25 / 04 / 2024

Bitlis Tatvan'da afet konutlarına 15 yılda bir kişi taşındı!

Bitlis Tatvan'da afet konutlarına 15 yılda bir kişi taşındı!

Bitlis’in Tatvan ilçesinde hak sahipleri tarafından taşınılmayan afet konutları harabeye döndü. Yaşadıkları selde evleri yıkılan köy halkı için başka bir bölgeye yapılan 110 konuta 15 yılda sadece bir kişi taşındı.



Köylü, ’ilçe merkezine uzak ve evler kullanışsız’ diyerek, yine köyüne kendi imkanlarıyla yaptığı evlerde kalmaya başladı. Milyonlarca lira harcanarak yapıldıktan sonra hak sahiplerine teslim edilen konutlar da zaman içinde harabeye döndü.


İlçenin Cumhuriyet Mahallesi civarında yıllar önce boşaltılan köylerdeki aileler için yapılan ve sonrasında boş kaldığı için bir süre geçici olarak Suriyeliler tarafından kullanılmaya başlanan afet konutları, şimdilerde uyuşturucu kullananların mekanı haline geldi. Evlerin mahalledeki okula yakın olması ise öğrenciler ve velileri oldukça tedirgin ediyor.


Kaderine terk edilen evler için ilgili makamlar, ev sahipleriyle defalarca görüşmelerine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi. Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Menahim Dağdagül, sorunun çözülmesini istedi. Boş kalan afet evlerinin her geçen gün daha tehlikeli olduğunu kaydeden Dağdagül, “Konuyla ilgili defalarca ilgili makamlara şikayette bulunduk. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne yazı yazıldı. Onlar da bana vermiş olduğum dilekçeye cevaben oranın hak sahipleri olduğu için müdahale edemediklerini dile getirdiler. Dolayısıyla herhangi bir yol kat edilemedi” dedi.


HAK SAHİPLERİ SAHİP ÇIKMIYOR

Mahalle sakinleri ve veliler, defalarca kendisine yoğun şikayetlerde bulunduğuna dikkat çeken Dağdagül, “Cumhuriyet Mahallesi yeni konutlar mevkiinde 2000’li yıllarda yapılan afet konutları şu an yıkık ve harabe haldedir. Bu afet konutları o dönemlerde boşaltılmış olan köy halkı için yapılmıştı. Maalesef o zamandan şimdiye kadar bu konutlardaki daire sahipleri evlerini teslim almamış ve hepsi atıl duruma gelmiştir. Şu an uyuşturucu kullananların mekanı haline gelen harabe konutlar, suça elverişli hal almış. Başka amaçlarda kullanılan afet konutları mahalle sakinlerini, öğretmen ve velileri tedirgin ederken, öğrenci ve çocuklarda korku oluşturuyor. Suç işleyen şahısların barınağı haline geldi. Atıl durumdaki bu evlerin yıkılmasını talep eden dilekçe ile Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne başvuru yaptık. Ne yazık ki, konutlar dağıtıldığı için hak sahipleriyle irtibata geçmemizi belirten bir cevap yazısıyla karşılaştık. Aradan bir yıl geçmesine rağmen hiçbir önlem alınmadı. Tehlike, suç, kirlilik ve hastalık saçan bu soruna bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.


110 KONUT BOŞA YAPILDI

Bedel veya kira alınmadan köy halkının ikamet etmeleri için yapılan ve hak sahiplerine verilen konutlara kimsenin yerleşmediğini ifade eden mahalle sakinlerinden Abdulmecit Özdemir de, Çatakdeğirmen köyü halkı için yapılan 110 konuta kimsenin gelip yerleşmediğini kaydetti. Kendi konutunda 8 yıldır ikamet ettiğini ifade eden Özdemir, devletin ve hak sahiplerinin ilgisizliğinden dolayı bütün evlerin kullanılamaz hal aldığını, konutların onarılması veya yıktırılıp yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

AFAD’ın hak sahipleri meselesini bir an önce çözmesi gerektiğini belirten Tatvan Kaymakamı Murat Erkan ise “Bu konuda AFAD’ın çalışma yapması gerekiyor. Ya hak sahiplerini bulup teslim etsin ya da yıkılması gerekiyorsa yıksın. Bu konunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Mahalle sakinleri ve vatandaşların mağdur olmaması için bu konuyu sonuna kadar takip edeceğiz” şeklinde konuştu.


Hürriyet 


Geri Dön