19 / 03 / 2024

Bitmiş konut alma döneminde miyiz?

Bitmiş konut alma döneminde miyiz?

Para piyasalarının dalgalanması ile birlikte insanların gayrimenkul iştahları da azalmış durumda. Orta ve alt gelir grubuna yönelik projelerin üretilemeyişi ve lüks projelerde oluşan arz fazlalığı iştahı azaltıyor. Peki, konut sahibi olmak isteyenler ne yapmalı?



Ülkemizde gayrimenkul her zaman en çok tercih edilen yatırım aracı olmuştur. Ancak piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve yüksek mevduat faizlerinin olduğu dönemlerde yatırımcılar nakitte kalmayı tercih ederler. Tıpkı içinde bulunduğumuz dönemde olduğu gibi. Oysa geçtiğimiz yıla kadar markalı konut üreticileri birbiri ardına yeni projelerinin lansmanlarını yapıyorlardı. Para piyasalarının dalgalanması ile birlikte insanların gayrimenkul iştahları da azalmış durumda. Aslında iştahı azaltan faktörlerden biri de ihtiyaç sahibi olan orta ve alt gelir grubuna yönelik projelerin üretilemeyişi ve lüks projelerde oluşan arz fazlalığı. Peki, içinde bulunduğumuz bu kritik dönemde konut sahibi olmak isteyenler ne yapmalı?

Ekonomist'te yer alan habere göre; Anadolu Yakası inşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, içinde bulunduğumuz süreçte konut alıcısına projeden konut alimini tavsiye etmiyor, bitmiş konut almaları konusunda uyarıda bulunuyor. Tavukçuoğlu, "Şu anda her ne kadar dövizin ve banka mevduatlarının yüksek olması nedeniyle gayrimenkul yatırım aracı olmaktan çıkmış gibi görünse de, uzun vadede gayrimenkul her zaman yatırımcısına kazandırır" diyor. İnsanların bu dönemde kazandıkları parayı yakın vadede yeniden gayrimenkulde değerlendireceklerini de iddia ediyor. Markalı konut projelerinin başlattıkları kampanyaların ve 'yap-sat'çıların yaptıkları indirimlerin konut alıcısı için fırsatlar sunduğuna da dikkat çeken Tavukçuoğlu, şunları söylüyor: "Ancak şu aşamada hiçbir konut alıcısına projeden konut alimim tavsiye etmiyoruz. Bitmiş ve çok uygun fiyata satılan birçok konut bulunuyor. Bu konutlardan edinmek daha çok kazandıracaktır. Özellikle metro hattının geçtiği bölgeler, ulaşım kanallarının bulunduğu lokasyonlar her zaman daha çok değer kazandırır. Oturum içinse Kadıköy, Levent, Şişli gibi merkezi lokasyonlar hiçbir zaman konut alıcısına kaybettirmez."
 


Geri Dön