26 / 04 / 2024

Şereflikoçhisar Belediyesi iş adamlarını yatırıma çağırıyor! Arsa bedava!

Şereflikoçhisar Belediyesi iş adamlarını yatırıma çağırıyor! Arsa bedava!

Şereflikoçhisar Belediyesi gayrimenkul piyasasındaki durgunluğu aşmaya çalışıyor. Belediye, bölgeye yatırım yapacak olan iş adamlarına arsayı bedava verecek!



TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş  Ankara  Şubesi Değerleme Uzmanı Bilge Kalyoncu, Şereflikoçhisar bölgesini www.emlakkulisi.com için analiz etti!


Şereflikoçhisar Belediyesi iş adamlarını yatırıma çağırıyor! Arsa bedava!


Şereflikoçhisar'ın Eti'lerden bu yana yerleşim birimi olduğu sanılmaktadır. Selçuklu ve Osmanlılar’dan beri yerleşim yeri olduğu muhakkaktır. Selçuklular döneminde ilçenin kuzeyinde ve güneyinde bulunan kaleler dolayısıyla “iki kale” anlamına gelen Koşhisar ismi verilmiştir. Daha sonra yörede mukim Şerefli aşiretinin ismine izafeten Şereflikoçhisar ismini almıştır.


Şereflikoçhisar, Kültür Bakanlığı’nın höyüklerde yaptığı araştırmalardan anlaşılacağı üzere, M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan 5000 yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Tuz Gölü ve Şereflikoçhisar genel görünüşü ilçe toprakları ülkemizin en eski yerleşim alanlarındandır. Höyükler halindeki ilk yerleşmelerden 

Ankara`nın güney sınırındaki ilçesi İç Anadolu Bölgesi'nde, Tuz Gölü'nün kuzeydoğusunda bulunur. Ankara ilinin en uzak ilçelerinden olan Şereflikoçhisar, Tuz Gölü ile Hirfanlı Barajı arasında kalmaktadır. Kuzeyinde Bala; doğusunda kendisinden koparılarak ilçe yapılan Evren, Sarıyahşi ve Ağaçören; batısında Tuz Gölü ve Kulu ilçeleri ile çevrilidir.


Şereflikoçhisar Belediyesi iş adamlarını yatırıma çağırıyor! Arsa bedava!


1891 yılında ilçe olan Şereflikoçhisar Konya iline bağlanmış, 1933 yılında ise Ankara iline bağlanmıştır.


Şereflikoçhisar ilçesi Ankara’ya 150 km. uzaklıkta ve güneyden en son ilçedir. İlçe; Konya, Kırşehir ve Aksaray illeriyle komşudur. Yüzölçümü 2.034,00 km²’dir. Güneyden ova, kuzeyden dalgalı arazi yapısına sahip ilçenin denizden yüksekliği 975 m.’dir. Çıplak ve kıraç arazisinde hakim iklim tipi; karasal iklimdir. Tuz Gölü ve Hirfanlı Baraj Gölü’nün arasında yer alan ilçede önemli akarsu yoktur. Sadece akarsu olarak Peçenek Çayı söylenebilir.


2007 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre ilçenin toplam nüfusu 35.353’dir. Köy ve kasabaların toplam nüfusu 7.751 ve ilçe merkezinin nüfusu da 27.602’dir. İlçe nüfusunun %77,7’si ilçe merkezinde, %22,3’ü de kırsal alanda yaşamaktadır. Ancak ilçede göç sayısı git gide artmakta olup, ilçenin nufusu 29.195 olmuştur.


İlçenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Buğday, arpa, baklagiller, üzüm, elma, ayçiçeği ve armut yetiştirilmektedir. Hayvancılık da önemli bir gelir kaynağıdır. Merinos ve Ankara Keçisi yetiştirilmektedir. Yöre toprak altı kaynakları yönünden oldukça zengin sayılır. Burada jips, linyit ve tuğla-kiremit hammeddesini içeren cevher yatakları vardır. Tuz Gölü’nün batı ve doğu kıyılarında ise tuz üretimi yapılmaktadır. Türkiye’nin ikinci büyük tabi gölü olan Tuz Gölü, Şereflikoçhisar ilçesini batıdan ve güneyden çevirir. Havzasına düşen yağışın azlığı, buharlaşmanın şiddetli oluşu ve gölün derinliğinin az olması sebebiyle yazın suları buharlaşarak yerinde kalın bir tuz tabakası kalan gölde mutfak tuzu karakterinde tuz elde edilir. Yıllık tuz üretimi bakımından ülkemizin en önemli kaynağı olan Tuz Gölü, Türkiye tuz üretiminin %60'ını gerçekleştirir. Üretilen tuzun bir bölümü Şereflikoçhisar'daki fabrikalarda işlenerek, bir bölümü de işlenmeden Türkiye'nin dört bir yanına gönderilir. Şu anda ilçede 35 tane ham tuz imalathanesi mevcuttur.


