25 / 04 / 2024

Borsaya yatırımda resesyon etkisine dikkat! Portföyde bulundurulması gereken sektörler hangileri?

Borsaya yatırımda resesyon etkisine dikkat! Portföyde bulundurulması gereken sektörler hangileri?

Temettü dağıtma potansiyeli ve karlılığı resesyon nedeniyle düşün şirketlerin resesyondan çıkışla en iyi kazancı getireceğini belirten Milliyet Yazarı Aktaş, yatırımcılara uyarılarda bulundu...



Borsada BIST 100 hisselerinin getirisi yılbaşından bu yana ortalama getirisi yüzde 167 olurken, BIST 30 hisselerindeki getiri yüzde 162 oldu. Bazı Borsa 30 hisselerinde ise değer artıyı yüzde 627 oldu.

Metal ana sektörü ve metal eşya 

Milliyet Gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, önümüzdeki yıl resesyon etkisinde kalacak hisselerin düşük performans göstereceklerine dikkat çekerek yatırımcının hisse senedi seçerken çok dikkatli olması gerektiğini ifade etti. Yatırımcının sürekli bir kazanç eğilimi ile hareket etmesinin kayıpları da beraberinde getireceğini kaydeden Aktaş, Avrupa'daki resesyon nedeniyle getirisi düşen hisselerin resesyondan çıkışla birlikte ilk yükselecek hisseler olacağını ifade etti. Yatırımcıların bu dönemde seçici ve sabırlı olmalarının önümüzdeki dönemin hisselerini belirlemelerinde yardımcı olacağını dile getiren Aktaş, metal ana sektörü ve metal eşya sektörünün resesyondan en fazla etkilenen şirketler olduğunu dikkat çekti. Aktaş, "Önümüzdeki yıl da kolay bir yıl olmayacak. Ancak en kötülerin fiyatlanması ve trend hisselerinde oluşan aşırı getiriler bu hisselerin öne çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle yatırımcıların hisse tercihlerinde metal eşya ve metal ana sektöründeki şirketlere de yer vermelerinde fayda var" ifadesini kullandı.

Uzun vadeli, birikimli yatırım tercih edilmeli

Bireysel yatırımcıların günlük kısa vadeli getiriler yerine uzun vadede kazançlarını artırabilecekleri yatırımlara yönelmesi gerektiğini kaydeden Aktaş, birikimli yatırımın tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Yatırımcıların kârlı, temettü ödeyen, kurumsal, sürdürülebilirliği öne çıkaran sanayi ve hizmet şirketlerini tercih etmesi gerektiğini dile getiren Aktaş, temettü verimliliği yüksek karlı şirketlerin beş ve on yıllık vadelerde yatırımcılarına dolar ve altının üzerinde kazançlar sağladığını ifade etti.

Borsada kazanmak için ne yapmak lazım?

1. Borsada risksiz, stressiz yatırım yapanlar, spekülatif hareketlere kapılanlar değil, yatırımcı olanlardır. Yatırımcılar uzun vadeli düşündükleri için piyasadaki dalgalanmaları önemsemezler.

2. Yatırımda ana kural büyüyen ve temettü veren şirketlere yatırım yapmaktır. Düşen piyasalarda bu hisselerde uzun vadeli pozisyonlar almak kazancı büyütür.

3. Yatırımda çeşitlendirme önemlidir.

4. Borsada yatırım yapmak için hisse senedi hesabının olması yeterli

ancak asıl önemli olan yatırım yapmaktır.

5. Bu dönemdeki ortak satışları, geri alımlar, şirketlerin yaptığı açıklamalar yakından takip edilmelidir.

 

Aralık ayındaki olası dalgalanmalar Borsa İstanbul'da alım fırsatı olabilir

SASA'nın patronundan bomba açıklamalar! 'SASA hissesi çok yüksek alınmaz diyorum'

Borsaya girmek tehlikeli mi? Hisse senedi almak mantıklı mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön