25 / 04 / 2024

Bornova'da riskli yapılar ortadan kaldırılıyor!

Bornova'da riskli yapılar ortadan kaldırılıyor!

İzmir Bornova Belediyesi, ilçe genelinde depreme karşı yıkılma riski olan binaların yıkımına devam ediyor. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, söz konusu yıkımlarla ilgili açıklamada bulundu. 



İzmir Bornova'da riskli binaların yıkım çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Milliyet'te yer alan habere göre; Yaka Mahallesi’ndeki yıkımların sebebini açıklayan Bornova Belediye Başkanı İduğ, “Hem kanun böyle diyor hem de mevzuatlara uygun olmayan, güvenilirliği şüpheli konutlardaki vatandaşımızın canını korumak görevimiz” dedi.

Başkan İduğ, Yakaköy Mahallesi’nde 2B arazileri üzerine yapılmış olan kaçak yapıların yıkımıyla ilgili merak edilenleri yanıtladı. Bornova’da yapıldığı dönemde kaçak yapı olan, ancak geçmiş aflar ya da İmar Barışı kapsamına girdiği için ruhsat ya da yapı kayıt belgesi almış çok sayıda da yapı bulunduğunu dile getiren İduğ, “Bu kapsama girmeyen tüm yapılar 3194 sayılı imar kanunu, 775 sayılı kanun ya da diğer yasal mevzuat kapsamında yıkılmak durumundadır. Yıkımın ön hazırlıkları, 2017 yılından bu yana devam ediyor. Bir kısmı dava açtı sonra üst mahkemeye itiraz etti; bir kısmı tebligatlara itiraz etti, itirazlar mahkemeye gitti, yürütmeyi durdurma istendi gibi çeşitli yollarla yürütülen hukuk süreçleri oldu. Bugün itibariyle bu yolları sona ermiş, hukuki süreçleri tamamlananlarda yıkım gerçekleştiriyoruz. Yakaköy’deki araziler 2B arazisi olduğu için, zaten devletten tarımsal üretim amacıyla satın aldığı halde kaçak yapılaşmaya konu olduğu için davaları daha hızlı sonuçlandı. O yüzden hemen buradan başlandı ama Bornova’nın tamamında uygulama olacak” dedi. Belediye olarak kimseyi mağdur etmek istemediklerini ifade eden İduğ, şunları söyledi: 

Bornova da riskli yapılar ortadan kaldırılıyor!

Deprem riski 

“Plansız ve ruhsatsız yapılaşmanın ne kadar ağır sonuçları olabileceğini hepimiz biliyoruz. Canlarımızı yitirdiğimiz depremin üzerinden 6 ay bile geçmedi. Yıkılacak bina sahiplerinin mağduriyeti penceresinden bakamayız. Bu binalarda oturan ya da oturacak kişilerin can emniyeti ile ruhsat alarak yapı sahibi olan vatandaşın hukukunu korumamız gerekiyor. Olası bir depremde kaçak yapılarda oluşabilecek can ve mal kayıplarının telafisi imkansız. Lütfen, yasaya uygun yapılaşalım.”

Bornova Belediyesi'nden kaçak yapı temizliği!


Geri Dön