26 / 04 / 2024

Bosch otomotiv sektöründe büyüyecek!

Bosch otomotiv sektöründe büyüyecek!

Türkiye'de bir asırı deviren Bosch 100 milyon avro yatırım yapacak



Türkiye'ye 1910 yılında bir temsilcilikle giren Bosch, 100. yılını kutluyor. Bu yıl Türkiye'de özellikle otomotivde olmak üzere 100 milyon avro yatırım yapmayı planlayan grup, ciro ve ihracatta da yüzde 15 artış hedefliyor

Türkiye'de 100. yılını kutlayan Bosch Grubu, bu yıl ağırlıklı olarak otomotivde olmak üzere 100 milyon avronun üzerinde yatırım yapmayı hedefliyor. 1910 yılından bu yana Türkiye'de otomotiv, beyaz eşya ve sanayiye toplam 1.5 milyar avro yatırım yaptıklarını belirten Bosch Grubu Türkiye Temsilcisi Hermann Butz, şirketin 2009 yılı performansını ve grubun 2010 yılı hedeflerini değerlendirdi. 

Butz, bu yıl Türkiye'de ciro bazında ve ihracatta yüzde 15 büyüme hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de 8 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirten Butz, 2009'da kriz nedeniyle Türkiye cirolarının yüzde 16 azaldığını kaydetti. Buna rağmen 2009 yılını 1.4 milyar avro ciroyla kapattıklarını aktaran Butz, “Robert Bosch'un dediği gibi, güven kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ediyoruz. Cirodaki kayba rağmen çalışan sayımızda küçük bir azalma oldu” açıklamasında bulundu.

Yedi şirketi var
Geçtiğimiz yıl, yeni açtıkları Bursa fabrikasıyla birlikte toplam 84 milyon avro yatırım yaptıklarını ifade eden Butz, geçen yıl esnek çalışma saatleri uygularken şimdi işlerinin arttığını ve altı gün fazla mesaiyle çalıştıklarını aktardı. Türkiye'de Ar-Ge'ye krize rağmen 2009'da 13 milyon avro yaptıklarını vurgulayan Butz, 182 Türk mühendisle çalıştıklarını ve yenilikçi teknolojilerde Türklere çok güvendiklerini ifade etti.

Bosch Grubu'nun Türkiye'de, yedi farklı şirket, 15 işkolu ve yedi üretim tesisiyle faaliyette olduğunu anlatan Butz, 2009 yılının 1945'ten beri Bosch'un küresel anlamda geçirdiği en zor yıl olduğunu belirtti. Küresel krizin özellikle otomotiv ve sanayi teknolojilerini ciddi şekilde etkilediğini belirten Butz, şöyle devam etti:  “Bu durum da ciromuzda düşüşe neden oldu. Ancak 2010 yılında 2009 cirosunda meydana gelen düşüşün büyük bir bölümünü geri kazanmayı hedefliyoruz. 2010'un kolay bir yıl olmasını beklemiyoruz. Ancak ihtiyatlı ve iyimseriz, ciromuzda ve ihracatımızda yüzde 15'lik bir artış bekliyoruz. Mevcut ciro seviyemiz planlarımıza oranla şimdiden daha iyi bir noktaya ulaştı. Bu sebeple istihdam planlarımızda revizyon yaparak, yeni iş imkânları sağlamayı hedefliyoruz.”

‘100 yıl daha buradayız'
Bu yıl yeni yatırımlarla birlikte çok sayıda yeni istihdam yaratacaklarının da altını çizen Butz, “Büyümemizi ve yatırımlarımızı istihdama da yansıtacağız. Bu da Türkiye'ye güvenimizin göstergesi. 100 yıldır Türkiye'deyiz, 100 yıl daha burada olacağız” diye konuştu. Bosch'un cirosunun yüzde 57'sinin otomotivden geldiğini belirten Butz, krizde global cirolarının yüzde 15 azaldığını ancak buna rağmen Ar-Ge'ye 3.6 milyar avro yatırım yaptıklarını ifade etti. Bu yıl odaklanacakları otomotivde özellikle çevreci çözümler ve teknolojiler geliştireceklerini anlatan Butz, “Hibrid ve elektrikli araçlar önceliğimiz olacak. Sanayi teknolojilerinde de enerji verimliliği en fazla önem verdiğimiz konu. Dayanıklı tüketim mallarında da öyle. Ürünlerimizde daha az elektrik-su tüketimi için çalışıyoruz” dedi.

