24 / 04 / 2024

BOTAŞ hakkında flaş iddia! 'Rusya'nın gaz ödemelerini 2024'e ertelemesini istiyor'

BOTAŞ hakkında flaş iddia! 'Rusya'nın gaz ödemelerini 2024'e ertelemesini istiyor'

Kulislere yansıyan iddialara göre, BOTAŞ, Rus doğal faz şirketi Gazprom'dan, borcun bir kısmının 2024 yılına ertelenmesi için gayrı resmi talepte bulundu.



Konuyla ilgili bilgi aktaran kaynaklar, son görüşmelerin herhangi bir anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağının henüz belli olmadığını söyledi. Habere göre BOTAŞ ve Gazprom bu taleple ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Gazprom'dan bir yetkilinin aktardığına göre ise Türkiye, Gazprom'a resmi bir talepte bulunmadı. Haberde Gazprom'un teklif gelene kadar ertelemeyi ele almayacağı ifade edildi.

Macaristan'ın borcu ertelendi

Öte yandan Rusya'nın enerji kaynaklarına en fazla bağımlı AB ülkelerinden biri olan Macaristan yaptığı açıklamada, Gazprom'un önümüzdeki altı ay içinde ödenmesi gereken doğal gaz bedelinin ertelenmesine izin vereceğini ilan etmişti.

Fatura 100 milyar dolar seviyesinde olacak

Türkiye'nin 2020'de 28,9 milyar dolar olan enerji ithalat faturasının 2021'de yaklaşık 51 milyar dolara yükseldiği belirtiliyor. 2022 yılında ilk yedi aylık faturanın 54 milyar doları bulduğu bilgisi verilirken bu yıl sonu için Türkiye'nin doğal gaz faturasının 100 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

BOTAŞ'ın piyasadan dolar topladığı iddia edilmişti

BOTAŞ'ın ithalat faturasını ödemek için piyasadan fiziki olarak döviz topladığı ifade edilmişti. Geçtiğimiz ay basına yansıyan haberlere göre Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), doğalgaz alımında kullanılmak üzere serbest piyasadan nakit döviz toplarken Merkez Bankası'nın fiziki döviz hesabını rekor seviyeye taşıdığı ifade edilmişti. BOTAŞ'ın fiziki döviz alım sürecinin yürütülmesi için bir yerel finans şirketi ile anlaştığı ifade edilirken BOTAŞ ve Merkez Bankası'nın konuyla ilgili açıklama yapmaması dikkat çekmişti.  

 

Doğalgaz fiyatlarına örtülü zam! BOTAŞ açıkladı

Elektrik ve doğal gaza zam gelecek mi? BOTAŞ duyurdu

BOTAŞ'tan doğalgaza yüzde 10 zam! Talep Bakanlığa gitti! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön