26 / 04 / 2024

Borsada gelecek vaat eden sektör ve hisseler hangileri?

 Borsada gelecek vaat eden sektör ve hisseler hangileri?

Merkez Bankası'nın faiz indirim politikasının  sürmesi güven kaybına rağmen Borsa İstanbul'u güçlü yatırım alternatifleri arasına sokuyor. Peki hangi hisseleri tercih etmelisiniz, yatırım kararlarını neye göre vermelisiniz?



Pandemiden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen ulaştırma  sektöründeki hisselerin yıllık getirisi yüzde 348 oldu. Covid salgınından en fazla etkilenen sektörlerin başında ulaştırma geldi ve salgının etkilerinin azalmasıyla yine en hızlı toparlanan sektör de havacılık oldu.

THY ve Pegasus hisseleri yatırımcının radarında

Borsadaki kurumların tahminlerine göre yıllık yüzde 384  getiri sağlayan ulaştırma hisseleri önümüzdeki süreçte yüzde 50'nin üzerinde prim potansiyeline sahip. Ulaştırma sektörünün potansiyelini vurgulayan Zeynep Aktaş, bu sektörle ilgili en önemli risklerin ise kaza ve petrol fiyatlarındaki artış olduğuna işaret etti.

Borsada en önemli iki oyuncunun THY ve Pegasus olduğuna dikkat çeken Aktaş, Türk Hava Yolları’nın piyasa değerinin 97 milyar 773 milyon lira olduğunu, Pegasus’un piyasa değerinin ise 26 milyar lira olduğunu kaydetti. Türk Hava Yolları'nın piyasa değerinin özkaynalarının altında olduğunu ve mevcut piyasa değerinin ise yıllık kârının sadece 4,9 katına denk geldiğini belirten Aktaş bu nedenle hisseye yatırımcı ilgisinin sürdüğünü kaydetti. 102 milyon lira sermayesi bununan Pegasus'un ise piyasa değerinin 26 milyar lira olduğuna işaret eden Aktaş, şirketin henüz zarardan kara geçmediğine vurgu yaptı.

 

Yatırımcı aşırı oynak hareketlerden kaçınmalı

Peki yatırımcı güven kaybının yaşandığı borsa da neye dikkat etmeli ve nasıl yatırım kararı almalı? İşte dikkat etmeniz gereken 5 önemli kural

1-) Volatilitenin arttığı, günlük hareket marjlarının yükseldiği hisseler yatırımcılar için riskli. Riskin nedeni profesyonellerin kısa vadede kâr sağlamaya yönelik işlemleri. Robot emirler sert iniş çıkışlara yol açıyor. Bireysel yatırımcılar ne kadar hızlı hareket ederse etsin algoritmalarla gerçekleşen işlemlerin süratine yetişemiyor.

2-) Kısa vadede oluşan yüksek getiriler yatırımcılar için cazip olsa da asıl büyük kazanç birikim ve uzun soluklu adımlarla gerçekleşiyor

3-) Günlük gelişmelerden etkilenmemek için bilgilenmek şart.Hızlı fiyat hareketlerinin olduğu dönemlerde bilgi artırılmalı.

4-) Satışlarını artıran, yeni pazar yaratan şirketler olumsuz koşullarda da güçlü kalır.

5-) Yatırımcıların tercih nedeni yükselişlerde hacimle desteklenme ve istikrarlı seyir olmalı.

Piyasalarda geçen hafta ne oldu?

Borsa İstanbul geçen haftayı 3.281 puandan tamamladı. Dolar kuru 18,41’l tarihi zirveye yükseldi. Euro/TL kuru 17,85'e indi. Euro/dolar paritesi ise 0,96 seviyesine geriledi. Altının onsu 1.643 doları gördü. Borsa haftalık bazda yüzde 2,8 oranında düşüş kaydetti. Euro ise yüzde 2,2 değer kaybetti. Geçtiğimiz hafta gram altın yüzde 0,5; dolar yüzde 0,85 ve mevduat yüzde 0,12 artış kaydetti.

Borsada zurnanın zırt dediği yer geliyor, kara koyun ak koyun 3 Ekim'de belli olacak

Borsa İstanbul'un eski genel müdüründen şok iddialar

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok prim yapan 3 hisse belli oldu! (19-23 Eylül)


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön