23 / 04 / 2024

Borsada riskler ve fırsatlar neler? Dolarda neler olacak?

Borsada riskler ve fırsatlar neler? Dolarda neler olacak?

Düşük faiz, yüksek enflasyon, dolar ve altında negatif geliri, yüksek şirket karları ve halka arzlardaki yüksek performanslar borsaya ilgiyi her geçen gün artırıyor.



Borsada fırsatlar neler?

Borsadaki en önemli riskin para kaybetme olasılığı olduğu belirten Milliyet Yazarı Zeynep Aktaş, yatırımcının borsada kazanç fırsatı elde etmek için, temettü ödeyen, özvarlık kârlılığını artıran, yatırım yapan, kâr ve satışları büyüyen şirketleri seçmesi gerektiğini kaydetti. Bu tür şirketlere uzun vadeli yatırımlarla düşük riskle yüksek kazanç elde etmenin mümkün olacağını ifade etti.  

Borsada riskler neler?

Seçim döneminde, seçimlere ilişkin her olayın borsada dalgalanmaya neden olabileceğini kaydeden Aktaş, borsaya kısa süreli gelen yatırımcının yükseliş boyunca kalıp düşüşlerde panik halde satış eğilimine girerek zarar da olsa satıp çıktıklarını belirtti. Uzun vadeli hedeflerle hareket edenlerin bu tür dalgalanmalardan etkilenmeyeceğini ve panik satışlarından uzak durduklarını kaydeden Aktaş, bu psikolojik baskılardan kurtulmak için uzun vadeli beklentilerle hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Borsada kazandıran hisseler hangileri oldu?

Borsada yılbaşından bu yana BIST 30’da en fazla kazandıran hisselerin Tüpraş, Gübre Fabrikaları, Pegasus, Türk Hava Yolları, Koza Madencilik, Arçelik, Turkcell olduğuna işaret eden Aktaş, en fazla kaybettirenlerin ise banka hisseleri olduğunu kaydetti. Yapı ve Kredi Bankası hisselerinin yüzde 23, Garanti Bankası hisselerinin yüzde 20 değer kaybettiğini ifade eden Aktaş, borsada bilanço bazlı hisselerin öne çıkacağını belirtti.

Dolarda nelere dikkat edilecek?

Dolar kurunun 20 Aralık 2021’de test ettiği en yüksek seviyesi 18,02’nin yüzde 5 üzerinde ve 18,97 TL’den işlem gördüğüne işaret eden Aktaş, yıllık enflasyonun ise yüzde 64,27 seviyesinde olduğunu hatırlattı. Dolar kurunda bulunduğumuz seviyelerin reel olarak yatırımcıların zararda olduğunu kaydeden Aktaş, TCMB'nin attığı liralaşma adımları nedeniyle dolar kurundaki yükselişlerin sınırlı kalmasının beklendiğini söyledi. Seçim sonrasındaki gelişmelerin, kur açısından belirleyici rol oynayacağını ifade eden Aktaş, seçime kadar dar alandaki hareketin sürmesinin beklendiğini ifade etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön