24 / 04 / 2024

Borsa İstanbul, Sürdürülebilirlik Endeksi başlatıyor!

Borsa İstanbul, Sürdürülebilirlik Endeksi başlatıyor!

Borsa İstanbul (BİST) yarından itibaren şirketlerin çevre, sağlık, tasarruf gibi çalışmalarını ölçen bir endeksi devreye alıyor. Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi, bist 30’daki şirketler için geçerli olacak.



Türkiye’de çok sayıda şirket son yıllarda Sürdürülebilirlik Raporu açıklamaya başladı. Bunun için şirketler uluslararası kuruluşlara çevre, çalışan memnuniyeti, tasarruf, kaynakların nasıl kullanıldığı gibi konulardaki çalışmalarını inceletip raporlatıyor.


Sürdürülebilirlik sadece şeffaflık ve çevreye saygılı olmak anlamına gelmiyor. Amerika’de bu yıl yapılan ‘Public Affairs Pulse’ adlı ankete göre Amerikalılar devletin değil şirketlerin küresel sorunlara çözüm bulmasını bekliyor.


Tüketiciler sürdürülebilir ürün ve hizmetler için daha çok ödemeye hazır. Yine Nielsen Global tarafından bu yıl yayımlanan Kurumsal Sosyal Sorumluluk anketine göre tüketicilerin yüzde 55’i, olumlu bir sosyal ve çevresel etki yaratmaya kararlı olan şirketlerin ürün ve hizmetine daha fazla para harcamaya hazır.


İtibar getiriyor

Şirketlerin bu yöndeki çalışmalarını değerlendiren Sürdürülebilirlik Endeksi ilk kez 1990 yılında hesaplanmaya başlanmış. Avrupa ise sürece 2007’den itibaren dahil olmuş. Bu konuda Dow Jones, FTSE, Londra, Nasdaq, Euronet liderlik yapan borsalar.

Sürdürülebilirlik Endeksi’ne girmek şirketlere hem rekabet avantajı hem de itibar ve şeffaflık getiriyor. Örneğin bazı büyük fonlar kredi kullandırmak için sürdürülebilirlik raporu istiyor.

Endeksin bir diğer amacı Türkiye’de ve özellikle Borsa İstanbul şirketleri arasında sürdürülebilirlik konusundaki bilinci artırmak.


GRI’DA TÜRK

Dünya çapında sürdürülebilirlik raporlamalarında referans kuruluş olan Küresel Raporlama Girişimi’nin (GRI) yönetim kuruluna bir Türk profesyonel girdi. Özlem Denizmen, GRI’de Türkiye’yi temsil eden ilk üye. GRI’ın Yönetim Kurulu’ndaki 15 kişi ABD, Çin, Hindistan, Avrupa, Latin Amerika’dan akademisyenler, CEO’lar ve danışmanlar. Denizmen, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Üyeliği görevinin yanı sıra Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Kurucu Başkanı.


Songül Hatısaru-Milliyet Gazetesi


Geri Dön