25 / 04 / 2024

Borsa İstanbul THY ile uçuyor

Borsa İstanbul THY ile uçuyor

Borsada işlem gören şirketlerin değeri 4 trilyon 14 milyar liraya yükselirken borsa 100 endeksi yıl başından buyana yüzde 95 yükseldi. Borsa endeksini en fazla etkileyen hisseler arasında ise iki hisse öne çıktı.



Türk Hava Yolları’nın 2022 yılına başlarken borsa endeksi üzerindeki ağırlığı yüzde 2.95 seviyesinde bulunuyordu. yılın ikinci çeyreği başlarken bu etki yüzde 3.96’ya yükseldi. Temmuz ayı ile başlayan üçüncü çeyrek dönemde THY'nin endekse etkisi yüzde 5.65’e çıkarken ekim ile başlayan dönemde bu oran yüzde 6.93’e yükseldi. Türk Hava Yolları her geçen gün endeks üzerindeki ağırlığını artırırken bu durum hissedeki iniş ve çıkışlardan endeksin daha fazla etkilenmesine sebep oluyor. THY hissileri, endeksi en fazla etkileyen hisseler durumuna gelirken düşüşü ve yükselişiyle endeksin hareketini de önemli ölçüde etkiler duruma geldi.

SASA ilk 10'a girdi, tedbir geldi

Geçtiğimiz hafta 1 aylık kredili işlem yasağı getirilen SASA’nın ağırlığı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aktaş, SASA'nın endeksi etkileme ağırlığının Koç ve Sabancı Holding'i geride bıraktığına dikkat çekti. SASA'nın BIST 100 Endeksi’ndeki ağırlığı ocak ayında yüzde 2.27 iken nisan ile başlayan dönemde yüzde 2.09 oldu. Hissenin Temmuz ayında endeksteki ağırlığı yüzde 2.80 oranına yükselirken ekim ile başlayan son çeyrekte endeksi en fazla etkileyen hisseler arasında 7. sıraya yükseldi. SASA'nın endeksteki ağırlığı ile Koç Holding ve Sabancı Holding’i geride bıraktı.

Hissenin endeksteki ağırlığının artması, piyasa oyuncularının da dikkatini çekti ve 6 Ekim’de en yüksek açığa satışların gerçekleştiği hisse oldu. Hissede volatilitenin yüksekliği Borsa İstanbul’un tedbir kapsamına almasına yol açtı ve yatırımcı mağduriyetini önlemek için Borsa İstanbul 17 Ekim 2022 seans başından 16 Kasım 2022 seans sonuna kadar hissede açığa satış ve kredili işlem yasağı uygulanmasına karar verildi.

Borsanın en çok kazandıranı yüzde 800 bedelsiz sermaye artışına gidiyor

SASA'ya kredili işlem ve açığa satış yasağı getirildi

Altın, dolar, euro ve borsa... Bu haftanın kazandıranı belli oldu! Buna yatırım yapan kazandı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön