19 / 04 / 2024

Borçlar siliniyor! Torba yasada neler var? Elektrik faturası, doğal gaz faturası, KYK, icra borcu, yoksul, engelli…

Borçlar siliniyor! Torba yasada neler var? Elektrik faturası, doğal gaz faturası, KYK, icra borcu, yoksul, engelli…

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni torba yasa teklifi son zamanların en önemli gündem maddesi. Elektrik ve doğal gaz faturaları, KYK ve icra borçları için umutlandıran haber geldi. Borçlar silinecek mi? İşte detaylar…



Hükümetin 1 Ekim’de açılışı yapılan Meclis’e sunmaya hazırlandığı torba yasada, yoksul, engelli ve muhtaç kişilere yönelik olarak birçok yeni düzenleme mevcut. Pakette geliri asgari ücretin üçte ikisi oranından az olan kişilere koruma desteği olması da yer alıyor.

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun derlemiş olduğu haberine göre; AK Parti hükümetinin hazırladığı 40 maddelik ekonomi paketine eklenmesi düşünülen düzenleme ile toplum tabanında “yoksulluk” ile “yoksunluk” arasında bir koruma bandı geliştirilecek.

Bu duruma göre de asgari ücretin üçte biri oranı ile üçte ikisi oranı arasında geliri olan kişilerin gelirinin, asgari ücretin üçte birinin altına düşmemesi amacı ile koruma desteği programı oluşturulacak.

Asgari ücretin üçte bir oranında az geliri olan kişilere bağlanan sosyal yardımın hesaplanmasında aile bireylerinden birinin aldığı nafaka hariç tutulacak.

Hükümet, 80’in üzerinde madde ve kademeden oluşan yeni torba yasa teklifini bir önceki gün MHP’ye sundu.

Üç parça biçiminde Meclis gündemine getirilmesi planlanmış olan yasa teklifinin 40 maddelik ilk kısmı ekonomi paketi olmuş olacak.

Pakette; Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) borcu olan genç bireylerin borçlarının faizlerinin silinmesi,

işverenlerin çalışanlarına vermiş olduğu elektrik ve doğal gaz desteklerinin 1.000 TL’lik kısmının da gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden de muaf tutulması,

işverenlerin çalışanlarına yemek desteği nakdi olarak verdikleri sürece bu ücretin vergiden istisna şeklinde tutulması,

ihracatı 500 bin doların üzerinde bulunan ihracatçı firma temsilcilerine düzenleme ile ilgili iki yeşil pasaport verilmesi,

Kur korumalı mevduat düzenlemesi zaman zarfı içerisinde 31 Aralık 2023 gününe kadar uzatılması, 5 Ağustos 2022 gününden önce icra takibi başlatılan 2 bin TL ve altındaki alacakların tasfiyesi gibi önemli düzenlemeler yer almakta.

 Borçlar siliniyor! Torba yasada neler var? Elektrik faturası, doğal gaz faturası, KYK, icra borcu, yoksul, engelli…


Geri Dön