel sektör kuruluşları ve kültür sanat dünyasının ortak çabasıyla başarıya ulaşabileceğini belirterek, 'Ancak hep birlikte bu işin üstesinden geliriz' mesajını verdi.

PROJELER YETİŞİR Mİ KAYGISI
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Eyüp Özgüç'ün de hazır bulunduğu geniş katılımlı toplantının soru cevap bölümünde ise çeşitli kaygılar dile getirildi. En önemli kaygı ise tanıtılan projelerin 2010'a yetişip yetişmeyeceğiydi. Anlatılan projelerin 2010'a yetişeceğini söyleyen Nuri Çolakoğlu, Batı'daki benzer durumlarda uygulanan planlı ve programlı çalışmanın Türkiye'de pek mümkün olamadığını belirtti ve "Düşünmemiz, yapmamızdan daha fazla zaman alıyor. Ama her şeyden önce bu fırsatı bir başlangıç olarak görmek gerek" diyerek kaygıları gidermeye çalıştı. Mimar, gazeteci ve yazar Aydın Boysan'ın, alkış da alan "İmar Kepazeliği Komisyonu kurmayı unutmuşsunuz!," diyerek yaptığı espriyle karışık eleştiriye ise, Kentsel Uygulamalar Direktörü Korhan Gümüş de hak verdi ve öncelikli hedeflerinin İstanbul'u kültürle dönüştürmek olduğunu söyledi. Toplantı sonrasında, ismini vermek istemeyen kültür sanat dünyası profesyonelleri ise, tanıtılan projelerin 2010'a yetişmesinin zor olacağı görüşünde birleşti. Sunumda ayrıca, sinema ve edebiyat alanlarındaki projeler ise yetersiz bulundu.

2010 ajansının bütün yönetmenleri 'görücüye çıktı'

2010 ajansının bütün yönetmenleri 'görücüye çıktı' 2006'da İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olacağı belirlendikten sonra yapılan hummalı çalışmalar önceki gün ilk defa resmi olarak, Nihat Doğan'dan, Mustafa Altıoklar'a, Süha Özkan'dan Mehmet Güleryüz'e kadar çeşitlilik gösteren kültür sanat camiasına tanıtıldı. Nuri Çolakoğlu'nun yanında ajansın genel sekreteri Eyüp Özgüç ile Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Dikmen Gürün, Görsel Sanatlar yönetmeni Beral Madra, Müzik ve Opera Yönetmeni Cem Mansur, Müzik Yönetmeni Garo Mafyan, Edebiyat Yönetmeni Ahmet Kot, Geleneksel Sanatlar Yönetmeni Ömer Faruk Şerifoğlu, Kent Kültürü Yönetmeni Gürhan Ertür, Çok Yönlü Projeler Yönetmeni Serhan Ada, Sinema Yönetmen Yardımcısı Ayşen Sever, Kentsel Uygulamalar Direktörü Korhan Gümüş, Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü Suay Aksoy, Dış İlişkiler Direktörü Esra Nilgün Mirze vardı.
Sabah

Geri Dön