Otomotiv sektöründe büyüyecek
Türkiye'de ağırlıklı olarak otomotiv alanında yatırım yapacaklarını vurgulayan Hermann Butz, şunları söyledi: “100 milyon avrodan fazla yatırım hedefliyoruz. Bunun yarısından fazlası otomotivde olacak. Özellikle benzin püskürtme teknolojilerinde... Benzin teknolojileri alanına yeni girdik, burada büyümeyi hedefliyoruz. 2007 yılı sonunda bu konuda stratejik bir karar almıştık ancak kriz nedeniyle erteledik. Bu yıl bu ertelemenin meyvelerini yemeyi umuyoruz. Mevcut dizel sistemler ve ev aletleri üretim tesislerinin genişlemesinin yanı sıra geçtiğimiz yıl Bursa'da benzinli sistemler üretimine de başladık. Yaklaşık 180 çalışan istihdam ederek, geçen yıl 900 binden fazla benzin enjeksiyon valfi ürettik.”

Dayanıklı tüketim mallarına da değinen Hermann Butz, gelen bir soru üzerine, birbiri ardına açılan dev elektronik marketlerin bayilik sistemini çok fazla etkilemediğini söyledi.
Radikal

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Asırlık Bosch 'en zor' yılda Türkiye'de yatırıma hız verecek

Türkiye'de 100'üncü yılını tamamlayan Bosch Grubu 15 işkolu ve 7 fabrikasında yatırım planlarını değiştirmeden devam ettirme kararı aldı. Bosch Sanayi ve Ticaret Genel Müdürü ve Bosch Grubu Türkiye temsilcisi Hermann Butz, şirketin 2009 performansını ve grubun 2010 yılı hedeflerini değerlendirdi.

2010 KOLAY DEĞİL
Bosch Grubu'nun Türkiye'de, yedi farklı şirket ve üretim tesisi ve 15 işkolunda faaliyette olduğunu anlatan Butz, 2009 yılının 1945'ten beri Bosch'un küresel anlamda geçirdiği en zor yıl olduğunu belirtti. "Küresel kriz özellikle otomotiv ve sanayi teknolojileri işkollarımızı ciddi şekilde etkiledi ve bu durum ciromuzda düşüşe neden oldu". 2010 yılında Bosch Türkiye, 2009 cirosunda meydana gelen düşüşün büyük bir bölümünü geri kazanmayı hedefliyor. Hermann Butz, "2010'un kolay bir yıl olmasını beklemiyoruz. Ancak ihtiyatlı ve iyimseriz, ciromuzda ve ihracatımızda yüzde 15'lik bir artış bekliyoruz. Mevcut ciro seviyemiz planlarımıza oranla şimdiden daha iyi bir noktaya ulaştı. Bu sebeple istihdam planlarımızda revizyon yaparak, yeni iş imkânları sağlamayı hedefliyoruz" dedi. Küresel pazarlardaki zorluklara rağmen, Türkiye'deki yatırımların 2009 yılında da devam ettiğini ifade eden Butz, "Toplam 84 milyon Euro'luk yatırım gerçekleştirildik. Mevcut dizel sistemler ve ev aletleri üretim tesislerinin genişlemesinin yanı sıra Bosch, Bursa'da benzinli sistemler üretimine de başladık. Yaklaşık 180 çalışan istihdam edilerek, geçen yıl 900 binden fazla benzin enjeksiyon valfi imal ettik" diye konuştu. Butz, 2009 yılında, Türkiye'de şirketin yaklaşık tüm iyi eğitimli ve yetişmiş personelinin korunabildiğinin altını çizdi. Bosch geçtiğimiz yıl, cirodaki ciddi düşüşten kaynaklanan eksik kapasite kullanımını telafi etmek amacıyla esnek bir çalışma modelini hayata geçirmişti.
Sabah


Geri Dön