29 / 03 / 2024

Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da 29 bin kişi evsiz kaldı!

Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da 29 bin kişi evsiz kaldı!

Balkanlar'da son 120 yılın en etkili yağışlarının ardından yaşanan sel ve heyelanlarda Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da 35 kişi öldü. Ulaşımın helikopterle sağlanabildiği afet bölgesinden 29 bin kişi tahliye edildi...



Balkanlar'da son 120 yılın en etkili yağışlarının ardından yaşanan sel ve heyelanlarda Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'da 35 kişi öldü. Ulaşımın helikopterle sağlanabildiği afet bölgesinden 29 bin kişi tahliye edildi.


Bosna Hersek'te 5 gündür süren son 120 yılın en etkili yağışları sonucu meydana gelen sel ve heyelanlar, karayolu ulaşımını de etkiledi. Selin etkili olduğu birçok bölgeye ulaşımın sadece askeri helikopterlerle sağlanabildiği Bosna Hersek'te 19 kişinin yaşamını yitirdiği bildirilirken, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ülkede şu ana dek 15 kişinin selde öldüğünü ifade etti. Hırvatistan'da da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin kaybolduğu öğrenildi. Sırbistan'da 16 bin, Bosna Hersek'te 10 bin, Hırvatistan'da ise 3 bin kişi tahliye edildi. Bosna Hersek'te Sreça nehrinde 394 santimetre ölçülen su seviyesinin, düne göre 46 santimetre fazla olduğu kaydedildi. 


ERDOĞAN İKİ LİDERİ ARADI 

Sel felaketinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ile telefonla görüştü. Başbakan Erdoğan, iki lidere yaşanan sel felaketiyle mücadele için Türkiye olarak Bosna Hersek ve Sırbistan'a her türlü yardıma hazır olduklarını bildirdi. Hayatlarını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Erdoğan'ın yaptığı görüşmede Soma'da yaşanan facianın da gündeme geldiği belirtildi. 


KONVOYLARIMIZ BÖLGEYE ULAŞTI

Türkiye'den gönderilen yardımları taşıyan Türk Silahlı Kuvvetleri uçağı Uluslararası Saraybosna Havaalanı'na indi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerini de taşıyan uçakla, 125 bin kum torbası, battaniye, jeneratör, kürek ve temizlik malzemeleri getirildi. Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla en fazla mağduriyetin yaşandığı Maglay'a yardım götürdü. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) ekipleri, acil gıda, temizlik malzemesi ve temiz su gerektiğini söyledi. 



Sabah Gazetesi 


Geri Dön