Şereflikoçhisar ilçesi gayrimenkul piyasası olarak durgunluk yaşamaktadır. Son zamanlarda TOKİ’nin yapmış olduğu toplu konutlar mevcuttur. İlçede genellikle tarımsal amaçlı besihanlerin bulunduğu alan yoğunlukludur. Bu durgunluktan ötürü Şereflikoçhisar Belediyesi bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışmada gurbetçilere ve iş adamlarına seslenilmektedir. İlçeye yatırım yapmaları durumunda arsayı bedava verip, gerekli olan tüm bürokratik işlemleri kendilerinin takip edeceklerini bildirmektedirler. Bu cazip teklifle bölgenin gayrimenkul sektöründe canlandırılacağı düşünülmektedir. Ayrıca ilçede meydana gelen nufusün azalması üzerine, bölgede 2012 yılında faaliyete geçmesi üzerine yeni projeler tasarlanmıştır. Bu projeler;


-          Tuz üretimi artırılacağı ve tuz ile ilgili olarak tüm üretimler sektörsel bazda yapılamaya teşvik edileceği,


-          Tuz Gölü merkezde olmak üzere, Tuz Gölü'nün etrafına, dünyada önemli bir kavrama sahip olan koruyarak kullanma yöntemi ile otel, hamam, kafeterya, hediyelik eşya mağazaları, tuz müzesi, çamur banyosu, güneşin batışını izlemek için kuleler, martı ve flamingoları gözetlemek için bir gözetleme kulesi yapılacağı,


-          Tuzun üretimi hakkında bilgi vermek amaçlı bir tuz üretme bölgesi kurulacağı,


-          Tuz Gölü'ne girişin rahatlığı için ahşaptan bir köprü yapılmasıdır.


Ayrıca bölgede yeni üretim alanları yaparak 500 kişinin istihdamı planlanmaktadır. Hirfanlı Barajı'nın turizme kazandırmak amaçlı bir proje düşünülmektedir. Ayrıca bölgede hayvancılıkla ilgilide çalışmaların olduğu  bilinmektedir.


Son zamanlarda ise gündeme oturan diğer bir yatırım Almanyalı Entegro Photolvoltaik-Sistem adlı firmanın Şereflikoçhisar’da güneşten enerji üretme kararı almasıdır. Güneş enerjisinden elektrik üreten Entegro Photolvoltaik-Sistem adlı firmanın yetkilisi Dieter Röttger bölgeyi seçmesinde ki etkenin  Türkiye´de metrekareye düşen güneş enerjisi miktarının Almanya´daki güneş enerjisinin iki katı olduğunu belirtmiştir. Güneş enerjisinden elde edilecek olan elektriği Türk ekonomisine kazandırmak için bir analiz yapacaklarını ve buna göre karar vereceklerini söyleyen Dieter Röttger, ilçeye kuracakları tesisin en az 20 milyon EURO civarında bir yatırım gerektirdiğini ifade etmektedir. İşletmenin istihdam konusunda da ilçeye önemli bir getiri sağlayacağına dikkat çeken Röttger, "Trafo, arsa, bina ve yer gibi problemleri aştıktan sonra kararımızı vereceğiz. Burada birçok insana istihdam sağlayacağız.” şeklinde dile getirmiştir.


Yukarıda bahsedilen projelerin gerçekleşmesi sonusunda Şereflikoçhisar’ın gayrimenkul anlamında hareketli bir dönem yaşacağını söyleyebiliriz. Ayrıca bölgede yaşanan nufus azalışının belediyenin başlatmış olduğu cazip tekliflerle artışa geçeceğini, Şereflikoçhisar Belediye Başkanı sayın Hakverdi Altuğ’un belirtmiş olduğu gibi  “Şereflikoçhisar’ın göç veren değil göç alan ilçe” olacaktır.


*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.


Geri Dön